STIŽU PARE: Partizan DOBIJA novac od Murinja!?

Iako se priliko prodaje u Fjorentinu Partizan odrekao daljih procenata od prodaje Blekija, klubu iz Humske sleduje pet odsto od ukupne cifre transfera zbog doprinosa solidarnosti

Nije Žoze Murinjo džabe bio u Podgorici da gleda Srbiju. Nikola Milenković bio je fudbaler zbog koga je menadžer Junajteda došao u Podgoricu da gleda meč Srbije protiv Crne Gore, a imao je i šta da vidi.

Popularni Bleki je bio izvanredan na toj utakmici i dominirao je protiv napadača Crne Gore, a isto je bilo i na meču u Bukureštu protiv Rumunije.

Eventualni transfer Nikole Milenkovića iz Fjorentine u Mančester junajted, vredan 60.000.000 evra, o kome prethodnih nekoliko dana bruji cela fudbalska Evropa, mogao bi u značajnoj meri da se isplati i bivšem klubu srpskog reprezentativca – Partizanu.

Utoliko i u Humskoj zadovoljno trljaju ruke, nadajući se da bi značajna finansijska injekcija od sjajnih 3.000.000 evra mogla da stigne već na zimu, ako menadžer “crvenih djavola” Žoze Murinjo bude dovoljno uporan. Odnosno, sledećeg leta, kada je, čini se, transfer igrača realniji.

Bez obzira što su se prilikom transfera defanzivca u pomenutu Fjorentinu (i to pre početka prelaznog roka) odrekli procenata od dalje prodaje, jer je u tom momentu klubu bio neophodan novac (5.100.000 evra), crno-bele od višemilionskog transfera Milenkovića očekuje – milionska zarada.

Radi se o takozvanom “Doprinosu solidarnosti”, koji iznosi pet odsto od visine ukupnog transfera, a koji će kupac Milenkovića od italijanskog velikana morati da isplati Partizanu.

Pisali smo ranije o slučaju Nemanje Radonjića, od čijeg transfera iz Crvene zvezde u Olimpik iz Marseja su crno-beli takođe dobili deo kolača, da je to uobičajen propis FIFA i da se “Doprinos solidarnosti” izračunava po godini staža igrača u klubovima, u kojima se školovao.

U slučaju Milenkovića, pak, Partizanu ide pun “Doprinos solidarnosti” od pet odsto, jer je fudbaler kompletno školovanje proveo u Omladinskoj školi tima iz Humske. Defanzivac je u Partizanu proveo punih osam godina. Prvi put je registrovan je 25. avgusta 2009. godine, a prvi profesionalni ugovor sa crno-belima je potpisao 18. januara 2016. godine. Posle samo godinu i po dana – 1. jula 2017. obreo se u Seriji A i Firenci.

Što se tiče “trening kompenzacije”, ona ovoga puta ne sleduje klubu iz Humske, jer je naplaćena prilikom transfera igrača u Fjorentinu. No, bez obzira, cifra od 3.000.000 evra, koliko iznosi pet odsto od pominjanih 60.000.000 evra, koje je, navodno, Murinjo ponudio za Milenkovića, više je nego dobrodošla za Partizan.

Da napomenemo takođe, uslov da Partizan naplati “Doprinos solidarnosti” je da Milenković u prelaznom roku promeni zemlju, odnosno napusti Italiju. Samo u tom slučaju crno-beli stiču pravo na pet odsto od visine transfera.

IVAN TOMIĆ PRONAŠAO “ZLATNU KOKU”

Dolazak Ivana Tomića na mesto trenera filijale crno-belih Teleoptika, promenio je život i karijeru Nikoli Milenkoviću, a Partizanu u kratkom roku milione u kasu. U velikoj “čistki” koju je Tomić sproveo među “optičarima”, našlo se odmah i mesto za defanzivca, koji je povučen sa pozajmice iz Žarkova.

Početkom 2016. godine Milenković je prošao zimske pripreme sa prvim timom, dobio profesionalni ugovor, ali je do leta ostao među “optičarima”. Tomić, koji je u međuvremenu preuzeo prvi tim Partizana (osvojio Kup Srbije), prekomandovao je igrača u najjaču selekciju već posle nekoliko meseci.

Imao je Tomić hrabrosti i da “gurne u vatru” Milenkovića, koji je sa crno-belima osvojio duplu krunu 2017. godine i ubrzo postao jedan od najtraženijih mladih igrača u Evropi. Fjorentina je tada bila najbrža, a sada se sam evropski fudbalski krem “gura” za njegov potpis.

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!