U KAKVOJ JE SAMO FORMI: Tadić RAZBIO Aek!

Sada se čeka Bajern

Svašta su pretrpeli navijači Ajaksa u atinskom buretu baruta. Aekovi huligani osuli su paljbu po gostujućim pristalicama, a pored pirotehničkih sredstava poput baklji, topovskih udara i petardi, bačen je i Molotovljev koktel (?!), o čemu svedoče slike sa atinskog stadiona. Razlog tome je, šuška se, podrška koju je Ajaks dobio od Panatinaikosovih navijača, izmešanih sa pristalicama amsterdamskog velikana na tribinama.

I dok je na tribinama bukvalno gorelo, na terenu je eksplodirao – Dušan Tadić! Srpski maestro kaznio je Aekovu defanzivnu postavku i sa dva pogotka odveo Ajaks direktno u nokaut fazu – 2:0 (0:0). Kopljanici ne samo da su uradili veliki posao i obezbedili evropsko proleće, već imaju šansu da isto dočekaju sa vrha tabele! Za to je, doduše, potrebno da Bajern ne savlada Benfiku na svom terenu, a onda i da Ajaks slavi u direktnom okršaju koji je na programu 12. decembra na Amsterdam Areni.

Ajaks je apsolutno zaslužio pobedu, a još više da se nađe u narednoj fazi Lige šampiona! Puleni Erika ten Haga ove sezone igraju strašan fudbal, jako dopadljiv i interesantan širim masama i sjajno je što je dečurlija vođena Dušanom Tadićem i Klas Janom Huntelarom obezbedila prolaz dalje. Jasno je, to znači da će cene momaka poput Matijsa de Lihta i Frenkija de Jonga, između ostalih, samo nastaviti da raste, što će velike kupce poput Barselone, Pari Sen Žermena i Mančester Sitija samo naterati da još dublje zavuku ruke u džepove i iskeširaju najozbiljnije sume novca.

Dušan Tadić se ne zaustavlja! Posle gola Benfiki, Tadić je sa nove dve recke samo potvrdio koliko je značajan šraf u igri ovog tima, a ponajviše zahvaljujući njemu Ajaks je u strahovitoj seriji od trinaest utakmica bez poraza. Tom fantastičnom nizu Tadić je doprineo sa šest pogodaka! Večeras je to prvo uradio sa bele tačke u 68. minutu, da bi samo tri minuta kasnije iskoristio Huntelarovu loptu u prostor i po drugi put zatresao mrežu i tako poneo oreol apsolutnog heroja Ajaksa.

AEK je od prvog sudijskog zvižduka Majkla Olivera imao samo jednu misao – da odbrani mrežu Vasilisa Barkasa po svaku cenu! To je od gostiju zahtevalo lavovsku strpljivost i da plen napadne onda kada dobro proceni gde je najslabiji. Tako je i bilo. Ajaks je oko Aekovog šesnaesterca obletao više od punog sata i apsolutno dominirao igrom, sve dok na kraju odbrambene strune nisu počele da pucaju. Sve je krenulo od velike greške Marka Livaje, koji je u 68. minutu igrao rukom u svom kaznenom prostoru. Ne samo što je poklonio kazneni udarac sa kreča Ajaksu, već je zaradio i isključenje zbog drugog žutog kartona. AEK se od tog momenta potpuno raspao, a sve je začinio Tadić sigurnim udarcem s kreča. Da je AEK zaista bio u nokdaunu videlo se posle nepunih 180 sekundi, kada su se Huntelar i Tadić praktično ušetali iza leđa protivničke odbrane i tako overili Ajaksov trijumf i kartu za nokaut fazu.

Sada se čeka Bajern…

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!