NIMALO LAKO: Zvezdu ČEKA teško gostovanje!

Mada će se naći određeni broj onih što će odmah ukazati kakva je situacija na tabeli i da je Crvena zvezda favorit u ovom meču, celu aktuelnu situaciju treba posmatrati malo drugačije

Posle ubedljive i dominantne serije od deset pobeda u svim takmičenjima (tri u Superkupu, tri u Evrokupu, četiri u ABA ligi) Zvezdina „glava“ našla se na ozbiljnoj ceni. Niko nije siguran koliko bi još trijumfalni niz srpskog šampiona mogao da potraje, ali je gostovanje Breši (20.30, TV Sportklub) unapred označeno etiketom – baš teško.

Mada će se naći određeni broj onih što će odmah ukazati kakva je situacija na tabeli i da je Crvena zvezda favorit u ovom meču, celu aktuelnu situaciju treba posmatrati malo drugačije. Crveno-beli jesu bliži trijumfu u Lombardiji, ali je stvoren određeni štimung da je recka unapred pribeležena, jer je Breša na začelju tabele Grupe A sa tri poraza. Ako pitate sportske radnike, utakmice koje su unapred dobijene uvek su najteže. Jer, zdrav razum kaže da Breša nema šta da traži protiv Crvene zvezde koja je naređala deset pobeda i do nogu potukla rivale poput Cedevite i Budućnosti, ali… Koliko je zapravo kompleksan trenutak u kojem se tim sa Malog Kalemegdana nalazi možda je najbolje znao da opiše sam trener – Milan Tomić.
„Brojke uvek mogu da budu problem. Bolje bi bilo za nas da je Breša imala tri pobede dosad. Što se tiče pripreme utakmice mnogo bi bilo lakše za nas. Na nama je pritisak u ovom trenutku da dobijemo ovaj meč, a mi možemo da iznesemo taj pritisak i da pobedimo susret pred nama“, poručio je Tomić na poslednjem treningu uoči leta za Italiju.

Breša je novajlija u Evrokupu i svaka utakmica dosad predstavljala je veliko iskustvo za tim koji se italijanskoj košarkaškoj eliti priključio pre samo dve godine. U prethodne tri utakmice poražena je ubedljivo, od čega je samo okršaj s Monakom odigran u novoj i modernoj dvorani PalaLeonesa, izgrađenoj upravo za klupske potrebe pre samo nekoliko meseci. Brešin trener Andrea Dijana nije imao mnogo razloga da bude zadovoljan startom u Evrokupu. Mada je pobornik košarke s mnogo tranzicije i kontranapada, veliki problem za Brešu predstavljale su izgubljene lopte (15 u proseku), uz slabe procente šuta sa distance. Mnogo ispucavanja je viđeno, a najviše lopti potrošili su oni kojima je u ruke stavljena najveća odgovornost u napadu – Džordan Hamilton, Avudu Abas i Brajon Alen. Njih trojica zajedno imali su devet pogodaka van linije 6,75 metara, iz ukupno trideset i devet pokušaja!

Istina, njih trojica su trenutno najbolji strelci ekipe u Evrokupu, ali kada im se spusti roletna umeju da zapadnu u veliki problem sa ispucavanjima bez preteranog smisla, samim tim i većim brojem promašaja. Upravo je o individualnim kvalitetima Breše govorio i Bili Beron, napominjući značaj dobre, timske odbrane.
„Imaju mnogo talentovanih momaka, momaka koji znaju da napadnu iz situacija ‘jedan na jedan’, što mora da nas natera da budemo u defanzivnom elementu, ispred njih i pomognemo saigračima kada je to potrebno. Oni su opasni, trče dosta, šutiraju još više. Zato moramo da iskontrolišemo njihovu napadačku igru“, jasan je Beron.

Ukoliko Crvena zvezda natera košarkaše Breše na bržu igru, domaćin će upasti u klopku iz koje teško da će moći da se izvuče. Jer, Breša nema taj kvalitet, niti dovoljno jak kadar da se nosi s dubinom rostera kojom raspolaže Milan Tomić. Uvek postoji bojazan od toga da ovo veče bude baš ono kada će Breša pogoditi sve što ispali ka košu, ali upravo će tu glavnu ulogu imati odbrana s mnogo kontakta, agresivnih reakcija, iskakanja i pomaganja sa strane.
„Radimo dobro, dosta smo pažnje posvetili razradi plana za narednu utakmicu poslednjih dana. Znamo da će nam biti jako teško, pošto Breša još nije ostvarila nijednu pobedu u Evrokupu. To nama otežava posao, jer će oni sigurno utrošiti i poslednji atom snage kako bi došli do pobede, na svom terenu. Zato moramo da izađemo na teren s ratničkim mentalitetom, kao i dosad, da odigramo dobru odbranu i probamo da donesemo novi trijumf kući“, smatra Faje, koji posebno ističe kvalitetnu defanzivnu orijentaciju kao bitan faktor predstojeće utakmice:
„Uvek je tako! To pokazuje i način na koji je ovaj tim izgrađen, ali i filozofija kojom nas vodi trener. Odbrana je uvek bitna. Znamo da imamo dobrih napadača i da ćemo uvek pronaći način da stignemo do poena, zato je odbrana jako važna. Pobeda bi nam mnogo značila, jako bi nas zadovoljila jer bismo tako ostali na pravom koloseku. Svaka utakmica je važna“.

Trener Dijana važi za pravog košarkaškog fanatika i čoveka koji se svakom zadatku posveti s mnogo pažnje i energije. Takav je donekle i tim kojim raspolaže – brz i energičan, ali koji ne pazi toliko na sitnice na parketu. Doduše, Dijana je dobio veliko poverenje prve žene kluba Gracijele Brađalje, da ovaj projekat vodi napred i stalno unapređuje sastav. Od svojih igrača traži da svoje poene traže ili direktno iz reketa – gde Breša često uspe da izvuče faul uz koš dodatno bacanje ili čista dva penala, na šta treba obratiti pažnju – kroz kontru ili dobro izgrađenu poziciju, ili šutevima sa udaljenosti. Pokušaji sa poludistance nisu kategorija o kojoj se vodi mnogo računa i često se izbegavaju u Brešinoj kreaciji napada. Još jedan razlog više da Crvena zvezda obrati posebnu pažnju na pozicije iz neposredne blizine koša i preko svojih centara izbaci rivala napolje. Šutevi za tri poena su varljiva kategorija i na iste teško možete da se oslonite, osim ako nemate izvrsne šutere. A to, realno, Breša ne poseduje.

Novih 40 minuta je pred Crvenom zvezdom. Nove četiri deonice da se pokaže nešto novo i utefteri jedanaesta recka.

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!