OPET AUTSAJDER: ZVEZDA i u OVOM MEČU AUTSAJDER!

„Kada su vam šanse jedan prema milion, dokaži da si jedan od milion“

Nema u tom PSŽ-u ni trunke romantike tako specifične za grad na Seni, nema ni grandioznosti nalik Ajfelovom Tornju, nema ni istorijske note koju budi svaki pogled ka Jelisijeskim poljima ili sa Trokadera. Nema ni umetničke crte iz Mulen Ruža, ali klub osnovan 1970. godine je najkraće rečeno – fascinantan.

Osnovan da Gradu svetlosti donese pehar namenjen najboljem klubu Evrope poslednjih godina profilisao se kao večiti favorit za osvajanje Lige šampiona i tim nakrcan svetskim zvezdama. Nemilosrdnim plaćenicima koji klubove sa ove strane Evrope vole da ponižavaju. Da im se smeju u lice i direktno im saopštavaju da je došlo do nove raspodele moći u svetskom fudbalu. A još kada tome dodamo da će ergela Tomasa Tuhela biti ljuta zbog poraza na ovogodišnjoj premijeri u Ligi šampiona (četvrtog uzastopnog u takmičenju pod okriljem UEFA) jasno je u kakvom će okruženju biti fudbaleri Crvene zvezde u večerašnjem meču protiv PSŽ-a (18.55 TV RTS).

Sigurni smo da nikada u svojoj istoriji, još od prvog izlaska na evropsku scenu, Crvena zvezda u predigri meča nije bila ovoliki autsajder. Niko ne postavlja pitanja konačnog ishoda, svi spekulišu brojem golova. Srbi se boje, pojedinci veruju da je Vladan Milojević nabildovao telo ovog tima do nivoa Komandosa… Spremnih da – ako ništa drugo – izginu na travi Parka Prinčeva, jer bi u nekim predviđenjima i to bio jako veliki uspeh.

Samo kako to uraditi?

Francuska štampa koja je Tomasu Tuhelu već naredila osvajanje najkvalitetnijeg klupskog takmičenja na svetu, vidi večerašnji meč kao poligon za demonstiranje PSŽ-ove moći. I slanje poruke najvećim konkurentima. Na taj talas velikog optimizma koji se graniči sa bahatošću uspešnih milionera nadoveo se najuspešniji prvenstveni start u istoriji kluba. PSŽ je nanizao osam pobeda, a protiv Crvene zvezde želi nešto više. Želi da raspuca steljački vod u sastavu Nejmar, Kvani, Mbape i Di Marija koja do sada uglavnom nije igrala zajedno iz ovih ili onih razloga… Međutim, ovo nije priča o sili i velikim ambicijama PSŽ-a. Pitanje je šta u večerašnjem meču može da uradi Crvena zvezda. Trener Vladan Milojević je bio prilično smiren na konferenciji za medije. Čak bismo mogli da kažemo i neuobičajeno smiren.

„Imamo plan kako da se suprotstavimo PSŽ-u. To nije tim koji ima Nejmara. To je ekipa sa jasnim sistemom igre i trenerom koji je visok presing „gajio“ u Majncu i Dortmundu. Mi ćemo da ih pogledamo u oči“, rekao je Zvezdin šef stručnog štaba tokom poslednjeg obraćanja novinarima.

Mogu da se nadaju igrači Crvene zvezde da će njihov motiv biti jači od PSŽ-ovog, jer će za domaći tim ovo biti samo jedna u nizu utakmica koje moraju da dobiju. Za igrače Crvene zvezde ona je nešto više. Za mnoge od njih i kruna karijere, jer se do pre nekoliko godina sigurno nisu nadali da će kao predstavnici srpskog šampiona istrčati na Park Prinčeva.

„Kada su vam šanse jedan prema milion, dokaži da si jedan od milion“, napisao je kapiten Crvene zvezde Vujadin Savić na svom Instagram profilu…

Verovatno je iskusni štoper želeo još malo da pojača borbenu gotovost saigrača i jasno im stavi do znanja da večeras mogu mnogo da dobiju mnogo više od pukog skupljanja iskustava za top nivo. Naravno, neće biti dovoljno crveno-belima da budu samo borbeni. Moraće da budu defanzivno perfektni i taktički zategnutiji nego u sudaru sa Milanom.

Neće smeti da imaju crne rupe u igri nalik onima u Salcburgu, niti će u njihovim redovima smeti da bude i jednog igrača sa dijagonstifikovanim slabim danom. Uz sve to crveno-beli će morati da prizivaju sreću. Tek ako se svi nabrojani uslovi ispuni srpski šampion će smeti da se nadaju novom čudu. Ubedljivo najvećem do sad.

„Nikome neće biti lako sa nama. Zapamtite to“, poručio je, između ostalog Vladan Milojević.

Crvena zvezda će, dakle, morati da otežava utakmicu PSŽ-u. Pokušati da domaćina uvuče u nervozu kako bi počeo da gubi niti igre. Nešto slično kao u sudaru sa Napolijem. Pa dokle stigne. Oko 2.000 Srba blizu Bulonjske šume verovaće da sva lepota Zvezdine sadašnjice neće završiti pod kopačkama Nejmara i Mbapea. A i oko se to desi ostaće svedočanstvo na dug period bez poraza i ulogu fascinantnog autsajdera koju je iz poštovnja timu Vladana Milojevića dodelio Karlo Anćeloti.

OPET SMS: SERGEJ i dalje GLAVNA TEMA!

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!