NEIZVESNO: Sta SVE TREBA Srbiji za OPSTANAK?

Verovali smo da će posle današnjeg meča sve biti mnogo jasnije, ali ovako će biti veoma zanimljivo u novembarskim okršajima.

Posle četiri odigrana kola u Grupi 4, “C“ Lige nacija, reprezentacija Srbije ima osam osvojenih bodova, posle dve pobede i dva remija i zauzima prvo mesto na tabeli.

Njen prvi pratilac ponovo je postala selekcija Crne Gore koja je već u prvom poluvremenu meča u Viljnusu završila posao protiv Litvanije, s obzirom da je ovaj deo igre dobila sa ubedljivih 3:0. Zahvaljujući današnjem rermiju Rumunije i Srbije (0:0) u Bukureštu, “Sokolovi“ su se ponovo vratili na drugo mesto sa samo bodom manje od Srbije.

Rumuni su sada treći sa šest osvojenih bodova i ove tri selekcije će u novembru voditi veoma zanimljivu trku za osvajanje prvog mesta u grupi, što ujedno znači i plasman u Ligu B u narednom ciklusu, ali i nastavak trke za plasman na Evropsko prvenstvo kroz plej-of Lige nacija.

Naravno, Srbija ima najbolju startnu poziciju, a u prilog “Orlovima“ ide i povoljan raspored u preostala dva kola do kraja grupne faze takmičenja.

Podsetimo, Srbija će 17. novembra dočekati Crnu Goru, a tri dana kasnije “Orlovi“ će biti domaćini već otpisanoj Litvaniji.

Crnogorce posle gostovanja u Beogradu, očekuje poslednji meč protiv Rumunije u Podgorici, 20. novembra, a Rumuni će tri dana ranije igrati i protiv Litvanije u Bukureštu.

Imajući u vidu ovaj raspored, već možemo da napravimo računicu šta još treba reprezentaciji Srbije da i matematički obezbedi prvo mesto u grupi.

Odmah je jasno, meč protiv Crne Gore u Beogradu biće od ključnog značaja!

U slučaju naše pobede, Crnogorci će definitivno ispasti iz trke, pa će Srbiji ostati da protiv Litvanije overi prvo mesto. Ali, vrlo je moguće da će nam biti potrebna i pobeda nad Litvanijom, dakle svih šest bodova do kraja takmičenja!

Prva opcija – Ako dobijemo Crnogorce, Rumuni će nam biti glavni konkurent, s obzirom da je za očekivati da će u pretposlednjem kolu savladati Litvaniju na svom terenu.

U tom slučaju, prednost Srbije u odnosu na Rumuniju opet će iznositi dva boda razlike (Srbija 11, Rumunija 9, Crna Gora 7). A ako bi Rumunija u poslednjem kolu savladala i Crnu Goru u gostima, Srbija bi morala da savlada Litvaniju, jer u slučaju našeg eventualnog remija sa Litvancima, Rumunija bi osvojila prvo mesto, sa istim brojem bodova kao i “Orlovi“ (po 12), a na osnovu boljeg međusobnog skora sa Srbijom (dali su dva gola u gostima, u Beogradu je bilo 2:2).

Druga opcija koju razmatramo je eventualni remi Srbije i Crne Gore u Beogradu. Rumuni bi nas već tada stigli, tačnije prestigli na tabeli (Rumunija 9, Srbija 9, Crnma Gora 8) i u poslednjem kolu bismo morali da se, uz pobedu nad Litvanijom, uzdamo i u Crnogorce da “otkinu“ bodove Rumunima. Dakle, u slučaju remija sa Crnom Gorom, ne bismo zavisili samo od naših rezultata.

Treća opcija – O porazu od Crne Gore ne smemo ni da razmišljamo…

U tom slučaju bismo pali na treće mesto (Crna Gora 10, Rumunija 9, Srbija 8), pa bi nam u trećem kolu odgovarao samo remi Crne Gore i Rumunije, uz našu pobedu nad Litvanijom.

Zaključak – Teoretski možemo da završimo na prvom mestu čak i sa samo tri, ili četiri boda iz preostale dve utakmice, ali vrlo je verovatno da će “Orlovi“ morati da jure obe pobede, i protiv Crne Gore i protiv Litvanije.

Da smo danas pobedili u Bukureštu, a zaslužili smo to, sve bi u novembru bilo mnogo lakše…

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!