ZANIMA LI VAS? Ko od VEČITIH je bolje PROŠAO sa ‘izdajicama’!?

Mnogo prelazaka iz jednog kluba u drugi je bilo tokom 40 godina, ali pojedini igrači su ostvarili bolje karijere kada su se odlučili da promene tabore večitih rivala

Prelazak Stefana Jankovića iz Crvene zvezde u Partizan više nije nikakvo čudo u Srbiji, jer on je samo jedan od mnogih koji su menjali dresove dva velika kluba.

Prethodnih 50 godina bilo je raznih prelazaka iz tabora jednog u tabor drugog večitog rivala, nekada direktno, nekada iz nekog evropskog kluba, ali sve je to sport profesionalizam, samo se kod navijača u našoj dragoj napaćenoj zemlji to doživljava kao neka „izdaja“.

Međutim, da se vratimo na moderniju istoriju prelazaka u poslednjih 28 godina, s obzirom da je tada rivalitet dva kluba porastao do neviđenih i besmislenih granica.

Prvi veći prelazak nekog talentovanog igrača Zvezde u Partizan desio se 1991. kada je Mlađan Šilobad, momak od 20 godina koji je pokazao te sezone odličan kvalitet prešao u Partizan. Sa njim je bio prvak Evrope 1992. šampion države i osvajač Kupa.

Prva veća bomba devdesetih bio je prelazak Dejana Tomaševića iz Zvezde u Partizan 1995. godine. Imao je 22 godinu bio je perspektivan i učestvovao je u osvajanju dve titule 93. i 94.

Ko zna možda bi u Zvezdi i napravio dobru karijeru, ali je procenio da je Partizan bolja opcija. Nije pogrešio, bio je prvak Jugoslaavije 1995, 1996 i 1997. godine, standardni reprezentativac i učesnik Evrolige, a sa crno-belima je stigao i do fajnal fora 1998. godine.

Istim putem 2001. pošao je Miloš Vujanić, jedina zvezdina Zvezda u sumornoj sezoni trofejnog kluba. Saga oko prelaska u Partizan potrajala je čitavo leto, Vujanić je na kraju potpisao za crno-bele i u sledeće dve sezone prosto eksplodirao i karijeru nastavio u Fortitudu iz Bolonje.

Uz njega je iste godine došao i Jovo Stanojević, centar Zvezde koji je doduše igrao samo jednu sezonu u Partizanu.

Sličan scenario viđen je i prilikom dolaska Luke Bogdanovića u Humsku, s tim što su ovoga puta posla imali i advokati, odnosno sudovi. Bogdanović je u Zvezdi najavio svoj potencijal, ali je u Partizanu imao skromnu karijeru, sa tek nekoliko dobro odigranih utakmica u Evroligi.

Iz Humske na Kalemegdan uglavnom su se upućivali igrači koji u Partizanu više nisu imali mesta. Bilo ih je više Darko Balabana, Boris Bakić, Dragan Lukovski, Vladimir Đokić Stevan Jelovac, Sava Lešić.

Ko je bolje prošao i bio u pravu najbolje pokazuju osvojeni trofeji, odnosno karijere po odlasku iz naše košarke. Niko od ovih momaka sa Zvezdom nije imao većih uspeha u domaćem šampionatu ali ni u Evropi.

Najveći promašaj crno-belih svakako je propuštanje talenta Nemanje Bjelice. Zapravo, Partizan je čitavu generaciju kadeta rođenih 1988. godine raspustio proglasivši je nepersoektivnom, a posvetio se generaciji 1989. godište koja tek ništa nije napravile.

Bjelica je otišao u Superfund, pa onda preko austrijske Arkadije došao u Crvenu zvezdu i pokazao o kakvom se biseru radi. Reprezentativac Srbije je na Kalemegdan stigao na preporuku menadžera, na tromesečni probni rad, a ni tadašnji trener Svetislav Pešić prethodno nikada nije čuo za Nemanju!

Bjelica je kasnije izrastao u MVP ija Evrolige i ol raund igrača koji sad u NBA za Sakramento pokazuje svoje kvalitete-

Zanimljivo je da je Zvezda pre nekoliko sezona u jednom trenutku u timu imala čak petoricu bivših igrača Partizana. Pored Bjelice to su bili Stevan Jelovac, Stefan Stojačić, Vuk Radivojević i Boris Bakić.

Imao je i Partizan promašaje doveo je dvojicu bivših zvezdaša, Andriju Milutinovića i Aleksandra Cvetkovića, koji nisu pokazali ništa posebno u crno-belom dresu, pa se može reći da su u Zvezdi ostavili bolji trag.

Ako se vratimo nekoliko decenija unazad najveća legenda kluba sa Malog Kalemegdana Zoran Slavnić je, takođe, nosio dres Partizana ali jednu sezonu, na poziv Dragana Kićanovića, ali pred kraj karijere. Njegovih 10 sezona u Zvezdi su nemerljivi uz osvajanje Kupa Kupova.

U suprtonom pravcu je išao legenda Partizana Dražen Dalipagić, takođe posle inistranstva i njegova sezona u Zvezdi ne može da pomuti uspehe sa Partizanom.

Direktno iz Partizana u Zvezdu

Vladimir Đokić
Dragan Lukovski
Boris Bakić
Darko Balaban
Raško Katić

Direktno iz Zvezde u Partizan

Mlađan Šilobad
Dragoljub Vidačić
Dejan Tomašević
Miloš Vujanić
Luka Bogdanović
Goran Ćakić
Đuro Ostojić
Lorens Roberts
Ivan Marinković
Aleksandar Cvetković

Indirektno iz Partizana u Zvezdu

Stevan Jelovac
Mirko Kovač
Nemanja Bjelica
Vuk Radivojević
Milan Gurović
Stefan Stojačić
Mlađan Šljivančanin
Milan Dozet
Aleksandar Gajić
Marko Lekić
Vlade Divac
Dražen Dalipagić
Terens Kinsi
Strahinja Milošević
Ivan Radenović
Predrag Samardžiski
Sava Lešić

Indirektno iz Zvezde u Partizan

Zoran Slavnić
Slavko Vraneš
Raško Katić
Čedomir Vitkovac
Jovo Stanojević
Vladimir Micov
Aleksandar Gilić
Stevan Milošević
Radomir Šaper
Bora Stanković
Zoran Sretenović
Andrija Milutinović
Đorđe Gagić

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!