Analiza jesenjeg dela prvenstva Novosadske lige za sezonu 2021/2022.

Pre analize jesenjeg dela prvenstva Novosadske lige za sezonu 21/22 vredi se osvrnuti na proslu sezonu i napomenuti koje ekipe su prešle u viši ili niži rang. Ekipa Veternika (Veternik) je sa šest bodova više od drugoplasiranog TSK-a (Temerin) bila prvoplasirana i osvojila je plasman u viši rang odnosno u Vojvođansku ligu „Jug“. Zbog smanjenja broja ekipa u ligi prošle sezone je „crta“ za ispadanje bila na visini od 5 timova sa dna pa su tako u niži rang otišle sledeće ekipe: „OFK Sirig“ (Sirig), „Titel“ (Titel), „Bačka“ (Begeč), „Susek“ (Susek) i „Hajduk“ (Čurug).
Plasmanom u viši rang i ispadanjem 5 timova iz lige ostala su 12 timova u ligi, iz gornje lige su se vratili timovi „Jugović“ (Kać) i „Crvena Zvezda“ (Novi Sad), iz nižeg ranga plasman u Novosadsku ligu osvojili su „Dinamo“ (Budisava) i „Borac“ (Novi Sad) pa sa ovim timovima kompletirana liga sa 16 timova za sezonu 2021/2022.

Već u prvom kolu sezone 2021/2022 postignuta su 30 golova, na svim mečevima je viđeno barem po 2 gola što je verovatno zadovoljilo ove polusezone solidno brojčanu publiku. Možda jedno od iznenađenja u prvom kolu jeste to što je ekipa Borca koja je došla iz nižeg ranga uspela da pobedi ekipu koja je u Novosadsku ligu došla iz višeg ranga.

U drugom kolu polovičan učinak ekipa koje su u prvom ostvarili pobede, dve neporažene ekipe bile su „Slavija“ (Novi Sad) i „Fruškogorski Partizan“ (Bukovac), bez bodova na dnu tabele mesta su zauzele ekipe „Jedinstvo“ (Gospođinci) i „OFK Futog“ (Futog).

Treće kolo donelo nam je i derbi do tada neporaženih ekipa u prva dva kola, ekipa Slavije je u gostima dobila „crno-bele“ i tako ostala jedina neporažena ekipa posle 3. kola, vredi napomenuti da su i momci iz Futoga ostvarili prvu pobedu i time pobegli sa dna tabele, ostavivši tako ekipu Jedinstva kao jedini tim bez bodova posle tri kola.

4. kolo nije u mnogome promenilo stanje na tabeli, ekipa Slavije i dalje je lider na tabeli prvi pratioci ekipe „Šaljkaš 1908“ (Kovilj) i „Tatra“ (Kisač) zaostaju 2 boda za liderom.

Peto kolo donelo nam je i „derbi“ vrha tabele, ekipa Šajkaša uspela je da skine Slaviju sa vrha i time im nanese prvi poraz, pa je posle tog meča i dalje ista trojka „gospodarila“ vrhom tabele, samo je redosled izmenjen, Šajkaš i Tatra delili su prvo mesto sa 13 bodova, dok je Slavija bila 3. na tabeli sa 12 bodova.

6. kolo donelo nam je novu smenu na vrhu, ekipa Tatre je novom pobedom izbila na prvo mesto na tabeli sa 16 bodova, Slavija je bila prvi pratilac sa 15, dok je Šajkaš zbog nerešenog ishoda na gostovanju TSK-u pao na 3. mesto sa 14 bodova. Ekipa Jedinstva dotadašnji fenjeraš na tabeli je uspela da savlada ekipu „OFK Futog“ (Futog) i time osvoji prve bodova koji su joj obezbedili i beg sa poslednjeg mesta na tabeli.

Sedmo kolo donelo nam je novi derbi, ekipa Tatra dočekala je Slaviju i uspela pobedom od 1:0 da ostane na vrhu tabele, Šajkaš je sa 17 bodova bio drugi na tabeli, ekipa Slavije je zbog poraza spala na 4. mesto dok se u vodeću trojku ugurala ekipa „Fruškogorac“ (Sremska Kamenica). Na dnu tabele posle ovog kola nalazile su se ekipe „Petrovoradin“ (Petrovoradin) i „Borac“ (Novi Sad).

8. kolo donelo nam je nova uzbuđenja između vodećim ekipama na tabeli, Tatra je odigrala nerešno u gostima ekipi TSK-a, koja je pre toga takođe na svom terenu uspela da zaustavi i Šajkaš, pa su sada „žrtve“ TSK-a delile prvo mesto na tabeli sa 20 bodova, dok je ekipa Slavije bila 3. sa 18 bodova.

Od 9. do 12. kola stanje na tabeli se nije u mnogome menjalo, vodeći trio je i dalje vodio glavnu reč u prvenstvu, smenjivale su se ekipe međusobom, ali je trio uspeo da se odvoji od ostalih ekipa, ekipe koje su u prvih 9 kola bile na dnu uspele su da boljim rezultatima pobegnu sa tog mesta pa je posle 12. kola na poslednjem mestu bila ekipa „Omladinac“ (Stepanovićevo) sa 6 bodova.

Od 12. do 15. kola ekipa Šajkaš je po mnogima pokazala najbolji fudbal u Novosadskoj ligi i zasluženo je osvojila prvo mesto na tabeli jesenjeg dela šampionata sa 41 bodom, njihov prvi pratioc kao i tokom većeg dela polusezone ekipa Slavije ima 37 bodova, na 3. mestu nalazi se ekipa Tatra sa jednim bodom manje u odnosu na drugoplasiranu Slaviju. Po mnogima će se u nastavku prvenstva voditi veliki bitka između ove tri ekipe za plasman u viši rang.
Od 16. do 9. mesta razlika je svega 6 bodova, poslednje plasirana je ekipa Jedinstva sa 9 bodova, od 15. do 9. mesta nalazi se ekipe u razmaku od 3 boda.

Ekipa sa najviše postignutih golova je ekipa Šajkaša, fudbaleri iz Kovilja uspeli su da mrežu zatresu 42 puta, a pritom su i ekipa čiji je golman najmanje puta „kapitulirao“, samo šest puta su igrači Šajkaša morali da kreću sa centra posle primljenog gola.
Najnefikasnija ekipa na iznenađenje mnogih nije ekipa koja je poslednja na tabeli, najmanje golova postigli su ekipe Petrovoradin i ekipa ŽSK, samo 13 golova, najviše primljenih golova ima ekipa Futoga koja je primila čak 36 golova.
Na 120 mečeva koliko je ukupno odigrano za vreme jesenjeg dela sezone mogli smo da vidimo 368 golova što je u proseku 3.06 gola po meču.

Po mišljenju naše redakcije ovo su neki i od očekivanjih rezultata imajući u vidu angažovanje u prelaznom roku kao i stanje u klubu, možda su rezultati Futoga iznenađujući imajući u vidu da su prošle sezone bili na 6. mestu na tabeli kao i ekipe Jedinstva koja je trenutno poslednjeplasirani tim na tabeli. Što se tiče vodećih ekipa tu je stanje slično kao i prošle godine, iste ekipe vodiće bitku za plasman u viši rang s’tim da im se sada priključila i ekipa Šajkaša.

Pozivamo sve klubove koji se takmiče u Novosadskoj ligi da se jave ukoliko su zainteresovani sa saradnju sa portalom „maxsport.rs“, saradnja sa klubovima je potpuno besplatna i zasniva se na dobroj volji kluba. Osnovni cilj projekta koji smo pokrenuli srednim jesenjeg dela prvenstva jeste popularizacija nižih liga i klubova koji se u njima takmiče na teritoriji Srbije. Usled zimske pauze pokrenuli smo još jedan projekat pod nazivom „Upoznaj klub u kojem ja igram“, gde ćemo raditi detaljne tekstove o klubovima, igračima, mestima i uslovima u kojima klub i igrači igraju. Ukoliko ste zainteresovani možete se javiti preko e-mail adrese „izvestajinizihliga@maxsport.rs“ ili na facebook profilu „Izveštaji nižih liga“.