Domaći fudbalFudbal

STVARI MNOGO JASNIJE: Evo KOGA Srbija neće MOĆI da izvuče u Ligi Nacija

Spread the love

Prijateljske utakmice idu u istorijske knjige, na scenu stupa Liga nacija.
Reprezentacije će se takmičiti za promociju u jaču ligu, ali će kroz novoformirano takmičenje moći da jure i poslednja mesta na Evropskom prvenstvu 2020. godine.

Ipak, kako Liga nacija tek treba da počne rano je da pričamo o tome kako će izgledati na kraju. Ali je i pravo vreme da vidimo šta bi moglo da nas sačeka na žrebu zakazanom za 24. januar 2018. godine.

Srbija će se, to se znalo još od ranije, za početak takmičiti u jednoj od četiri grupe u Ligi C, ali sada znamo i u kom ćemo šeširu biti na žrebu u Lozani. Orlovi će se, tako nalaže trenutno stanje na Uefinoj rang listi reprezentacija, naći u drugom šeširu što znači da za rivala u grupni neće moći da dobije Grčku, Albaniju i Norvešku.

Možda grešimo, ali naš skroman utisak je da je drugi šešir čak i jači od prvog, jer su u njemu Mađarska, Rumunija, Škotska i Slovenija, zemlje sa tradicijom, ali i ne baš mnogo uspeha u poslednjim godinama. Bilo kako, u trećem šeširu su Crna Gora, Izreal, Bugarska i Finska, dok će u četvrtom biti Kipar, Estonija i Litvanija.

U Ligi C, podsetimo, tri grupe sa po četiri reprezentacije, jedna sa tri. Svi pobednici grupa idu u Ligu B za naredni ciklus takmičenja. Tamo su već ekipe koje nisu ništa kvalitetnije od nas, tipa Bosna i Hercegovina ili Severna Irska.

Sigurno mnogo bitnije od toga je ipak informacija da će Liga nacija dati i četiri učesnika za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Naime, ako u kvalifikacijama – koje će poćeti tek u martu 2019. godine – ne budemo među dve najbolje u jednoj od deset grupa, mogli bismo da steknemo šansu da se kroz baraž domognemo kontinentalne smotre. A u baražu će, pogađate, igrati pobednici svih grupa Lige nacija!

Recimo, četiri pobednika grupa iz naše Lige C boriće se kroz baraž za jedno mesto na Evropskom prvenstvu. Zato je ne treba potceniti, jer ne znaš da li može da ustreba.

Liga nacija počinje počinje 6. septembra, a grupna faza takmičenja završava se već 20. novembra.

Inače, što se ostalih liga tiče, vredi napomenuti da je u poslednjih mesec dana Vels izgubio mesto u Ligi A, pošto ga je na toj poziciji pretekla Holandija. Češka je dohvatila Ligu B i u njoj zamenila Mađare koji će kod nas u Ligu C.

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!

loading...

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close