NBA HOĆE NJIH: UZIMAJU ih iz ABA lige!

Predvodnici novog talasa Karlo Uljarević, Luka Blažić, Vanja Marinković, Marko Pecarski, Aleksandar Radanov, Boriša Simanić, Ognjen Čarapić i Blaž Mesiček

ABA liga, kao najkvalitetnije regionalno sportsko takmičenje, poput najsavremenijih svetskih fabrika, daje izuzetnu priliku klubovima da “proizvode” talente i perspektivne mlade igrače i “bruse” ih za NBA i Evroligu.

Iz godine u godinu stižu novi asovi, tako da Miloš Teodosić, Dario Šarić, Bojan Bogdanović, Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović imaju danas svoje naslednike u Luki Božiću, Karlu Uljareviću iz Hrvatske, Aleksi Radanovu, Boriši Simaniću, Marku Pecarskom i Vanji Marinkoviću iz Srbije, Ognjenu Čarapiću koji dolazi iz Crne Gore, kao i Blažu Masičeku, slovenačkom igraču.

– Jedna od osnovnih uloga ABA lige jeste da omogući talentovanim mladim košarkašima najbolje uslove za dalji razvoj i napredak, i da im pruži najkvalitetnije takmičenje na regionalnom nivou. Derbiji iz kola u kolo, jake utakmice, dobri rivali, umnogome su pomogli da Teodosić, Bogdanovići, kao i Dario Šarić, Nikola Jokić izrastu u svetske košarkaške zvezde, i da pronađu svoj put u NBA. I oni sami su uvek isticali da im je ABA liga bila odskočna daska da postanu tako kvalitetni igrači – ističe ambasador ABA lige, proslavljeni košarkaš Žarko Paspalj.

Hrvatska košarka uvek je imala velike igrače, od Krešimira Ćosića, Dražena Petrovića, Tonija Kukoča, i mnogih drugih, a i danas može da se pohvali talentima.

Plejadu novih košarkaša predvodi Luka Božić, kome predviđaju blistavu budućnost, i već je sada, iako ima samo 21 godinu, privukao je pažnju velikih evropskih klubova. U prilog tome ide da je bio MVP petog kola ABA lige kada je Partizanu dao 27 poena, i najzašlužniji sto su Zadrani odneli čitav plen iz Beograda.

Luka Božić
Datum rođenja: 29.04.1996.
Mesto rođenja: Bjelovar
Klub: Zadar
Pozicija: bek
Visina: 200 cm
Statistika: 31 minuta, 19,2 poena, 3 skoka

Karlo Uljarević je takođe veliki potencijal, i svoju karijeru trenutno gradi u Ciboni, koja je uvek bila poznata po stvaranju zvezda.

Karlo Uljarević
Datum rođenja: 21.11. 1998.
Mesto rođenja: Osijek
Klub; Cibona
Pozicija: plej
Visina: 188 cm
Statistika ove sezone u ABA ligi: 17 minuta, 6 poena, asisterncija 6

Srpska košarka takođe, ne treba da brine za svoju budućnost. Plejadu mladih igrača predvodi dvojac iz Crvene zvezde Aleksa Radanov, Boriša Simanić, kao i igrači Partizana Marko Pecarski i Vanja Marinković.

Jedno od najprijatnijih iznenađenja je biser crveno-belih Aleksa Radanov koji je dobio veliko poverenje trenera Milana Tomića, i već sada može da se kaže da se radi o izuzetnom talentu, od koga se očekuje da tek u budućnosti pokaže svoj raskošni talenat.

Aleksa Radanov
Datum rođenja: 01.02. 1998
Mesto rođenja: Beograd
Klub: Crvena zvezda
Pozicija: bek
Visina: 200 cm
Statistika: 15,5 minuta, osam koseva, asistsncija 2

Velika nada je i Boriša Simanić, koji već sada pokazuje da poseduje ogroman kvalitet i da srpska košarka ne traba da brine u narednim godinama na poziciji krilnog centra.

Boriša Simanić
Datum rođenja: 20.03. 1998.
Mesto rođenja: Ljubovija
Klub: Crvena zvezda
Pozicija: krilni centar
Visina: 208 cm
Statistika: 14, 6 minuta, 3,8 poena, 2 skoka

Marko Pecarski, košarkaš Partizana, ne dobija veliku minutažu u dosadašnjem delu sezone, ali definitivno se radi o “grumenu zlata” kome predviđaju da će jednog dana igrati u NBA. Uostalom, Marko je na Evropskom juniorskom prvenstvu koje se igralo ovog leta gde je Srbija osvojila zlatnu medalju, proglašen za MVP šampionata.

Marko Pecarski
Datum rođenja: 12.02.2000.
Mesto: Hihon (Španija)
Klub: Partizan
Pozicija: krilni centar
Visina: 208 cm
Statistika: 10 minuta, 2 poena, 2 skoka

Što se tiče Vanje Marinkovića, definitivno se radi o odličnom igraču, koji već nekoliko sezona nastupa u ABA ligi, i očekuje se da će ova biti njegova sezona i da će opravdati epitet jednog od najvećih talenata u Srbiji.

Vanja Marinković
Datum rođenja: 09.01.1997.
Mesto rođenja: Beograd
Klub: Partizan
Pozicija: bek
Statistika: 30 minuta, 16,6 poena, tri asistencije

Takođe ni crnogorska košarka ne treba da brine za budućnost. Mlade igrače predvodi košarkaš Mege Ognjen Čarapić, koji je na najbolji mogući način iskoristio poverenje trenera Mege Dejana Milojevića, a on mu je to vratio sjajnim partijama na parketu.

Ognjen Čarapić
Datum rođenja: 01.09.1998
Mesto rođenja: Bar
Klub: Mega
Pozicija: plej
Visina: 193 cm
Statistika: 21, 2 minuta, 11,4 poena, tri asistencije

Osim Luke Dončića, slovenačka košarka ima još izvanrednog mladog igrača, reč je o članu Olimpije Blažu Mesičeku. Iako, ime već internacionalno iskustvo, igrao je u Italiji, a odlučio je da se vrati u ABA ligu, gde ima sve uslove za optimalan razvoj.

Blaž Mesiček
Datum rođenja: 12.06.1997
Mesto: Ljubljana
Klub: Olimipija
Pozicija: bek
Visina: 197 cm
Statistika: 23, 4 minuta, 12 poena, tri asistencije

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!