POTVRDILI: Srbija se KANDIDUJE!

Oglasila se i bugarska legenda.

Ministri sporta Bugarske, Grčke, Rumunije i Srbije započeli su pregovore oko zajedničke kandidature za organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine. Ovu vest potvrdio je bugarski ministar omladine i sporta Krasen Kralev za nacionalnu televiziju BNT.

Pre četiri dana održan je sastanak u Bugarskoj, na kome su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bugarski premijer Bojko Borisov, premijerka Rumunije Viorika Dančila i grčki premijer Aleksis Cipras potekla je inicijativa ovakve ideje koju su svi učesnici skupa podržali.

Prema saznanjima „Hine“, otišlo se korak dalje i ministri sporta započeli su pregovore. Prema rečima bugarskog ministra, takva kandidatura bila bi važan politički simbol, dokaz da i balkanske zemlje mogu zajedno da rade u oblasti sporta i da brane zajedničke političke i privredne interese.

Informacija o mogućoj zajedničkoj kandidaturi za domaćina Mondijala izazvala je veliko interesovanje u pomenutim zemljama, ali deo stručnjaka smatra da će to biti teško izvodljivo zbog loše sportske infrastrukture. Među skepticima je i najbolji bugarski fudbaler svih vremena Hristo Stoičkov. Proslavljeni reprezentativac i as Barselone, smatra da će ovo biti teško ostvarivo.

– Jedna je stvar podneti zahtev za domaćina, to svako može. Međutim, ne može svako i pobediti u izboru – rekao je Stoičkov za BNT.

Naredno Svetsko prvenstvo 2022. održaće se u Kataru, dok su zajedničku organizaciju 2026. godine dobili Meksiko, Kanada i SAD.

Konkurenciju za dobijanje domaćinstva Mondijala 2030. godine, osim Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije, planiraju da podnesu Argentina, Urugvaj i Paragvaj, sa afričkog kontinenta zajedno će se kandidovati Tunis, Alžir i Maroko. Iz Evrope, u trku će zajedničkim snagama ući Engleska, Škotska, Vels, Irska i Severna Irska, odnosno kadidature Španije i Portugala, dok sa azijskog područja u konkurenciju zajedno ulaze Južna i Severna Koreja, Kina i Japan.

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!