Analiza jesenjeg dela sezone PFL-a Sombor za sezonu 2021/2022.

Pre analize prvog dela sezone za fudbalsku 2021/2022 godinu, treba se okrenuti prošloj sezoni i proći kroz imena kluba koji su napredovali ili nazadovali. Prvo mesto na tabeli i plasman u viši rang (Vojvođanska liga „Sever“) za prošlu sezonu osvojila je ekipa „SU Stanišić 1920“ (Stanišić), okružnu ligu je napustilo čak sedam poslednje plasiranih timova, u niži rang preselili su se klubovi: „Slavija“ (Pivnice), „Kulpin“ (Kulpin), „Omladinac“ (Bukovac), „Tvrđava“ (Bač), „Zadrugar“ (Srpski Miletić), „BSK“ (Bački Brestovac), „Maglić“ (Bački Maglić).
Posle promocije u viši rang i ispadanja u niži rang liga je brojala 10 klubova, zbog smanjenja broja klubova koji se takmiče u okružnog ligi Sombor iz višeg ranga, odnosno Vojvođanske lige „Sever“ zbog ispadanja okružnoj ligi se za sezonu 2021/2022 pridružili klubovi „Crvenka“ (Crvenka), „Vojvodina“ (Tovariševo) i „Radnički“ (Sombor), sa ova tri kluba liga je brojala 13 klubova pa je do određenih 16 iz nižih liga plasman u viši rang zaslužilo još 3 kluba.
Iz međuopštinske fudbalske lige Sombor „1. razred“ ekipama u okružnoj ligi se priključio tim „Bratstvo 2019“ (Prigrevica) i ekipa „Lipar“ (Lipar).
Iz opštinske lige Bačka Palanka „1. razred“ plasman u viši rang obezbedila je ekipa „Naša Zvezda“ (Silbaš) i time je popunjena okružna liga Sombora za sezonu 2021/2022.

Već u prvom kolu za sezonu 2021/2022 na 8 mečeva postignuto je 35 golova, samo je meč između „Poleta“ (Karavukovo) i „Borac“ (Bački Gračac) odigran bez golova što je bio jasan pokazatelj da nas očekuje golgetersko odlično prvenstvo.
U drugom kolu sa maksimalnim učinkom ostale su ekipe „Bratsko 2019“ (Prigrevica) i „Radnički 1918“ (Ratkovo), dok je na iznenađenje mnogih ekipa Radničkog iz Sombora, koja je prošlogodišnji član Vojvođanske lige „Sever“, ostala bez bodova uz ekipu Budućnosti iz Gložana.
I posle trećeg gola i dalje su ekipe Bratstva i Radničkog bile na stopostotnom učinku, dok je na dnu tabele bez bodova stajao samo Radnički iz Sombora. Treba napomenuti da je ekipa Bratstva u 3. kolu PFL-a Sombor ugostila ekipu Radničkog iz Sombora i naneli im ubedljivo najveći poraz u novijoj istoriji kluba, Radnički je meč završio sa čak 10 golova u svojoj mreži.
Sve do petog kola situacija na vrhu i na dnu se nije menjala, prvi koji je „poklekao“ od vodećeg dua bila je ekipa Radničkog koja je u 5. kolu u gostima izgubila od ekipe „Borac“ (Bački Gračac).
Kako je prvenstvo odmicalo ekipa Bratstva je nizala pobede, jedini pravi protivnik za plasman u viši rang takmičenja ekipa iz Ratkova je na polovini jesenjeg dela prvenstva zaostajala 6 bodova, u donjem delu tabele situacija se nije u mnogome menjala, na iznenađenje verovatno mnogih pratioca Somborskog fudbala prošlogodišnji članovi Vojvođanske lige „Sever“ sada su bili na dnu tabele okružne lige, Radnički je i posle 9 odigranih mečeva u jesenjem delu prvenstva i dalje zauzimao poslednji poziciju na tabeli, dok je ekipa „Vojvodina“ (Tovariševo) bila za jednu poziciju bolje plasirana, nalazila se na 15. mestu na tabeli sa tri boda, sva tri su došla posle nerešenih ishoda.
Posle 15 odigranih mečeva ekipa „Bratstvo 2019“ (Prigrevica) je ubedljivo prva na tabeli sa maksimalnim brojem bodova, sa čak 60 datih golova što je najviše u ligi i samo 6 primljenih što je takođe broj najmanje primljenih golova posle 15 odigranih susreta. Prva dva pratioca lidera na tabeli su ekipe „ŽAK“ (Sombor) i ekipa „Radnički 1918“ (Ratkovo), 4. mesto na tabeli drži ekipa „Naša Zvezda“ (Silbaš) koja je zajedno sa ekipom Bratstva došla iz nižeg ranga.
U zoni ispadanja od ostalih ekipa „odvojili“ su se prošlogodišnji članovi višeg ranga ekipa Crvenke, Vojvodine i Radničkog, posebno se negativno istakla ekipa Radničkog koja i posle 15 odigranih mečeva nije uspela da upiše prve bodove u sezoni, dok su ekipe Vojvodina i Crvenka sakupile 9 bodova, što u prevodu znači da im trenutno zona „spasa“ beži sedam bodova.
Na 120 mečeva u jesenjeg delu PFL-a Sombor postignuto je ukupno 472 gola što je u proseku 3.9 golova po utakmici.
Jedna zanimljiva činjenica jeste da je ekipa Bratstva od 2019. godine vezala čak 50 utakmica u kojima je svaki put slavila, tačnije klub do sada u zvaničnim mečevima od njegovog osnivanja 2019. godine nije doživeo poraz što je verovatno jedinstven podatak čak možda i van granica naše države pa i Balkana.

U prolećnom delu sezone po mišljenju naše redakcije ekipa Bratstva će nastaviti sa dominacijom, možda će biti problema protiv nekih ekipa jer će timovi u mečevima protiv njih ulaziti maksimalno rastrećeno, sa namerom da probaju da budu prvi koji će skinuti „sklap“ ekipi koja po našim informacijama i dalje ne zna za poraz u zvaničnim mečevima, vodiće se velika bitna za 2. i 3. poziciju na tabeli za koju konkuriše 5-6 ekipa po trenutnom stanju na tabeli. Prošlogodišnjim članovima višeg ranga pretstoji grčevita borba za opstanak, može se reći da je Radnički već „bukirao“ kartu za niši rang, dok će ekipama Crvenke i Vojvodine biti potreban dosta efikasan prolećni deo sezone kako bi uspeli da pređu iznad crte.

Tabela jesenjeg dela šampionata PFL-a Sombor za sezonu 2021/2022

Pozivamo sve klubove koji se takmiče u okružnoj ligi Sombora da se jave ukoliko su zainteresovani sa saradnju sa portalom „maxsport.rs“, saradnja sa klubovima je potpuno besplatna i zasniva se na dobroj volji kluba. Osnovni cilj projekta koji smo pokrenuli srednim jesenjeg dela prvenstva jeste popularizacija nižih liga i klubova koji se u njima takmiče na teritoriji Srbije. Usled zimske pauze pokrenuli smo još jedan projekat pod nazivom „Upoznaj klub u kojem ja igram“, gde ćemo raditi detaljne tekstove o klubovima, igračima, mestima i uslovima u kojima klub i igrači igraju. Ukoliko ste zainteresovani možete se javiti preko e-mail adrese „izvestajinizihliga@maxsport.rs“ ili na facebook profilu „Izveštaji nižih liga“.

Od ove sezone naš portal MAXSPORT izveštavaće sa terena nižih liga na teritoriji Srbije. U niže lige spadaju sve lige koje su ispod nivoa prve lige Srbije, ukoliko ste simpatizer, igrač, trener ili PR menadžer svog tima koji se takmiči u zonskoj, okružnoj ili opštinskoj ligi možete se javiti za saradnju na mail „izvestajinizihliga@maxsport.rs“ ili na facebook profilu „Izveštaji Nižih Liga“ kako bi ostvarili saradnju i krenuli sa izveštajima sa vaših utakmica. Sportski pozdrav od uredništva portala maxsport.