PREMIJERA: Zvezda MORA ovo DA POBEDI!

Crvena zvezda na mestu gde je prošle sezone izgubila ABA ligu, a samim tim i Evroligu (19h)

Još se osećaju posledice. Da je Crvena zvezda prošle sezone, hipotetički, savladala Budućnost u finalu i osvojila ABA ligu, sada bi bila u Evroligi i pitanje je koliko bi igrača ostalo od skoro svih koji su napustili crveno-bele letos. Uključujući i trenera Dušana Alimpijevića. Zvezda je tada poražena, sada igra Evrokup i zato ove sezone ima potpuno renoviran sastav.

Već u drugom kolu ovogodišnjeg izdanja Jadrana Zvezda gostuje na mestu gde je položila oružje. Jeste rano, jeste početak sezone, ali večeras od 19 časova dobićemo odgovore na mnoga zanimljiva pitanja…

Budućnost ovu utakmicu dočekuje u velikoj euforiji. Renovirana Morača je rasprodata, očekuje se preko 5.000 navijača koji žele da vide reprizu prošlogodišnjeg finala. U isto vreme, ova utakmica je najava za ono što sledi Plavima, a to je učešće u Evroligi za koji dan.

Kontekst ovog obračuna daje nam i sudar dva tima na ABA Superkupu u Laktašima kada je Crvena zvezda lako izašla na kraj sa Podgoričanima. E sada, šta je drugačije u odnosu na taj duel? Prvo – ekipe su imale vremena da se malo uigraju i spreme za ovaj meč. Drugo – ne igra se na neutralnom terenu već na neprijateljskom terenu po Zvezdu gde crveno-beli tradicionalno jako teško izlaze kao pobednici. Odnos u dosadašnjim mečevima u glavnom gradu Crne Gore je 14:3 za Budućnost u ABA ligi. Ukupno Zvezda vodi 18:17 u pobedama kada se gledaju utakmice na Jadranu.

I treće – Budućnost je dobila pojačanje u vidu Alena Omića, igrača koji je prošle sezone nosio crveno-beli dres.

Upravo o toj promeni je govorio i Aleksandar Džikić. Stiče se utisak da je Omić između ostalog angažovan i da bi Budućnost bila ravnopravnija sa Zvezdom ispod koša.
„Na Superkupu su nas pobedili, igrali dosta tečno i sa dobrom preciznošću u šutu. Mi smo naporno radili po povratku u Podgoricu, pojačali smo sastav kako bismo uspešnije parirali njihovoj visokoj liniji“, rekao je Džikić u najavi utakmice.

I zaista, ako bismo tražili neki aspekat u kom bi Zvezda mogla da ima prednost, to je onda unutrašnja igra preko izuzetno snažnih centara. Majkl Odžo, Majk Cirbes i Dušan Ristić su igrači koji svojom snagom i visinom mogu svima da naprave mnogo problema. I njihove borbe sa Barovićem i Omićem biće veoma zanimljive i važne za ishod. Za sada Odžo drži najbolju formu, dok je Cirbes malo u padu i za sada ne pruža igre koje su se očekivale.

Milan Tomić ima problem pred ovaj meč u vidu Džoa Reglanda. Prvi plejmejker, možda i glavni igrač tima, imao je temperaturu prethodnih dana.

To je veoma bitan detalj…
“Ovo je nova utakmica i nova priča. Budućnost ima ulogu favorita, igraće pred svojim navijačima. Mi sa druge strane želimo i moramo da budemo skoncentrisani da odigramo dobru utakmicu i to kao tim čemu stremimo kroz svaki trening. Mali hendikep predstavlja i to što je naš plejmejker Regland pod temperaturom, ali putujemo u Podgoricu sa željom da odigramo kao ekipa, tim, čvrsto, skoncentrisano i kvalitetno“, rekao je Lazić. I on je istakao temperaturu Reglanda.

Od toga dosta zavisi… I ako Regland ne bude u stanju da igra, pitanje je ko će ga odmeniti? Pa Filip Čović bi imao ulogu prvog pleja, dok bi mu pomagali Nemanja Nenadić i Bili Beron. Dejan Davidovac se vratio treninzima pa bi možda mogao da dobije šansu, mada je realnije da Tomić za to odabere neki lakši duel. A i Tomić je već rekao da ga ne vidi na “kecu”. Tako da ga tu ne treba očekivati.

Budućnost je ovoga leta napravila ekipu za Evroligu, sa najvećim budžetom i shodno tome Plavi imaju najviše ambicije. Možda za Zvezdu i nije loše što gostuje u Morači već u drugom kolu dok Budućnost nije do kraja uspela da uigra sve silne strance koje je dovela. Mada, i Zvezda je promenila skoro ceo tim, ali za sada deluje malo uigranije, ali uz dosta uspona i padova.

Budućnost je letos prvo zadržala Aleksandra Džikića. A prvo što je Džikić uradio je stvaranje baze s crnogorskim igračima. Budućnost je produžila ugovor Nikoli Ivanoviću i Nemanji Gordiću. Oni su stub oko kog će se ceo tim dalje slagati, uz Filipa Barovića, Danila Nikolića pa i Alena Omića koji je Balkanac. A Plavi su imali taj luksuz da prvi kompletiraju ekipu i dovedu strance koje su želeli.

Stigli su Eron Kraft, Edvin Džekson, Koti Klark i Erl Klark. Vrlo respektabilna imena. Posebno se to odnosi na Erla Klarka. U finalnoj seriji od prošle sezone Gordić i Ivanović su vadili Zvezdinu dušu na pamuk. Videćemo kako će ih crveno-beli večeras braniti i da li bi možda Nemanja Nenadić mogao da dobije veću ulogu u odbrani pomenutog dvojca. Branko Lazić i Ognjen Dobrić će imati pune ruke posla.

Zvezda za sada može da bude zadovoljna kakav doprinos daju njeni stranci – Regland, Faje, Perperoglu, Odžo, Beron… Verovatno će to biti i bolje kako sezona bude odmicala. Ali i ovo što su do sada pokazali daju crveno-belima pravo da se nadaju brejku u Podgorici.

Nikakvo iznenađenje ne bi bilo da na kraju balade gledamo Zvezdu i Budućnost ponovo u borbi za trofej Jadrana. Zato će biti veoma važna i koš-razlika.

Da li je vreme za naplatu dugova?

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!