Košarka

VELIKI POVRATAK NA MESTO USPEHA: Marina Maljković-”Poziv Srbije se nikad ne odbija”!

Spread the love

“Blic” je prošlog četvrtka otkrio da će Marina Maljković biti novi-stari selektor ženske košarkaške reprezentacije. Posle godinu dana, Marina se vraća na mesto uspeha, a ekipa našeg lista je u Istanbulu posetila trenera košarkašica Galatasaraja. Marina je uvek isticala veliku ljubav koju gaji prema svom Beogradu i Srbiji, pa želja da opet predvodi reprezentaciju nije sporna.

– To je suludo dovoditi u pitanje jer za Srbiju sam tu uvek, ne odbija se. I kada sam prestala da radim sa reprezentacijom, opet sam dolazila jednom mesečno u Beograd, što mi je sada i lakše iz Istanbula – kaže Maljkovićeva za “Blic”.

Jasno je da ženska košarkaška reprezentacija dobija najveće moguće pojačanje za Evrobasket koji će biti održan leta 2019. u Srbiji. – Ostalo je da još malo razgovaramo. Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije, i Ana Joković, potpredsednik KSS za žensku košarku, bili su u Istanbulu i posle smo se videli i u Beogradu prošlog četvrtka. Ostalo je još jednom da popričamo o svemu sa Danilovićem.

Marina je najmlađi selektor u istoriji ženske košarke i nacionalni tim je vodila do istorijskih uspeha – titule šampiona Evrope 2015. i bronze na Olimpijskim igrama u Riju godinu dana kasnije. Slede novi izazovi.

– To je krupna stavka koju nisam bila planirala. Fokusirana sam na nešto drugo i zato je toliko široka tema, i mora dosta toga da se pokrije. Samo je dovoljno izgovoriti “Evropsko prvenstvo u Beogradu” i to samo po sebi nosi mnogo stvari.

Sjajni trener poseduje neverovatnu volju i želju da razvija žensku košarku.

– Radim da Srbija ima najlepšu moguću budućnost, više od 1.000 devojčica je u Pokretu za žensku košarku – Marina Maljković. I bar pedesetak će sutra nositi dres reprezentacije Srbije, već se naziru fini talenti posle tri godine rada, a pored toga će sve postati dobre devojke jer ih učimo pravim vrednostima. Sve vreme živim istu priču kao i dok sam bila selektor što se tiče mog grada i moje zemlje, stremim istom cilju samo sa drugom grupom ljudi, a to je da Srbija u ženskoj košarci pravi magične stvari.

Pokret je besplatan, obaveze u Galatasaraju oduzimaju mnogo energije, a Maljkovićeva otkriva kako nalazi snagu za sve.

– Meni te stvari čine život. Svi pamtimo velike pobede, one najlepše stvari u životu. Kada vidim osmeh na licu dece i njihovih roditelja, kao poslednji put u Areni, gde su bila deca sa Kosova i sa svih strana, njih 500 me je opkolilo i jedva sam živa izašla iz kruga (smeh). Kada mi kažu da im je to najlepši dan u životu, šta ću više. Ljudi iz Turske su bili potpuno šokirani kada su bili na tom poslednjem otvorenom času u Beogradu.

Marina radi 24 sata dnevno, a vodi se motivom “uvek može jače, više, bolje”.

– Ništa se tu ne menja. Svaki dan se to verovanje sve više pojačava i apsolutno stojim iza toga.

Iako uspešno predvodi košarkašice Galatasaraja, za nju istanbulski dani gotovo ne postoje.

– Jako malo vidim grad s obzirom na putovanja i jako težak raspored igranja u Evroligi i nikad jačem turskom prvenstvu. Skoro nikad nisam u Istanbulu, pre ću ovde sresti nekog iz Pariza nego iz azijskog dela grada. Baš je zato bilo lepo druženje sa Željkom Obradovićem, Danilovićem, Bogdanom Tanjevićem, Anom Joković i celom ekipom koja se srela to jedno veče, o čemu ste i vi pisali. Mnogo znače takva okupljanja.

Maljkovićeva je preporodila Galatasaraj, vratila ga u Evroligu i navijači je prosto obožavaju.

– Ne žalim se (smeh). Poštuju ono što je urađeno prošle godine jer su manje-više očekivali da klub ispadne iz lige. Bili ste kod mene i u Lionu, i potpuna je razlika između Francuske i Turske. Ovde je sve na drugačijem nivou, a posebno mi je zanimljivo što svi članovi Uprave SD Galatasaraj moraju da znaju francuski i da prođu kroz Galatinu školu na tom jeziku, što me je oduševilo. Galata je ogroman klub, veliko je rivalstvo sa Fenerom nama dobro poznato, gaje ogromnu strast i ljubav prema košarci, i to su sve bili razlozi da dođem, iako je klub imao najmanji budžet u poslednjih 10-15 godina. I nisam se pokajala. Imamo tri-četiri vrlo dobre evropske igračice, ne možemo još da se poredimo sa najjačima kao što su Kursk i Jekaterinburg pored turskih timova Fenera i Jakin Dogua, koji sad hoće sve da osvoji. Imali smo i pehove, glavna igračica je došla povređena iz WNBA, ali ćemo u januaru moći da znamo tačne ambicije. Bitno je da imamo i dalje mogućnost da osvojimo i tursko prvenstvo i Kup, pa i Evroligu.

Upravo u Evroligi svako kolo obeleži neka od naših igračica.

– Pratimo se, naravno, i čudno je kada igramo jedne protiv drugih, ne može da se kaže da je obično. Igraju naše devojke dobro, sve su to lepe i specifične situacije, pa kad se vidimo, sednemo i popričamo.

Kraljica Marina i uslovi iz snova

Ko je ikada imao kontakt sa Marinom Maljković, zna o kakvoj osobi se radi. Po dolasku u Istanbul nismo morali da razmišljamo kako ćemo se naći jer ona za sve ima rešenje, pa joj nije bilo teško ni da nas provoza ulicama turske metropole na putu do Galatinog kompleksa. Tu se nalaze fudbalski tereni za treninge i hale samo za žensku košarku, pa je jasno da Maljkovićeva ima fantastične uslove za rad.

Ista sam kao i svaka tetka

Posebno mesto u Marininom srcu zauzima bratanica Lana.

– O tim stvarima, kao što retko kad hvalim ili retko iznosim emocije kako kažu, tako je i kada je Lana u pitanju. Zna se kako se voli dete rođenog brata, ništa drugačija nisam od bilo koje druge tetke, to je velika ljubav.

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!

loading...

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close