Crvena zvezdaDomaći fudbalFudbal

SKUPŠTINA JEDNOGLASNA: Zvezda traži da joj se dodele dve titule, jedna NAUŠTRB Partizana! (FOTO)

Spread the love

Haos u najavi.
Skupština Crvene zvezde zvanično je saopštila da će tražiti da joj se dodele dve titule za koje na “marakani” smatraju da im pripadaju. To su titule iz 1946. i 1986. godine. Zvezdin zahtev će sigurno podići mnogo prašine, jer 1946. godine nije ni postojala liga u Srbiji, a 1986. je zvanično šampion Partizan, kojem je vraćen oduzeta titula.

 

Podsećanja radi, te 1986. godine Partizan je bio šampion ispred Crvene zvezde na osnovu gol razlike, a u poslednjem kolu su obe ekipe pobedile po 4:0, crno-beli kao domaćini Željezničar, a crveno-beli kao gosti Sarajevo, šampiona iz prethodne sezone. Tadašnji predsednik FS Jugoslavije Slavko Šajber je poništio celo poslednje kolo lige zbog sumnji u nameštanje, zatim tražio da se mečevi Zvezde i Partizana odigraju ponovo svoje utakmice, što su čelnici crno-belih odbili, pa je titula prvobitno pripala Zvezdi uprkos porazu od Sarajeva 1:2 koja je te jeseni igrala i u Kupu evropskih šampiona. Titula je kasnije vraćena Partizanu pošto istraga nije utvrdila da postoje dokazi o nameštanju utakmice. U Zvezdi očigledno smatraju da nije tako, čim traže da im se vrati titula koja im je naknadno dodeljena, pa vraćena Partizanu.

Čelnici Crvene zvezde su na današnjoj sednici Skupštine doneli zaključak da je “taj klub jedini legitimni šampion Jugoslavije u sezoni 1986/87. i to na osnovu zakonite odluke FSJ i UEFA”.

– Skupština ovlašćuje Upravni odbor fudbalskog kluba da pred FSS kao pravnim sledbenikom FSJ pokrene inicijativu za izmenu objedinjene zvanične evidencije šampiona Jugoslavije i Srbije – navodi se u saopštenju objavljenom posle sednice Skupštine.

Takođe, Skupština je podržala inicijativu koju je januara ove godine FSS-u podneo predsednik kluba Svetozar Mijailović, a koja se odnosi na priznavanja titule osvojene u prvenstvu Srbije 1946. godine kao zvanične titule prvaka Srbije.

– Skupština ovlašćuje UO da se obrati FSS sa zahtevom za donošenjem legitimne odluke po kojoj je Zvezda zvanični prvak Srbije za 1946. i po kojoj se ta titula uvodi u zvaničnu objedinjenu evidenciju prvaka Jugoslavije i Srbije, a sve u skladu sa već podnetom inicijativom – navodi se u saopštenju.

Crvena zvezda je 1946. godine bila pobednik kvalifikacionog turnira za učestvovanje u prvoj jedinstvenoj ligi FNR Jugoslavije, na teritoriji Srbije, bez Vojvodine (tu je trijumfovao subotički Spartak). I Partizan i Spartak, ali i brojni drugi klubovi su javno negodovali protiv ovih zahteva Crvene zvezde, koji se pominju mesecima unazad, pa nas sigurno čeka novo vrelo fudbalsko leto.

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!

loading...

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close