UEFA KOEFICIJENT: Srbija nadomak DVA predstavnika u LŠ!

Kraj fudbalske jeseni u Evropi je vreme za podvlačenje crte

Evropska sezona za srpske klubove ja završena. Eliminacijom Crvene zvezde iz Lige šampiona je ispao i poslednji srpski predstavnik iz Evrope, a posle završetka grupne faze Lige Evrope je vreme da se podvuče crta pod evropsku jesen što se tiče bodova i nacionalnih koeficijenata.

Sjajnom evropskim sezonom, Crvena zvezda je osvojila 13 od ukupna 24 boda za srpski fudbal ove sezone. Partizan je dodao šest, a Spartak i Radnički po dva i po. Bodovi se sabiraju, množe se sa 1.000 i potom se dele sa brojem predstavnika. Još jednom srpski koeficijent trpi zbog slabih rezultata trećeg i četvrtog predstavnika, pa je ukupan koeficijent na kraju 6.000. Prošle sezone je taj koeficijent iznosio 6.375, a pretprošle samo 2.875. Po ostvarenom koeficijentu u ovoj sezoni, Srbija je na 12. mestu u Evropi što je odličan rezultat. S tim što neke zemlje još mogu da nas prestignu.

Na konačnoj listi se računaju rezultati za poslednijih pet sezona, a rezultati ove ulaze u računicu za početak sezone 2020/2021. To znači da su se srpski klubovi ovog leta i jeseni borili za bolje pozicije od leta 2020. godine. Jer jedna sezona između se uvek preskače kako bi se tokom sezone u prvenstvima znalo ko se bori za šta, ko ima koliko učesnika, gde i u kojoj fazi.

Prema aktuelnom preseku stanja, Srbija se nalazi na 19. poziciji u Evropi sa koeficijentom 22.250 što donosi i određeni benefit. Ako bi se zadržao na toj poziciji na kraju ove sezone, srpski šampion bi od leta 2020. godine išao u kvalifikacije iz drugog kola, umesto iz trećeg. Srbija je već zahvaljujući rezultatima Zvezde i Partizana iz prošle sezone uspela da se izbori za skok sa 28. na 25. mesto sledećeg leta. Koji suštinski ne donosi ništa konkretno. Ali da je uspela da se probije na 24. mesto, jedan od naša tri predstavnika (pobednik kupa ili onaj ko ga menja) krenuo bi narednog leta iz drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Do sada su sva tri srpska predstavnika kretala iz prvog kola.

To će se svakako desiti od leta 2020. godine s obzirom da smo trenutno 19. na listi i da nećemo moći da padnemo ispod 24. mesta koje donosi taj sitni benefit. Ali ovaj drugi benefit koji donosi 19. mesto je svakako bitniji jer je to pozicija na granici za prelazak šampiona iz prvog u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Potrebno je da ga Srbija zadrži. S obzirom da su naši klubovi eliminisani i da neće biti novih bodova na proleće, to znači da Srbiju više niko ne sme da prestigne.

A za vrat nam duvaju Škoti sa koeficijentom 22.125. Njima je preostao jedan predstavnik – Seltik. I potrebno je da on ne prođe šesnaestinu finala Lige Evrope kako bi srpski šampion od leta 2020. krenuo sezonu iz drugog umesto iz trećeg kola. Dobra stvar je što su sinoć ispali Glazgov Rendžersi, a da je Lajpcig iskoristio meč loptu kod kuće protiv Rozenborga, ispao bi i Seltik i Srbija bi bila skoro sigurna na 19. mestu. Kažemo skoro sigurno jer postoji šansa da nas prestignu Belorusija i Švedska ako BATE Borisov i Malme naprave neke baš velike rezultate u Ligi Evrope na proleće. Ali to je malo verovatno. Dakle, Srbi treba da navijaju protiv Seltika na proleće.

To 19. mesto je trenutni cilj, a neki virtuelni je 15. pozicija koja donosi dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Trenutno su 15. na listi Grci i oni sigurno imaju narednog leta dva predstavnika. Situacija za sledeće leto izgleda ovako: 15. Grčka, 16. Hrvatska, 17. 17. Danska, 18. Izrael, 19. Kipar, 20. Rumunija… To je lista na osnovu rezultata zaključnih sa prošlom sezonom i pošto se jedna sezona preskače, oni važe za sledeće leto kao odrednica za početne pozicije u kvalifikacijama.

Ali već za sezonu 2020/2020 kada uđu bodovi od ove sezone, situacija je drugačija i izgleda ovako: 15. Švajcarska, 16. Češka, 17. Hrvatska, 18. Kipar, 19. Srbija, 20. Škotska… Švajcarci drže tu 15. poziciju kao poslednju koja donosi dva predstavnika za Ligu šampiona i imaju trenutni koeficijent 26.900. Česi imaju 26.875, Hrvati 26.375, Kipar 24.925, a mi smo na aktuelnih 22.250. Dakle, nerelano je očekivati da prestignemo sve ove zemlje naredne godine i da se nadamo da će imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Pogotovo što mnoge od pomenutih zemalja imaju i dalje „žive“ predstavnike u Evropi jer Plzenj, Slavija, Dinamo Zagreb i Cirih imaju šansu da na proleće dodaju još bodova.

Šta je Srbiji potrebno?

Da Crvena zvezda i Partizan u naredne dve sezone obezbede makar grupne faze Lige Evrope, a da se preostala dva predstavnika ne brukaju i da dođu do plej-ofa. Kao i da konkurencija ne beleži bolje rezultate od nas. Ali to je već gatanje i nemoguće je predvideti rasplet za dve godine i zato se ne treba zanositi idejom o dva predstavnika u Ligi šampiona do neke 2021. Ostaje nam do tada da navijamo protiv Seltika i da makar od leta 2020. godine naš prvak krene u kvalifikacije za Ligu šampiona od drugog umesto prvog kola. Što svakako jeste određena prednost za funkcionisanje kluba, trenera, plan priprema, transfer politiku. Lakše je.

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!