Preminuo legendarni pevač narodne muzike Jordan Nikolić

Jordana Nikolića pamtimo po tome što je na fenomenalan način izvodio pesme kao što su “Udade se Jagodo”, “Marijo, deli bela kumrijo”, “Oj, golube”, „E, dragi, dragi” (Kosovski božuri) i druge

Jordan Nikolić

Legendarni pevač narodne muzike Jordan Nikolić preminuo je u petak u Beogradu u 85. godini. Imao je fenomenalan glas, a publika će ga pamtiti prvenstveno po pesmama sa Kosova i Metohije, gde je rođen.

Kao što je poznato, on je na fantastičan način izvodio numere kao što su “Udade se Jagodo”, “Marijo, deli bela kumrijo”, “Oj, golube”, „E, dragi, dragi” (Kosovski božuri) i druge.

Jordan Nikolić rođen je 11. maja 1933. godine u Prizrenu. U svom rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju, a.na Filološkom fakultetu u Beogradu diplomirao je na grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik.

Prve pesme snimio je 1961. za Radio Prištinu, a 1968. za Radio Beograd. Kasnije je pevao i snimao isključivo narodne pesme sa Kosova i Metohije, i to prema zapisima velikog srpskog etnomuzikologa Miodraga Vasiljevića. Porodica se 1979. godine iz Prištine preselila u Beograd. Zaposlio se u Domu kulture „Vuk Karadžić“ gde je radio dve godine. Potom, do odlaska u penziju (1996), radio je kao novinar i lektor u novinama „Goša“ i u Radiju „Goša“.

Jordan Nikolić – „Marijo, deli bela kumrijo!“

Povodom smrti Jordana Nikolića, telegram saučešća njegovoj porodici uputio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

– Jordan Nikolić je čitavog života ostao odan kosovskometohijskom melosu, kao njegov izvrsni vokalni tumač i čuvar. Niz najdivnijih starosrbijanskih pesama prepoznajemo upravo po Nikolićevom moćnom izvođenju. Bio je to carski glas carskog Prizrena. Glas Jordana Nikolića bio je dostojan posrednik melodijske dubine i punoće muzičkog nasleđa srpskog Kosova i Metohije – navodi se u telegramu.

Jordan Nikolić – „Udade se Jagodo“:

ordan Nikolić – „Ej, dragi, dragi“ (Kosovski božuri):

Jordan Nikolić – Zlatna ploča: