KošarkaReprezentacija

POZNATI ŠEŠIRI: Kvalifikacije za Mundobasket 2019

Spread the love

Izgledi šešira, potencijalni rasporedi grupa, termini utakmica i sve informacije potrebne za mirno gledanje žreba…

Revolucionarne pronemene u Fibinom sistemu reprezentativnih takmičenja iziskivaće velika pomeranja u sezonskim kalendarima, što će predstavljati problematiku svoje vrste. Plasman na Mundobasket 2019. godine biće određen kroz kvalifikacije, raspoređene u šest reprezentativnih prozora, počev od kraja novembra ove, pa sve do februara 2019. godine.

A Srbija će imena svojih protivnika na putu do Kine saznati već u nedelju, nešto posle 14 časova po srednjeevropskom vremenu. Za kada je i zakazan žreb, kojim će biti određeni sastavi svih grupa. Izvlačenje biće održano u kineskom gradu Gvangdžouu, a u procesu žrebanja pomagaće igračke legende Skoti Pipen, Andrej Kirilenko, te australijski šuter Endrju Gejz i kineski as Ji Đijanlijan. U globalnim kvalifikacijama učestvovaće 80 selekcija.

Ovim tekstom pokušaćemo da razjasnimo sve eventualne nedoumice sa sistemom žrebanja. Postojaće tri kvalifikaciona dela.

Evropske kvalifikacije za Svetski kup igraće se među 32 nacionalne selekcije. Postojaće osam kvalifikacionih grupa sa po četiri tima u svakoj od njih i sistemom “domaćin-gost”. Posle odrađenih kvalifikacija i šest kola ide se u narednu fazu. Iz ove runde poslednjeplasirani timovi igraće protiv najboljih selekcija iz B divizije, kako bi se popunila kvota za A diviziju naredne godine.

Dalje, najbolje tri ekipe iz svake grupe odlaze u sledeću fazu. Tamo se prave nove četiri grupe sa po šest učesnika (I, J, K, L). Svaki tim prenosiće bodove osvojene iz prvog dela. Zatim će uslediti okršaji s novim, preostalim rivalima, po sistemu “domaćin-gost”.

Imena 24 učesnika kvalifikacija već su poznata, a to su ekipe koje igraju ovogodišnji Evrobasket. Preostalih osam sastava u predigri za veliko takmičenje biće određeni kroz jednu vrstu dodatnih kvalifikacija, među selekcijama koje se neće naći na kontinentalnom turniru.

Ove, svojevrsne mini-kvalifikacije, ujedno i prva faza celih kvalifikacija, biće odigrane u avgustu 2017. godine, nakon čega će popuniti mesta u grupama za drugu fazu – kvalifikacioni ciklus.

Svi, već poznati učesnici kvalifikacija raspoređeni su u šest šešira, a njihov redosled određen je putem Fibine rang liste. Osam preostalih kvalifikanata nalaziće se u sedmom i osmom šeširu, a raspored će takođe biti određen na konto učinka u mini-kvalifikacijama.

Srbija se nalazi u prvom šeširu zajedno sa Španijom, Francuskom i Litvanijom, što znači da se Orlovi sigurno neće ukrstiti s ove tri reprezentacije u kvalifikacijama.

Ono što je takođe važno napomenuti jeste da će šeširi jedan, četiri, pet i osam (izglede svih šešira ćemo napisati na kraju teksta) biti raspoređeni u grupe A, C, E i G. Ekipe iz drugog, trećeg, šestog i sedmog šešira nalaziće se u grupama B, D, F i H.

Istovremeno, Fiba je obezbedila i dodatnih osam šešira, koji sadrže brojeve od „1“ do „4“. Ti brojevi služiće da odrede redosled u toj grupi, zbog lakšeg određivanja rasporeda u kvalifikacijama. Primera radi, ako Srbija bude u Grupi A, njen redni broj izvlačiće se iz dodatnog šešira A i ako izvuče broj „2“, biće drugi po redosledu u svojoj grupi. I tako za svaki tim dalje.

Kada se prvi šešir sa selekcijama isprazni, prelazi se na sledeći, a izvučeni timovi biće smešteni, redom, u unapred određene grupe. Primera radi, ekipe iz drugog šešira ići će, redom, u grupe B, D, F i H. I njima će takođe biti dodeljivani brojevi za definitivni redosled.

Tako će ići sve do grupe ne budu ispunjene skroz. Svaka od osam grupa imaće po jednog kvalifikanta, a njihov raspored biće naknadno ustanovljen. Odnosno, tek nakon mini-kvalifikacija u avgustu.

ŠEŠIRI KVALIFIKACIJA ZA MUNDOBASKET 2019

PRVI ŠEŠIR: Španija, SRBIJA, Francuska, Litvanija.
DRUGI ŠEŠIR: Grčka, Italija, Češka, Letonija.
TREĆI ŠEŠIR: Hrvatska, Izrael, Turska, Finska.
ČETVRTI ŠEŠIR: Rusija, Slovenija, Mađarska, Gruzija.
PETI ŠEŠIR: Nemačka, Belgija, Poljska, Crna Gora.
ŠESTI ŠEŠIR: Island, Velika Britanija, Ukrajina, Rumunija.
SEDMI ŠEŠIR: Prvoplasirani timovi iz mini-kvalifikacija.
OSMI ŠEŠIR: Drugoplasirani timovi iz mini-kvalifikacija.

TERMINI KVALIFIKACIJA ZA MUNDOBASKET 2019

1) 20-28. novembar 2017. godine.
2) 19-27. februar 2017. godine.
3) 25. jun – 3. jul 2018. godine.
4) 30. avgust – 18. septembar 2018. godine.
5) 26. novembar – 4. decembar 2018. godine.
6) 18-28. februar 2019. godine.

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!

loading...

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close