REŠENO: Stiže NOVO takmičenje za MALE klubove!?

Vojvodina, Radnički Niš, Čukarički… Ogromna je lista klubova koji bi mogli da imaju koristi od novog koncepta

Liga nacija je, većina će se složiti, poprilično začinila evropski fudbal (pogledajte samo šta se dogodilo Holandiji, pa čak i mi smo osigurali eventualni baraž u slučaju neuspeha u kvalifikacijama, nije bilo nebitnih prijateljskih mečeva) i učinila reprezentativna takmičenja dosta zanimljivijim.

Nije bilo potrebe da se gledaju mečevi Nemačka – Gibraltar, Engleska – Azerbejdžan, već su svi igrali sa sebi sličnima, reprezentacijama ne mnogo boljeg ili lošijeg kvaliteta.

Sada „evropska kuća fudbala“ pokušava sličnu stvar da uradi i sa klupskim fudbalom, stoga su iz Niona potvrdili formiranje novog, trećeg klupskog takmičenja, veoma sličnog Ligi Evrope.

Razlika u odnosu na sistem takmičenja u Ligi šampiona i Ligi Evrope je što će uoči osmine finala biti igran baraž između drugoplasiranih iz grupe novog takmičenja i trećeplasiranih iz grupa Lige Evrope. Pobednik baraža će ići u osminu finala sa prvoplasiranima iz grupne faze novog takmičenja.

Pobednik će obezbediti direktan plasman u grupnu fazu Lige Evrope za sledeću sezonu. Mečevi će biti igrani četvrtkom u unapred fiksiranim terminima, dok će finale biti održavano u sredu.

Još se ne zna kako će se takmičenje zvati, a nisu utanačene ni sve poslovne strategije, ali ono što ovo takmičenje odmah donosi Evropi je činjenica da će umesto dosadašnjih 26 zemalja direktnog predstavnika u grupnoj fazi evrokupova imati dodatnih osam država.

Ovo će, po svemu sudeći, biti dobra stvar i za klubove koji će takmičenje u Superligi Srbije završiti ispod 3. mesta, koje nezavisno od rezultata u finalu Kupa vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Vojvodina, Čukarički, pa i Radnički… Ogromna je lista klubova koji bi mogli da imaju koristi od novog koncepta.

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!