ATPTenis

LOŠE PROGNOZE: Doktor Brukner o Đokovićevoj povredi

Spread the love

Jedan od najpoznatijih lekara sportske medicine, doktor Piter Brukner, smatra da je situacija sa laktom Novaka Đokovića prilično problematična.

“On je odabrao da ide putem bez hirurške intervencije i to nije uspelo, očigledno. A i pitanje je da li bi operacija pomogla”, rekao je za sajt Australijan opena ovaj stručnjak, nakon što je Đoković eliminisan u četvrtom kolu prvog ovosezonskog grend slema, prvog turnira posle šestomesečne pauze zbog problema sa laktom.

Ovaj profesor sportske medicine na univerzitetu La Trob, koji je pomagao mnogim vrhunskim sportistima Australije, od tamošnje fudbalske, preko kriket do ragbi reprezentacije, ističe da stvari nisu naivne.

“Da su (ljudi iz Novakovog medincskog okruženja) mislili da je operacija najbolji tretman, to bi i uradili pre šest meseci. Meni sve to deluje kao da mu je tkivo veoma oštećeno, a nije lako ‘popraviti’ oštećeno ktivo. Stvar je tu u izuzetnom opterećenju. Neverovatne sile prolaze kroz te dve tetive u laktu prilikom pojedinih udaraca, pa to verovatno i nije iznenađujuće. To vam je kao Ahilova tetiva kod trkača ili tetiva kolena kod košarkaša ili odbojkaša. Prosto, ogromne sile prolaze kroz ta mesta a ona nemaju baš veliki dotok krvi, pa im treba veoma mnogo vremena za oporavak”, naglašava Brukner.

Lečenje steriodnim hormonom kortizonom je po njemu jedno od rešenja, a druga “injekcije krvi”, jedna novost u tretmanima, ali bez potvrđenih dugoročnih poboljšanja. Kako ističe, rehabilitacija u vidu odsustva sa terena možda i nije dovoljna, ali je “na Novakovom timu da razmisli i o drugim (hirurškim i ostalim) rešenjima, kako bi se bivši broj 1 vratio u dobro ‘takmičarsko’ zdravlje'”.

“Tetive predstavljaju jedan od najvećih izazova u našoj oblasti. Kada se jednom desi da one budu problem, teško ih je ‘vratiti’ na pravi način, u istinski elitnom sportisti. Možete i sami da shvatite da je Novak zaista imao mišljenja najboljih stručnjaka na raspolaganju, najbolje fizioterapeute, najbolje tretmane i tome slično. A sve to nije bilo dovoljno da se izdrže onoliki napori”, zaključio je doktor Piter Brukner.

Mišljenje jednog australijskog stručnjaka svakako može da se uzme u razmatranje, ali, kao što i sam ističe, Đoković ima na raspolaganju i druge, pa nema sumnje da će sa svojim timom, baš kao što je i najavio posle poraza od Hjeon Čunga u osmini finala, napraviti najbolji plan za aktuelnu situaciju.

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!

loading...

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close