SRBIJA U NAJJAČEM SASTAVU: MOGUĆE je!

Zamislite Tea i najbolje košarkaše redovno u dresu Srbije: FIBA kaže „može“, ali postoji jedan uslov!

Sukobu Evrolige i FIBA se nazire kraj, ili ne?

Sportski direktor FIBA za Evropu Kosta Iliev rekao je da će ta organizacija razgovarati sa Evroligom kako bi se konačno završio sukob koji je naškodio kvalitetu reprezentativne košarke.

FIBA i Evroliga nisu mogle da se usaglase u vezi sa uvođenjem „kvalifikacionih prozora“ za velika međunarodna takmičenja.

Klubovi iz Evrolige su stopirali svoje igrače da usred sezona idu da igraju za nacionalne timove i samim tim je došlo do situacije da mnoge kvalitetne reprezentacije bez najboljih igrača ne uspevaju da se kvalifikuju za Mundobasket u Kini.

– U suštini, moguće je da se završi konfliokt. Ali prvo moramo da sednemo za sto i dogovorimo se u vezi sa kalendarom. Dok god Evroliga ne priznaje prozore nacionalnih timova, ne mogu da budu u FIBA familiji. Ako se saglasimo u vezi sa tim onda možemo da razradimo način predstavljanja – rekao je Iliev za Izvestiju.

Prokomentarisao je da je to jedini uslov koji FIBA ima prema Evroligi jer, kako kaže, „prozori rade“.

– Taj sistem ostaje u svakom slučaju. Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2019. su pokazale da takav kalendar funkcioniše vrlo dobro jer su skoro sve utakmice rasprodate, a bilo je i velikog interesovanja televizija. U globalu, popularnost košarke je porasla. Ističem da možemo da se dogovorimo sa Evroligom u vezi sa promenom datuma utakmica, ali sistem ostaje isti – rekao je Iliev.

Prvi prozori su započeli novembra pretprošle godine, da bi u februaru, pa u junu usledio novi ciklus kvalifikacija. Pošto je sve to u toku sezone ili pred kraj plejofa, većina najboljih igrača nije mogla da pomogne svojim nacionalnim timovima, pa su se neki od momaka priključivali tek u septembru prošle godine.

Novembar i sada februar su doneli završnicu kvalifikacija za Mundobasket, a nedavno smo svedočili da je Srbija tek u poslednjem kolu sa Izraelom uspela da izbori odlazak na planetarnu smotru najboljih reprezentacija.

Kada su se utakmice igrale u Pioniru, hala je uglavnom bila popunjena solidno, što govori u prilog tvrdnji direktora FIBA, ali stoji i to da bi Orlovi vizu za Mundobasket overili mnogo pre da su u svakom od prozora za našu selekciju mogli da igraju Bogdanović, Teodosić, Bjelica, Milutinov, Marjanović i ostali najbolji igrači.