NEVEROVATNO: Mamić i Real UPRAVO se DESILO!

Ništa od finala Rivera i Reala

Senzacija na Svetskog prvenstva za klubove u Abu Dabiju!

Domaćin takmičenja Al Ain je posle bolje izvođenja penala eliminisao južnoameričkog šampiona River Plejt i plasirao se u finale ostvarivši najveći uspeh u istoriji kluba. Tim koji sa klupe predvodi hrvatski stručnjak Zoran Mamić nije čak ni šampion Azije već je pravo na učešće dobio kao domaćin, ali je uspeo da opravda taj status. Podsetimo da su na penale prošli i najvećeg autsajdera takmičenja, novozelanski Velington, pošto su prethodno stigli od 0:3 do 3:3. Danas im se opet posrećila penal lutrija…

Tokom 120 minuta fudbala je bilo 2:2, a u penal seriji je Al Ain pobedio 5:4, pošto je jedini udarac sa bele tačke promašio iskusni Enco Perez u petoj seriji. Tačnije, golman Al Aina mu je odbranio. I doveo svoj tim na megdan boljem iz duela Real Madrida i japanske Kašime.

Ovo je najveći uspeh u istoriji arapskog fudbala. Do sada se samo dva puta desilo da evropski i južnoamerički prval ne igraju u finalu. Inter je u finalu 2010. savladao afrički Mazembe, a Real pre dve godine japansku Kašimu sa kojom sutra igre polufinale. Sada će Al Ain imati šansu da ispiše istoriju…

Razočarenje u Riveru je ogromno s obzirom da su došli puni samopouzdanja posle pobede nad Bokom u famoznom Superklasiku u finalu Kopa Libertadores. Najavljivali su da će srušiti Real u finalu, a doživeli su šamarčinu u polufinalu.

Sve je loše počelo po River već u trećem minutu. Posle kornera i loše intervencije odbrane Milionera, Markus Berg je iskoristio gužvu i iz neposredne blizine ugurao loptu u mrežu.

River je morao da juri rezultat od početka i uspeo je vrlo brzo da preokrene. Rafael Santos Bore je još jednom pokazao koliko je bitan igrač za Galjardov tim. Zbog kartona ga nije bilo u onom revanšu protiv Boke u finalu, a večeras je za pet minuta okrenuo Al Ain. U 11. minutu je bio precizan iz drugog pokušaja pošto mu je golman prvi odbranio, a u 16. minutu je iskoristio sjajnu asistenciju “Pitija” Martineza i okrenuo rezultat na 2:1.

Delovalo je da su stvari došle na svoje mesto i da će River rutinski sačuvati ili povećati prednost do kraja. Martinez i Santos Bore su bili neuhvatljivi u prvih dvadesetak minuta, ali kada su igrači Al Aina našli lek za njih, meč je dobio drugu dmenziju. Domaći tim je igrao sve bolje i bolje, počeo da stvara šanse i čak zatresao mrežu u nadoknadi prvog poluvremena. Ali VAR je poništio gol El Šahata.

Međutim, ni to nije slomilo domaći tim. U 51. minutu su stigli do zaszluženog izjednačenja. Brazilac Kajo je lagano prošao kroz odbranu Rivera i prevario Armanija za izjednačenje.

Imao je River fantastičnu priliku za novo vođstvo u 69. minutu, ali je Gonzalo Martinez u poslednjem meču u dresu Milionera promašio penal. Pogodio je prečku… Slično kao Peđa Mijatović pre 20 godina za reprezentaciju Jugoslavije. Slično će ga i pamtiti.

Nervoza se uvukla u redove Argentinaca i Al Ain je u nastavku imao bolje šanse. Golman Armani je sjajnom odbranom spasao River u produžecima. Ali na penal ruletu nije uspeo. U prve četiri penal serije su svi igrači bili precizni. Potom i Al Ain u petoj. Armani je tri poslednja penala Al Aina imao na ruci, ali nije uspeo da ih skine. A onda je vidno nervoznog Enca Pereza pročitao domaći golman i doneo nezapamćeno slavlje domaćim navijačima.

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!