Ostali sportovi

IVANA ĆE OBARATI I SVETSKE REKORDE: Stručnjaci oduševljeni uspehom Španovićeve!

Spread the love

Legendarni Nenad Stekić i bivša troskokašica Biljana Topić uvereni su da Ivana Španović može da skoči više od 7,24 metra i sruši sa trona rekorderku Hajke Dreksler (7,37 m)

Španovićeva je u nedelju na dvoranskom Evropskom prvenstvu u beogradskoj Areni osvojila zlatnu medalju skokom od 7,24 metra, što je za 13 centimetara slabije od svetskog rekorda!

Svetski rekord u dvorani iznosi 7,37 metara, a drži ga Hajke Dreksler iz nekadašnje Istočne Nemačke. Ona je taj rezultat ostvarila davne 1988. godine.
Ivaninih 7,24 metra je treći najbolji skok svih vremena u zatvorenom, pa ne čudi što naš nekadašnji skakač udalj Nenad Stekić (69) veruje da Španovićeva može da ugrozi rekord Drekslerove.

– Fasciniran sam onim što je Ivana učinila. Definitivno je prošla put od skakača do letača. Videlo se da je veoma motivisana, ali siguran sam da može još bolje i više. Do sada je osvojila veliki broj medalja, ali posle ovakvog rezultata treba da se posveti obaranju evropskih i svetskih rekorda – naglasio je Stekić, koji je 1975. postao evropski rekorder sa skokom od 8,45 metara.
Na ivici noža

I Biljana Topić očekuje da Španovićeva uskoro postane vlasnik novog rekorda u dvorani.

– Ove sezone Ivana je ostvarila najbolji svetski rezultat u zatvorenom. Rekord Hajke Dreksler od 7,37 nije daleko od ovog Ivaninog skoka iz Arene, može da ga obori. Važno je da ostane zdrava, pred njom su još godine takmičenja. Napori koje ona ulaže su na granici ljudskog, bukvalno je na ivici noža. Ako je telo posluži, nastaviće da nas oduševljava fantastičnim rezultatima – istakla je bivša troskokašica.

Svetski rekord na otvorenom iznosi 7,52 metra i postavila ga je 1988. godine sovjetska atletičarka Galina Čistjakova. I Stekić i Topićeva veruju da Ivana može da napadne i ovaj rezultat. Prvu priliku za to lepa Zrenjaninka imaće već u avgustu, kada će se održati Svetsko prvenstvo u Londonu.

– Ne znam hoće li Ivana uspeti da postavi novi svetski rekord već na leto, ali siguran sam da može u bliskoj budućnosti. To je za nju sada samo pitanje vremena – jasan je Nenad Stekić.

Idealni uslovi

Supruga legendarnog Dragutina Topića ističe da je za obaranje rekorda na otvorenom potrebno da se poklope mnoge stvari.

– U dvorani su uglavnom idealni uslovi. Nikad nema nepredviđenih okolnosti, kao što su kiša ili vetar u grudi, koji sputava. Ipak, ako je neka žena jednom uspela da skoči 7,52 metra na otvorenom, valjda se rodila još neka koja to može. Možda je to baš Ivana Španović – zaključila je Biljana Topić.

Obradović: Naredni cilj je zlato na SP

Trener najbolje srpske atletičarke Goran Obradović još ne želi da priča o mogućnosti da Ivana Španović obori i neki od svetskih rekorda.
– O tome sad ne razmišljamo. Spremaćemo se za SP u Londonu, ali da napadnemo zlatnu medalju, a ne obaranje rekorda. Možda, ako Beograd dobije 2020. godine domaćinstvo SP, pokušamo da srušimo dvoranski rekord od 7,37. Realnije je njega oboriti nego onaj od 7,52 metra – iskren je Obradović.
On naglašava da je zlato osvojeno u Areni sada dobilo epitet omiljenog odličja.
– Do nedelje je ona prva medalja iz Moskve bila naša najdraža, ali sad je to ova iz Beograda. Osvojena je u našoj zemlji, pred fenomenalnom publikom. Pritom, ovo je Ivanin najbolji rezultat u karijeri i to na jednom od najbolje organizovanih Evropskih prvenstva ikada. Zadovoljstvo je ogromno – rekao je Obradović za naš list.

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!

loading...

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close