EvrokupKošarka

BERTOMEU OTKRIO: Evrokup će uskoro biti mnogo značajniji!

Spread the love

Učešće u ovom takmičenju postaće još primamljivije.
Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu najavio je nove promene i kada je u pitanju Evroliga, ali i kada se radi o Evrokupu.

Govoreći za ruski ”R Sport”, Bertomeu je, između ostalog, otkrio da će Evrokup uskoro imati veći značaj.

”Za nas je važno povećati vrednost Evrokupa, pa postoji mogućnost da ne samo pobednik, već i finalista ovog takmičenja izbori plasman u Evroligu”, istakao je Bertomeu.

Što se tiče Evrolige, on je ponovio da promena formata takmičenja, tačnije povećanje broja učesnika sa 16 na 18 može da se očekuje možda već od sledeće sezone.

”Još je rano da razgovaramo o tome, ali mogu da kažem da je od prelaska na sadašnji format takmičenja Francuska naš prioritet, jer njihov šampion nije zastupljen u Evroligi.

Što se tiče Nemačke, s jedne strane to je ključno tržište za nas, ali s druge oni već imaju jedno zagarantovano mesto. O svemu ovome tek treba da razgovaramo sa klubovima”, objašnjava Bertomeu, koji se ne slaže sa trenerom CSKA Dimitrisom Itudisom da se umesto fajnal-fora Evrolige uvede plej-of.

A ako su promene u Evroligi i Evrokupu moguće, izgleda da su u odnosu sa FIBA i dalje nemoguće.

Bertomeu je ponovio da Evroliga neće menjati svoj kalendar utakmica zbog predstojećih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

”Treba pitati FIBA šta će da radi. Mi u našem kalendaru nećemo ništa menjati, igramo iste datume već mnogo godina (?!). FIBA je jednostrano odlučila da organizuje ove utakmice, unapred znajući da najbolji igrači neće biti dostupni u ovom trenutku. Tokom proteklih pet godina upozoravali smo FIBA, ponudili rešenja za ovaj problem, ali nisu nas poslušali.

Utakmice nacionalnih timova su previše važne za razvoj košarke, ali u slučaju neučestvovanja najboljih igrača, kvalifikacioni turnir će postati falsifikat, to će dovesti do većeg rizika za federacije i razočaranja za navijače”, objašnjava Bertomeu.

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!

loading...

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close