DUG POST: Zvezda 396 dana bez GOLA napadača!

Četiri štiha i nula golova za 396 dana – Boaći, Pešić, Stojiljković i Pavkov bez pogotka u prethodnih 17 utakmica na evropskoj sceni…

 

Da je pozvan da priča na ovu temu Dušan Savić bi nevoljno vrteo glavom i ujedao bi se nekoliko puta za jezik pre nego što bilo šta izusti. Druga legendarna Zvezdina devetka Zoran Filipović bi uz gospodski osmeh samo izustio da je potrebno probiti barijeru, Darko Pančev bi se samo krstio, kao kada je promašio jednu od dve izgledne prilike u finišu meča sa Bajernom…

Mnogo puta je rečeno da je Vladanu Milojeviću evropski uzlet donela perfektna defanziva koja je počela da pati pod kopačkama superstarova PSŽ-a i Liverpula, ali… Zvezdin uspeh na međunarodnoj sceni ima svoje naličije koje kaže da se napadači srpskog šampiona nisu dovoljno „ugradili“ u velike pobede i hrabre remije koji su na posletku i doneli Ligu šampiona u Beograd. Matematika je egzaktna nauka, a ona kaže da napadači koje je Vladan Milojević imao – ili ima – na raspolaganju nisu poentirali na međunarodnoj sceni tačno 396 dana (od 28.septembra 2017.godine). Strela Ričmonda Boaćija u Kelnu, vredna pobede nad tadašnjim Bundesligašem, označila je početak ozbiljnog posta. On traje i danas, a kada će se završiti – niko ne zna uzimajući u obzir snagu PSŽ-a, Napolija i Liverpula. Uz ovu priču ide i mala ograda da je protiv Spartaksa iz Jurmale kao centralni napadač igrao El Fardu Ben i da je na Marakani zatresao mrežu Letonaca, ali reprezentativac Komorskih Ostrva nije po vokaciji prava devetka. On je tu bio ispomoć, kao neko ko će da premosti period prilagođavanja Nikole Stojiljkovića.

 

Žiža naše priče usmerena je ka Ričmondu Boaćiju, Nikoli Stojiljkoviću, Milanu Pavkovu i Aleksandru Pešiću. Crvena zvezda je zbirno na njihova dovođenja potrošila 3,7 miliona evra. Pristojno je i zaradila, jer je kineski Đangsu platio nešto više od pet miliona evra za reprezentativca Gane, a klub iz Emirata nešto preko četiri miliona za Pešića. Međutim, nedostaje im pečat velikih utakmica.

Da krenemo od Ričmonda Boaćija. Čovek koji je sa sedam golova doneo Ligu Evrope prošle godine, počeo je ozbiljno da „pati“ posle pomenute utakmice u Kelnu. Na stranu ove utakmice sa Napolijem i Liverpulom tokom kojih je Zvezda bila primorana na strogu defanzivu, a Boaći često bio usamljen i dupliran takvim štoperskim veličnama kao što su Kulibali i Van Dajk. Evropski prosperitet reprezentativac Gane je propustio u trenucima kada je Milojevićeva Zvezda bila na istorijskom maksimumu. Bar kada je reč o disciplini i taktičkoj perfekciji. Govorimo o dvomeču sa Arsenalom, zatim gostovanju u Belorusiji i beogradskom trijumfom nad Kelnom.

Na te četiri utakmice Boaći je promašio tri velika zicera, mada je na Marakani odigrao više nego dobar meč protiv Arsenala. Pogodio je prečku i odlično parirao štoperima Arsena Vengera. Na Emirejtsu je dva puta izlazio na golmana i promašivao. Kažu upućeni da su mu ti detalji oduzeli angažman u Premijer ligi prošle zime.

 

I pored toga Boaći je jedna od najboljih Zvezdinih investicija u prethodnoj sezoni uzimajući u obzir broj golova (već stigao do kote 43) i obeštećenje za koje je otišao u Kinu. Međutim, ima onih zansenjaka koji Boaćiju više ne računaju golove na domaćoj sceni uz konstataciju da je on to prevazišao i da neko čiji povratak je masno plaćen mora da se potvrđuje protiv daleko jačih rivala.

Prirodna zamena za Boaćija bio je Aleksandar Pešić. I bilo je logično što je dobio šansu da igra u dvomeču protiv CSKA. Na kraju revanša je promašio veliku, veliku priliku za prolazak u narednu rundu…

Kada je počeo letnji prelazni rok znalo se da Crvena zvezda „pikira“ ozbiljnu devetku. Tim pre što je Pešić otišao, ali Vladan Milojević je insistirao na Nikoli Stojiljkoviću. Člana Brage na pozajmici u Zvezdi sasekle su povrede. Izašao je već u 12. minutu evropske premijere protiv Spartaksa iz Jurmale i dao šansu Milanu Pavkovu da se nametne.

Međutim, Milojević je na toj poziciji koristio BenaPavkov je imao ulogu vatrogasca sa klupe. I imao je veliki dorinos u revanšu sa Letoncima, skok na prvoj stativi omogućio je tadašnjem prinudnom napadaču Benu da probije defanzivni bedem gostiju. Utakmice su prolazile, Zvezda je pobeđivala najviše zahvaljujući odličnoj formi El Fardu Bena (šest golova) i Nemanje Radonjića (četiri gola). A napadači su se dobrano mučili, mada je Milojević proširio krug i Nemanjom Milićem.

Stojiljković je aktiviran u revanšu sa Spartakom iz Trnave. Asistirao je Benu za izjednačenje. I to je za sada jedini njegov opipljiv učinak, mada je imao važnu ulogu u umaranju suparnčkih štopera…Takođe, bitnu ulogu imao je Milan Pavkov koji je ubedio Milojevića da mora više da ga koristi. Visoki centarfor je uneo nemir u poslednju liniju Salcburga u Austriji kada je delovalo da je sve izgubljeno. Njegov dobiven duel protiv Ramalja označio je početak novog Zvezdinog života koji je rezultirao golovima Bena

Međutim, ni on nije mogao da osuši vlažan barut Zvezdinih devetki.

Ima i do toga da učinak napadača zavisi od kolektivne igre i da možda Ričmondu Boaćiju nedostaje Gelor Kanga, ali dužina posta Zvezdinih devetki postaje zabrinjavajuća. Jer i kad se završi ova evropska sezona, sledeća kuca na vrata. Na Marakani moraju o tome da brinu, posebno Vladan Milojević. I da do leta „namesti“ Stojiljkovića ili se hrabro odluči za Dejana Joveljića.

Dobar špic košta milione, a Boaći će verovatno otići…

ZVEZDINE UTAKMICE U EVROPI BEZ GOLA NAPADAČA

Crvena zvezda – Arsenal 0:1 (počeo Boaći)
Arsenal – Crvena zvezda 0:0 ( počeo Boaći)
BATE Borisov – Crvena zvezda 0:0 (počeo Boaći)
Crvena zvezda – Keln 1:0 (Srnić, počeo Boaći)
Crvena zvezda – CSKA 0:0 (počeo Pešić)
CSKA – Crvena zvezda 1:0 (počeo Pešić)
Spartaks Jurmala – Crvena zvezda 0:0 (počeo Stojiljković)
Crvena zvezda – Spartaks Jurmala 2:0 (Ben, Krstičić, prinudno počeo Ben)
Crvena zvezda – Suduva 3:0 (Ebisilio, Radonjić 2, počeo Milić)
Suduva – Crvena zvezda 0:2 (Radonjić, Ben – počeo Milić)
Crvena zvezda – Spartak Trnava 1:1 (Ben – počeo Stojiljković)
Spartak Trnava – Crvena zvezda 1:2 (Ben, Radonjić – počeo Stojiljković)
Crvena zvezda – Salcburg 0:0 (počeo Stojilković)
Salcburg – Crvena zvezda 2:2 (Ben 2, počeo Milić)
Crvena zvezda – Napoli 0:0 (počeo Boaći)
PSŽ – Crvena zvezda 6:1 (Marin, počeo Ben)
Liverpul – Crvena zvezda 4:0 (počeo Boaći)

 

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!