NOVI POČETAK: Srbija IMA novog selektora!

Orlovi sa selektorom Nenadom Peruničićem u podmlađenom sastavu dočekuju Belgijance u Zrenjaninu na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine

Ko zna koji put u ovoj deceniji, rukometna reprezentacija Srbije je na novom početku. Prethodnih godina je udarano u zid. Nekada trofejni srpski sport sada je na evropskim i svetskim marginama. Početkom meseca na kormilu poljuljanog broda seo je proslavljeni as Nenad Peruničić, koji baš i ne može da se pohvali nekim trenerskim „pedigreom“. Ipak, radi se o velikom imenu našeg rukometa, koji je preuzeo „vruć krompir“ posle neslavne epizode sa Jovicom Cvetkovićem početkom godine na Svetskom prvenstvu u Hrvatskoj.

Kreću kvalifikacije za EP 2020. godine koje će prvi put da se održi u tri zemlje – Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Finale se igra u Stokholmu. Prvi put na šampionatu Starog kontienta igraće 24 reprezentacije umesto 16 koliko je bilo dosad. Osim domaćina EP, direktno se kvalifikovao branilac krune Španija. Ostalih 32 selekcije podeljene su u osam grupa. Po dve najbolje iz svake grupe i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije izboriće plasman u završnicu Evropskog prvenstva januara 2020. godine.

Srbija je u Grupi sa velesilom Hrvatskom i dvema selekcijama koji su skromnog kvaliteta, Švajcarskom i Belgijom, ali koje ne smeju da se potcene. Na startu kvalifikacija, na megdan Orlovima danas od 18 časova u Zrenjaninu stižu Belgijanci. Naša reprezentacija kreće u pohod na EP drastično podmlađena. Nema više u reprezentaciji Petra Nenadića, Žarka Šešuma, Nemanje Zelenovića, Marka Vujina, Dobrivoja Markovića…

Najjači smo na golmanskoj poziciji, gde dominiraju Dejan Milosavljev, koji blista u dresu Vardara ove sezone i Vladimir Cupara, čuvar mreže bogatog poljskog Kjelcea. Odlično smo pokriveni i na krilnim pozicijama. Na levom krilu je treći strelac francuske lige, najačeg šampionata na svetu, Nemanja Ilić, koji brani boje Tuluza. Na desnoj strani terena su Bogdan Radivojević i Darko Đukić, po godinama mladi, ali sa iskustvom igranja u velikim evropskim klubovima. Na pivotmenu je stameni Mijajlo Marsenić iz Berlina. Ipak, tanki smo na bekovkim pozicijama. Od iskusnijh tu su Stefan Vujić iz Steaue i Petar Đorđić iz beloruskog Meškova iz Bresta.

I sa prvobitnog spiska Peruničića otpala su dvojica. Umesto Mladena Krsmančića u Zrenjanin je stigao levi bek niškog Železničara Stevan Sretenović, a neće moći da pomogne ni povređeni desni bek rumunske Konstance, Nikola Crnoglavac.

Belgijanci su nepoznanica. Srbija je pred svojim navijačima veliki favorit.
„Ovo je jedna nova ekipe sa novim selektorom, željna dokazivanja, s obziromna to da je reč o mladim momcima. Problem želje sigurno neće postojati. Moramo dati svoj maksimum protiv Belgijanaca. Videli smo ih kako igraju, forsiraju igru bez golmana, sedam na šest. Uvežavali smo već odbranu na taj sistem i to izgleda korektno. Spremamo se, dogovoramo u tom smeru. Ne bi trebalo da imamo problema kada je u pitanju pobeda“, kaže desno krilo Darko Đukić za sajt Rukometnog saveza Srbije.

Na startu kvalifikacija, favoriti igraju kod kuće, pa bi trebalo veliko iznenađenje da se dogodi da neki gost iznenadi. Verovatno najzanimljiviji meč igra se u Portugalu, gde gostuje Rumunija. Naše komšije su u krizi, nema ih godinama na velikim takmičenjima, pa je domaćin bliži trijumfu.

Crnogorci su u nove kvalifikacije ušli sa novim selektorom, kao i Srbije. Posle Dragana Đukića na kormilu Đetića je Zoran Roganović. Crnogorci će biti oslabljeni neigranjem dvojice pivotmena Nemanje Grbovića i Branka Kankaraša, kao i srednjeg beka Boža Anđelića, ali slabašna Farska Ostrva teško da mogu da iznenade oslabljene domaćine.

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!