Fudbal

SVE POSTIŽE: Hrani kokoške, vozi traktor i ide u Ligu Šampiona!

Spread the love

Andrej Prskalo nije nabeđena zvezda. Ne ponaša se tako čak ni u svom selu. Naprotiv, živi i radi domaćinski, iako je prvak Hrvatske. I nada se da će braniti u fudbalskoj Ligi šampiona.

Prskalo je kapiten Rijeke, koja je prekinula 11-godišnju dominaciju zagrebačkog Dinama. I nema mu ravnog među stativama u prvenstvu države. A kad nije na terenu, pomaže roditeljima u mestu Mali Golji u Istri. Ništa mu nije teško…

– Mama i tata rade sve što vidite na stolu. I ja, naravno, kad imam vremena. Nije mi teško da radim u polju, vozim traktor. Vozim ga od šeste godine, deda me naučio. Uživam u radu, ma nema lepše stvari nego kad upalim traktor i krenem. Imamo i 20 ovaca, kokoške… Sve što jedemo je domaće – pričao je Andrej Prskalo za 24sata.hr.

Sa 110 stanovnika, Mali Golji u opštini Sveta Nedjelja je najmanje mesto koje je dalo prvaka Hrvatske u fudbalu. Andrejev razgovor s majkom Davorkom ili ocem Mirkom neko ko nije iz tog sela ne može da shvati.

– To nema veze s hrvatskim jezikom. Dok nisam krenuo u školu nisam znao hrvatski jezik. Evo, supruga Jelena je profesorka hrvatskog jezika, a ja nisam znao da pričam književnim jezikom – rekao je kroz smeh Andrej, koji sa Jelenom ima dvogodišnjeg sina Jakova.

Kad je sudija odsvirao kraj utakmice u kojoj je Rijeka osvojila šampionat, navijači su uleteli u teren po dresove, kopačke…

– Ja sam svoj sačuvao za dete iz Labina. Pitao me dečak da li bih mu doneo dres. Kako da odbijem decu?

I Mirko Prskalo je bio golman. Takođe, dobar.

– Tata je branio do 47. godine, a ja se nadam da ću ga premašiti. Branio je u Rudaru, a karijeru završio u županijskoj ligi. Nije hteo da budem golman, pa me kao dete gađao loptom, samo da odustanem od golmanske pozicije.

Nastavlja o ocu…

– Tata mi je jako pomogao. Karijera mi je bila trnovita, toliko da sam u jednom trenutku hteo da odustanem. Seo sam s tatom i rekao: “Dosta je bilo. Odustajem. Završio sam elektrotehničku školu, bavit ću se time”. No, uspeo je da me odgovori.

Danas je Andrej najbolji golman HNL-a. A sa suprugom Jelenom je u vezi gotovo deset godina.

– Ona je isto sa sela, iz Novog Marofa, samo što je njeno selo malo veće od mog. Ma oboje smo seljaci, pa smo se i tu našli – kaže Andrej.

Kad bi morao da ostavi dete na čuvanje nekom iz ekipe Rijeke, to bi bio kaže:

– Gorgonu! Bez razmišljanja, odgovoran je, pažljiv.

Za najduhovitije je proglasio dvojicu.

– Vešović i Ristovski. Njih dvojica sve vreme smišljaju neke fore.

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!

loading...

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close