Ostali sportovi

SRBIJO, PONOSNA BUDI: Ni svetski rekord nije bio daleko! (VIDEO)

Spread the love

Ivana Španović je osvojila zlato na Evropskom dvoranskom prvenstvu u atletici, skočivši u finalu u beogradskoj Kombank areni čak 7,24 metara, čime je ne samo odbranila kontinentalnu titulu, već ušla u istoriju, jer je u pitanju najbolji ženski skok u dalj u istoriji Srbije, a treći najbolji svetski dvoranski skok svih vremena.

Novi državni rekord, a 7,07 bio je, takođe, u njenom vlasništvu kada se radi o dvoranskim nadmetanjima, Ivana je ostvarila u drugoj seriji. U prvoj je pristupila, a onda je uz kratkotrajni tajac 12.000 gledalaca kako bi se koncentrisala, na krilima velike podrške skočila – pravo ka zlatu.

Taj skok iz druge serije od 7,16 bio je razlog za erupciju oduševljenja na tribinama, ali to nije bilo sve što je fantastična atletičarka pripremila za nastup u Areni.

Kao da se skupilo u njoj sve ono neiskazano posle priželjkivanog olimpijskog zlata, kao da su svi treninzi, od malena, stali u taj treći skok u finalu. I onda zalet, uz aplauze svih u dvorani, pa let za istoriju – čudesnih 7,24 je letela, ne skočila, naša reprezentativka, što je za svega 13 centimetara lošije od svetskog dvoranskog rekorda (7,37), koji je u vlasništvu čuvene Hajke Dreklser još od 13. februara 1988.

A onda, novi skok za istoriju. Čak 7,24 je letela, ne skočila, naša reprezentativka, što je za svega 13 centimetara lošije od svetskog dvoranskog rekorda (7,37), koji je u vlasništvu čuvene Hajke Dreklser još od 13. februara 1988.

U četvrtoj seriji, Ivana Španović je i treći put premašila državni rekord koji je do ove nedelje bio na snazi, skočivši 7,17, a u petoj je prestupila, а u šestoj 6,73, posle čega je počelo veliko slavlje.

Ivanina prva pratilja u ovom trenutku je Britanka Judžen, koja je skočila 6,97 što je novi britanski rekord. Treća je Klaudija Salman-Rat iz Nemačke sa 6,94, što je njeno najbolje ostvarenje u karijeri.

Ulazak u istoriju

Skok Španovićeve iz treće serije je treći najbolji u istoriji dvoranskih skokova u dalj: između njenog ostvarenja (7,24) i onog Hajke Dreksler (7,37) je još samo let Sovjetkinje Galine Čistjkakove, koja je skočila 7,30 u januaru 1989. Sa treće pozicije Ivana je potisnula Amerikanku Britni Ris, koja je 11. marta 2012. skočila 7,23.

Uoči finala

Podsetimo, Ivana je u kvalifikacijama bila fantastična, skokom od 7,03 metra bila je bez premca i kao najbolja se plasirala u finale.

Njene rivalke su, redom, Ruskinja Darija Klišina (sa rezultatom 6,83 u kvalifikacijama), Britanka Loren Judžen (6,80), Nemica Klaudiija Salman-Rat (6,79, lični rekord), Ukrajinka Marina Bek (6,71, lični rekord), Estonka Ksenija Balta (6,67), Britanka Džezmin Sojers (6,54) i Nemica Aleksandra Vester (6,51).

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!

loading...

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close