ZVANIČNO: Zvezda TROŠI 10 miliona evra!

Najveći sprski stadion je do pre nekoliko godina bio ruina, sada je slika potpuno drugačija

Navijači Crvene zvezde protekle dve godine preživljavaju najlepše trenutke još od Barija, kada su 1991. godine crveno-beli osvojili titulu prvaka Evrope. Gigant sa Marakane je „živnuo“ kada je konačno ušao grupnu fazu evropskog takmičenja prošle godine, a potpuno se finansijski stabilizovao kada je ove godine to nadogradio ulaskom u grupnu fazu Lige šampiona.

Uporedo sa rezultatima, klub je napredovao na svakom polju – finansijski, organizaciono, ali i infrastrukturno.

Ko god je prošao pored Marakane u poslednjih nekoliko dana, mogao je da vidi velike radove na platou kod severne tribine, ali i postavljanje novih modernih kapija na zapadnoj tribini. To je samo nastavak velikih infrastrukturnih projekata na najvećem srpskom stadionu.

Telegraf je uspeo da sazna i konkretne cifre novca koje je Zvezda izdvojila za renoviranje stadiona i ostalu infrastrukturu u poslednje dve godine, kao i šta je sve urađeno.

Navijači crveno-belih imali su prilike ga konačno gledaju svoj tim u eliti i to ne samo kao puke učesnike, već i da pobeđuju jedan Liverpul, petostrukog prvaka Evrope i aktuelnog viceprvaka Starog kontinenta.

Pre samo nekoliko godina, Marakana je bila oronula ruina, na tribinama je rastao korov, krov je zarđao i prokišnjavao, prilaz ka južnoj i istočnoj tribini blatnjav, tunel kao u horor filmovima (pa ga često pominju strani mediji kada dolaze na Marakanu, iako je sada potpuno renoviran i ne izgleda toliko strašno, kao što je bilo do pre nekoliko godina, kada je i Telegraf napravio snimak neposredno pred večiti derbi).

Novi pomoćni tereni za omladinsku školu, reflektori na njima, internat, medicinski blok… bili su naučna fantastika za sve u Zvezdi.

Ali, i to se konačno promenilo i Zvezda je u poslednje dve godine, posle velikog priliva novca na Marakanu od dobre poslovne transfer politike, kao i velikih evropskih uspeha, ozbiljan novac uložila u renoviranje Marakane i izgradnju i obnavljanje infrastrukture.

Investicije u infrastrukturu za prošlu godinu iznosile su 2.1 milion evra, dok je ove sezone do nadmašeno za više nego duplo, jer su infrastrukturni projekti koji su već završeni iznosili 4.400.000 evra.

Pored toga, Zvezda je počela i veliki projekat izgradnje Mediko bloka, teretane i terena sa veštačkom travom, a vrednost čitave investicije je 2.750.000 evra.

Klub će do nove godine usvojiti nove projekte u vrednosti od 500.000 evra, pa sve zajedno kada se izračuna premašuje 10.000.000 evra.

Infrastruktura na Marakani:

– Trening kamp omladinske škole – 2.000.000 evra

– Parking na istoku – 300.000 evra

– Grejači terena – 400.000 evra

– Novi ulazi na istoku i zapadu sa češljevima – 700.000 evra

– Tri nova terena za prvi tim – 450.000 evra

– Radovi na stadionu po zahtevu UEFA – 450.000 evra

– Platoi kod severne i istočne tribine – 100.000 evra

Ukupno za 2018. godinu: 4.400.000 evra

Investicije za 2017. godinu 2.100.000 evra

Mediko blok, teretana, tereni sa veštačkom travom – 2.750.000 evra

Novi projekti do nove godine – 500.000 evra

UKUPNO: 10.250.000 evra!

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!