17 GODINA OD MISTERIOZNE SMRTI GLUMCA DRAGANA MAKSIMOVIĆA: Zverski je pretučen u centru Beograda, njegove ubice nikad nisu odgovarale!

Poznati glumac je pre 17 godina pretučen ispred nekadašnjeg restorana „Beli grad“. Njega su tukli huligani , na očigled prolaznika. Nešto više od dva meseca, na današnji dan, glumac je podlegao zadobijenim povredama.

Po rečima prijatelja koji su ga posećivali u bolnici pretučen je jer su huligani mislili da je Rom. Tačnije pretukla ga je grupa skinheda, navijača Rada, revoltirana zbog gubitka meča sa Obilićem.

Čitav događaj i njegova smrt nisu bili predmet medijske pažnje, niti je bilo ikakvih reakcija.

Spomen-ploča Maksimoviću postavljena je 18. novembra 2006. na inicijativu reditelja Gorana Markovića, koji je, u pismu gradskim vlastima, ukazao prethodno da je Maksimović iz nekog razloga zaboravljen, a njegov strašan kraj zataškan, te da ubice nisu privedene pravdi.

 

Maksimović je rođen 7. februara 1949. godine u Podujevu, Ostvario je više od 60 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji.

U Narodnom pozorištu u Beogradu debitovao je 1971. ulogom Vojnika u predstavi „Majka Hrabrost i njena deca“.

Tokom tri decenije na sceni tog teatra ostvario je zapažene uloge u predstavama „Sarajevski atentat“ „Mandragola“, „Britanik“, „Lenjin, Staljin, Trocki“ „Ribarske svađe“, „Kraj partije“, „Maksim Crnojević“ …

Glumio je i u filmovima „Petrijin venac“, „Šmeker“, „Vreme čuda“, „Poslednji krug u Monci“, „Rane“, „Pad Italije“, „Nož“, „Mi nismo anđeli“, „Crni bombarder“, „Stršljen“, „Lepa sela, lepo gore“…

Igrao je i u televizijskim serijama „Otpisani“, „Duvanski put“, „Priče iz majstorske radionice“, „Četrdeset osma – Zavera i izdaja“, „Otvorena vrata“, „Gore dole“…