KLOP NAHVALIO ZVEZDU: Evo šta ga ODUŠEVLJAVA u igri Zvezde!

Prisetio se Nemac i vremena kada je Crvena zvezda pokorila Evropu

 

Sa kafom u kartonskoj čaši i prepoznatljivim osmehom Jigren Klop je došao vidno raspoložen na konferenciju za medije posvećenu okršaju sa Crvenom zvezdom u trećem kolu Lige šampiona.

I umesto kurtoaznih izjava bio vrlo raspoložen da priča o srpskom šampionu. Uz veliko poštovanje.
„Oni su tim iz Srbije. A srpski timovi su obično jako dobro organizovani. Kao ekipa su navikli da dominiraju u svom prvenstvu i 98 odsto utakmica se protivnici grčevito brane od njih. Oni su navikli da pobeđuju u fudbalskim utakmicama“, ističe Klop i u dahu produžava:
„Zaista su zakomplikovali život Napoliju. Ni PSŽ-u nije bilo lako, iako rezultat ne govori tako. Zato moramo da kontrolišemo utakmicu i da držimo loptu da je ne bi izgubili. To su izazovi koje volimo. Jeste li gledali sinoć Arsenal – Lester? Sat vremena je bila otvorena utakmica, a onda je Arsenal izdominirao. To je fudbal“. 

Na pohvale Klopa našem šampionu, MOZZART Sport se nadovezao pitanjem – čime ga je to Crvena zvezda impresionirala do sada?
„Kompaktno se brane. To je prvo što primetite. Ali ono po čemu su posebni je način na koje si tako brzo prebace sa tog stila igre na defanzivu. Nije lako ekipi koja celu sezonu u prvenstvu igra ofanzivno i napada da se tako lako prebaci na defanzivan stil igre. Jako je čudno da se dominantni timovi tako prebace na dobru defanzivu. Kod njih to klikne vrlo lako. Videli ste protiv Napolija. Italijani su imali loptu, više šuteva, šansi… Ali Zvezda je uspela što je htela. Oni su navikli da pobeđuju u fudbalskim utakmicama.

 

Vratio je Klop film na Zvezdinu utakmicu protiv Pari Sen Žermena i ukazao na još neke, bitne detalje.
„I protiv Pariza su počeli dobro da se brane, ali šta da radite kada Nejmar počne da pogađa slobodnjake sa 30 metara?! Od toga nema odbrane. Za svaku ekipu na svetu je veliki izazova sačuvati mrežu mirnom protiv tima kao što je PSŽ. Da je Zvezda prva otvorila utakmicu golom, ne bi to išlo tako… Znam za šta su sposobni. Umeju da se brane, ali i da kreiraju, da „sednu na bicikl“… Imaju visoke i niske, umeju da skaču i da driblaju. Stalno menjaju tim, ne možeš da pretpostaviš sa kojom ekipom će igrati sledeću utakmicu. Imaju nekoliko različlitih tipova napadača“.

 

Zato harizmatični Nemac nema dilemu – Liverpul neće smeti da spusti gard ni na sekund.
„Moraćemo da se borimo za svaki pedalj terena, za svaku loptu i da Zvezdi izbijemo iz glave ideju da može i ovde da pobedi. Analizirao sam njihova tri meča, od čega dva u Ligi šampiona, ali i onaj u Salcburgu. Tu su pokazali taj njihov karakter. Vratili su se sa 0:2 i odigrali furioznih 10 minuta. Videli ste kako su slavili. Kakav je to duh. Da sam ja njihov trener, tako bi ih motivisao i podsetio ih na taj meč“.

MOZZART Sport je pitao Klopa da li se seća poslednje Zvezdine generacije u Kupu šampiona koja je izbacila bajern i osvojila?
„Čekaj, da se setim koliko sam tada imao godina… Imao sam 22! U tim godinama imate pametnija posla od gledanja utakmica. Znate na šta mislim“, rekao je Klop i izazvao salve smeha u sali.

Ali potom se prisetio. Nekako je pokušao da izgovori prezime Roberta Prosinečkog.
„Da, da. Bio je to sjajan tim“.

Podsetili su ga i na zemljaka Marka Marina.
„Šta je sa njim? Zašto ne igra u poslednje vreme. Znam ga jer je živeo u Frankfurtu kada sam ja bio tamo. Nemam pojma da li će igrati i koji tim će oni izvesti. Koga god da izvedu, oni su navikli da pobeđuju. Na nama je da se postaramo da se to ne desi“.

Kako se osećate što neće biti gostujućih navijača na stadionu?
„Ja sam igrao pred praznim tribinama. Nikoga nije interesovalo da nas gleda jer smo bili baš loši“, našalio se opet Klop i nasmejao sedmu silu.

Što se tiče Liverpulovih povreda, otkrio je detaljnu situaciju:
„Nabi Keita nije spreman, možda bude za vikend. Mane je spreman, a Henderson ima lakšu povredu i neće igrati. Trebalo bi da računamo na sve igrače za vikend“.

 

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!