IZABRAO JE NJEGA: Murinjo DOLAZI da ga VODI!

Setite se samo 2013. ili 2016, pa slučaja Luka Modrić…

Svaka čast Stevanu Jovetiću, letošnjoj pijačnoj senzaciji Sergeju Milinkoviću Saviću, pa i Aleksandru Mitroviću, jednom od najboljih strelaca Premijer lige; svaka čast i sjajnom Dušanu Tadiću i našoj nadolazećoj zvezdi Nikoli Milenkoviću, ali večeras će glavne zvezde pod Goricom biti Žoze Murinjo i njegov domaćin Predrag Mijatović.

Ono što su Englezi pre nekoliko dana objavili ispostavilo se tačnim – Posebni stiže u Podgoricu na utakmicu Crna Gora – Srbija, što je potvrdio njegov prijatelj i saradnik Predrag Mijatović. Legendarni as Partizana i Real Madrida kaže da nije insistirao na dolasku Portugalca…
„Ne, ne, Murinjo je sam to želeo. Svaku pauzu u prvenstvu on koristi da odgleda neku od utakmica reprezentacija, pa kao što je pre nekoliko godina bio u Beogradu, kao što je bio u Zagrebu, sada je i Podgorica došla na red. Murinjo sve prati i mislim da je odluka da dođe u Crnu Goru dobra i za njega i za crnogorski fudbal“, kazao je Mijatović za Vijesti.

Murinjo poslednjih dana trpi velike pritiske u Engleskoj zbog loših rezultata Mančester Junajteda. Mediji su se žestoko obrušili na njega, ima tu i neprimerenih istupa s obe strane. Kako se jedan tako veliki stručnjak nosi s tolikim pristiskom bilo je pitanje za Peđu Mijatovića?
„To ćete morati njega da pitate, ako budete imali prilike. Ja, kao njegov prijatelj, ne mogu da odgovorim na to pitanje“.

Toliko o razbibrižnom čavrljanju. Zna se šta fudbalske zaljubljenike najviše zanima – koga to Žoze Murinjo dolazi da gleda u Podgoricu?
„Ne, nema nameru da snima nikoga, jednostavno želi da uživa u ambijentu“, pokušao je Mijatović da skrene s teme.

Pa sad, koliko je realno da menadžer Junajteda zaista dolazi u Podgoricu samo da bi pogledao utakmicu treće reprezentativne kategorije Crna Gora – Srbija? Ne, nikako ne dovodimo pod sumnju reči velikog asa, samo ćemo se podsetiti šta je i kako bivalo kada je Žoze ranije posećivao ove naše prostore i balkanske stadione.

Eto, recimo, u septembru 2013. iz lože Marakane u društvu Mijatovića i Vlada Lemića – a bejahu okolo i Tole Karadžić, Dodik, bata Đora, Davor Šuker, ondašnji direktor policije Veljović – Portugalc je pomno pratio svaki korak Nemanje Matića, tada fudbalera Benfike koji se nije proslavio, dobio je čak crveni karton, ali Murinjov utisak to nije pokvarilo. Odmah u januarskom prelaznom roku Žoze je kazao Romanu Abramoviču da ima samo jednu želju – Srbina Matića. I ona mu je ispunjena iste zime. To je Čelsijevu kasu olakšalo za 25.000.000 evra. Priču dalje znate, Murinjo je prešao na Old Traford, a Matić skoro za duplo veće pare krenuo za njim.

NI tada se nije moglo čuti da je Posebni došao zbog nekoga konkretno, već „da uživa u fudbalu“.

Tri godine kasnije, bio je kraj marta, Žoze Murinjo odseo je u svečanoj loži zagrebačkog Maksimira. Na terenu Hrvati u kockastim dresovima i Ukrajinci u žutim. Fokus slavnog stručnjaka je na momku sa brojem četiri – Ivan Perišić. I tako svih 90 minuta. Portugalac je otišao nasmejan i rešen da kupi vihorno krilo. I to pokušava i dan-danas. Evo koliko je prošlo prelaznih rokova – nije uspeo. Ali neće odustati. Nije odustao ni proteklog leta, kažu dobro upućeni izvori. Perišić je i dalje tiha patnja Žozea Murinja…

Za tu posetu Zagrebu jednog od najpopularnijih svetskih stručnjaka vezana je i jedna anegdota. Murinjo je odseo u hotelu Esplanada i kada je želeo da izađe i prošeta – buljuk novinara pred njima. Šljašte blicevi, pitanja, dobacivanja…
„Hvala vam što ste mi omogućili da uživam u šetnji vašim gradom“, gordo je preko ramena promrmljao Portugalac i zatvorio se u svoju sobu.

Priča oko angažovanja Luke Modrića više je puta ispričana. Završio ju je triling Murinjo-Lemić-Mijatović. Na Žozeovo insistiranje, razume se. Posle jedne od ovakvih utakmica, jelte…

„Ne znam da li ću imati vremena da mu pokažem lepote Crne Gore, ipak on dolazi zbog fudbala i zbog utakmice“, kao da se zbunio malo na kraju Mijatović.

Dakle, Murinjo je ipak večeras u Podgorici na radnom zadatku. A na nama je samo da nagađamo. Junajtedova odbrana je u debeloj krizi. Brojke su surove – to je najlošija zadnja linija računajući prvih 16 ekipa na tabeli Premijer lige. Broj primljenih golova 14 na osam utakmica. Stefan Savić je povređen, tu je Bleki Milenković. Možda? Što da ne. Evo mu prilike da se nametne. Sergej Milinković Savić? Povezivan na desetine puta sa Junajtedom. Ništa bolje nego igrača pogledati kad mu baš i ne ide, kad je u lošoj formi. Raskoš je već usnimljena i evidentirana. Ostali? Teško.

Ali slobodno pustite mašti na volju.

Ima li na večerašnjem lageru – pored navedenog – štofa za neki novi mančesterski kostim?

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!