VREME JE: Da li će Srbija konačno „PLESATI“ na terenu sa OVIM sastavom!?

Večerašnji bratski okršaj u Podgorici (20.45) mogao bi da odgovori na neka pitanja, mada rezultatski zapravo ne rešava apsolutno ništa…

Reprezentacija Srbije večeras nastavlja takmičenje u Ligi nacija. Treća liga evropskog fudbala. Posle dva kola Orlovi na četiri boda i sada okršaj sa Crnogorcima pod Goricom. Ambijent u timu loš, igrački kadar okrnjen. Značajno. To je ključ nagle promene raspoloženja u dva tabora. Crnogorci osokoljeni povratkom Stevana Jovetića u konkurenciju za tim, naši uskraćeni za kapitena Aleksandra Kolarova, zamenika kapitena Nemanju Matiću (posle misteriozne povrede), te jednog od najkreativnijih igrača – Adema Ljajića. Na sve to, otkazao je i zvezdaš Nenad Krstičić, čime su mogućnosti u manevru dodatno umanjene.

Šta to u prevodu znači za Mladena Krstajića?

Milan Rodić gotovo izvesno ide na levi bok, jer tu suštinski Srbija ni nema drugi izbor. Remi sa Rumunijom u septembarskom meču u Beogradu mogao bi da ponudi odgovor na pitanje ko će umesto Matića. Protiv Rumunije su od prvog minuta igrali Nemanja Maksimović i Saša Lukić, laičkim okom su ubrzali igru, ali da ne preterujemo – nije to Matićev nivo igre. Kako bilo, Maksimović i Lukić su favoriti za startnu postavu, o čemu smo već pisali, mada selektor Mladen Krstajić ovog puta ima i alternativu u liku Branka Jovičića. Kad već odbija da se pomiri sa Lukom Milivojevićem…

Što se tiče Crnogoraca, izvesno je da Stefan Savić neće moći da igra, a Jovetić je svakim satom sve bliži startoj postavi. Dovoljno za glavonolju našeh štoperskog para koji će gotovo izvesno činiti Veljković i Milenković. Trenutno glavni problem za Tumbakovića jeste povreda Nikole Vukčevića, koji želi da igra na sopstvenu odgovornost, ali bi sa tim morao da se saglasi i lekarski tim Levantea, a on je u petak – dakle šest dana uoči utakmice na stadionu pod Goricom – objavio da popularnog Điđa čeka pauza od tri nedelje.

Ono što oduzima Crnogorcima na samopouzdanju je podatak da oktobar nije omiljeni mesec Sokolova. Otkako su dobili nezavisnost u oktobru su u utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo – sada zamenjenih mečevima Lige nacija – igrali osam utakmica i dobili samo Švajcarsku još 2010. godine.

Bilo je tu kasnije nekih dobrih rezultata – dva remija protiv Engleza su najbolji primer – ali i ne tako lepih uspomena poput meča bez golova sa Lihtenštajnom ili poraza od Austrije na domaćem terenu. S druge strane, treba imati na umu da u dva prva meča Lige nacija nisu primili gol.

No ono što nas mnogo više interesuje jeste naše dvorište, a tamo pored kadrovskih problema već duže vreme vladaju i oni ljudski. Matićeva poruka na Instagramu poslednja je podigla prašinu oko nacionalnog tima.
„Društvene mreže baš i nisu nešto gde bi smo o nekome ili nečemu mogli da dajemo sud. Tamo ima dosta slobode, bukvalno možeš da kažeš, napišeš šta hoćeš, a da pritom ne misliš mnogo. Možda je ovoga puta u pitanju nešto što niko od nas igrača ne zna. Ne treba obraćati pažnju na to“, kratko i jasno poručio je jedan od najiskusnijih u našem timu Antonio Rukavina u izjavi za Sportski žurnal.

Selektor Krstajić kazao je da su čuo sa Matićem i da su se digovorili da as Mančestera odmori „ovu turu“, ali posle istupa na društvenim mrežama nisu kontaktirali, pa će sve još neko vreme ostati pod velom tajne.

Kada je sama utakmica u pitanju Krstajić je jedno vreme imao dilemu da li napadne sa dva napadača…
„Obojica (Mitrović i Prijović) u dobroj su formi. Jedna od opcija je da počnemo sa dva špica“, izjavio je sinoć pred poslednji trening naš selektor, ali se izgleda ubrzo opredelio za proverenu, bezbedniju varijantu. Mitrović najistureniji, pa iza novi kapiten Tadić, Sergej Milinković Savić i Kostić. Zanimljivo, u navijači su u našoj ANKETI izabrali da uz Tadića i Kostića „gore“ zaigra Mijat Gaćinović, a da se Sergej spusti u centralnu i zaigra u tandemu sa Nemanjom Maksimovićem. „Narodni izbor“ bio je i da Partizanov defanzivac Miletić dobije šansu pre Rukavine na mestu desnog beka.

Aleksandar Mitrović pokušao je da „nagovori“ sinoć Krstajića za društvo u špicu. Konkretno, da mu pridoda Prijovića…
„Sigurno da mi je lakše kad smo obojica u igri, ali o svemu odlučuje selektor, zna se“.

O samom susretu i svim specifičnostima koje nosi duel istih naroda Mladen Krstajić je rekao:
„Utakmica koja sve diže na viši nivo. Bitno je da svi znaju da igraju dve bratske zemlje i apsolutno ne razmišljam o tome da je ovo meč visokog rizika. Ne vidim razlog zašto bi bilo visokog rizika kad toliko ljudi ima veze sa jednom ili drugom zemljom. Crna Gora ima sjajnog selektora i kvalitetan tim. Igra pred svojim navijačima, to je prednost, ali mi smo došli u Podgoricu da ostvarimo pobedu“, zaključio je je srpski selektor.

Sokolovi kod kuće, pred punim tribinama, nadahnuti, puni naboja – za čast.

Krstajić uzdrman, išamaran spoljnim vetrovima, isaplitan i svojom i tuđom krivicom, s vojskom problematičnog morala – za vlast. Za opstanak u fotelji.

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!