NOVAK BESAN: Rekao im JASNO šta misli!

Srpski teniser je morao da ukaže šta mu smeta u organizaciji prvog gren slema sezone

Ove godine, za razliku od prošle, organizatori Australijan opena, ukazali su poštovanje Novaku Đokoviću, šestostrukom šampionu tog turnira.

Kada je 2018. godine nastupao u Melburnu posle šestomesečne pauze, odluka organizatora bila je da meč prvog kola protiv Donalda Janga igra u 16 časova po lokalnom vremenu kada je temperatura iznosila 36 stepeni. Termin drugog meča protiv Gaela Monfisa bio je sat vremena ranije u odnosu na prvi, a prema podacima meteorolške stanice bilo je 39 stepeni. Utisak igrača je da je na terenu bilo i više od 50.

Srpski teniser je tada zagrmeo na organizatore o tome kako su uslovi bili opasni po život, na šta je direktor turnira Kreg Tajli odgovorio da su teniseri profesionalci kao i da čine sve što je potrebno za zdravlje i dobrobit igrača.

Ove godine, stvari će se promeniti. Pre manje od mesec dana pre početak ovogodišnjeg takmičenja, 28. decembra 2018. godine, čelnici Australijan opena su uveli novu „Skalu toplotnog stresa“. Po njoj će se mečevi prekidati ako temperatura, isijavanje toplote iz terena, vlaga i vetar budu u meteorološko-medicinskom smislu ukupno previsoki za normalno odigravanje susreta. Takođe je uveden i obavezni odmor od deset minuta između trećeg i četvrtog seta u muškoj konkurenciji ako skala pokaže maksimalni peti stepen.

Kritika organizatorima koju je uputio Đoković pre godinu dana je urodila plodom pa će tako srpski teniser igrati protiv kvalifikanta Mičela Krugera u utorak u 19 časova po lokalnom vremenu, to jest u devet ujutru po srednjeevropskom vremenu.

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!