RAZLOG JE OVAJ: Zvezda OSTALA bez LICENCE!

U danu kada je obelodanjeno da su Bajern i Asvel potpisali ugovore sa Evroligom ponovo je pokrenuto pitanje zašto aktuelni šampion Srbije nije mogao do A licence.

Implementacijom novog sistema takmičenja u Evroligi oformljen je spisak klubova koji su dobili dugoročne ugovore i koji predstavljaju „stubove nosioce“ elitnog takmičenja.

Pre tri godine desetogodišnje ugovore potpisali su Anadolu Efes, CSKA Moskva, EA7 Emporio Armani Milano, Barselona, Fenerbahče, Baskonija, Makabi Tel Aviv, Olimpijakos, Panatinaikos, Real Madrid i Žalgiris.

Bilo je tada reči o tome zašto nijedan klub iz ABA lige nije dobio višegodišnji ugovor, a činjenica je da je u tom trenutku najbliže A licenci bila Crvena zvezda mt:s.

Da priča o A licenci ipak nije bila realna potvrđuje i izjava koju je predsednik KK Crvena zvezda mt:s Nebojša Čović dao u intervjuu za „Sport klub“.

„Bila je daleko oko deset miliona evra, tako da kažem. Crvena zvezda ima infrastrukturne uslove i Beograd jeste veliki grad, ali treba u celu računicu uvesti i tržište“, objasnio je Nebojša Čović.

Danas je potvrđeno da će specijalne pozivnice za narednu sezonu dobiti minhenski Bajern i francuski ASVEL, što znači da će još jedan klub iz Nemačke moći da računa na mesto u Evroligi kroz domaće takmičenje.

„Ušli su Bajern i Asvel, a znate, Nemačka i Francuska su velika tržišta sa aspekta broja ljudi, ali i sa aspekta TV prava, što očigledno naš region još nije, nažalost“, dodao je Čović.

Evidentno je da novac igra presudnu ulogu i da Evroliga nije previše sentimentalna, odnosno da Partzanu ne znači mnogo titula osvojena 1992. godine, baš kao ni Zvezdi pune tribine i sjajna atmosfera koju su navijači pravili na evroligaškim utakmicama minulih godina.

Novac je broj jedan i zbog toga šampion ABA lige jedini može da računa na direktan plasman u Evroligu, iako je evropsku titulu u prošlosti sedam puta osvajao jedan od klubova sa prostora bivše SFRJ.

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!