ZVEZDA I LŠ: Vidimo se SLEDEĆE godine!

Utakmicom sa Pari Sen Žermenom na „Marakani“ (1:4) okončan je i Zvezdin lep prvenac u ovakvom, spektakularnom izdanju Lige šampiona

PUNO srce na oproštaju, s porukom: „Vidimo se dogodine“. Utakmicom sa Pari Sen Žermenom na „Marakani“ (1:4) okončan je i Zvezdin lep prvenac u ovakvom, spektakularnom izdanju Lige šampiona. Može slobodno da se kaže da je blistavo završena fudbalska avantura u kojoj se bivši evropski prvak posle 27 godina vratio u društvo najboljih i najjačih. Svima je Liga šampiona bila srećna i berićetna.

Navijači su uživali, beogradska „Marakana“ je po atmosferi i ambijentu opet bila centar Evrope. U najlepšem svetlu, bez ijednog incidenta. Igrači su iz meča u meč rasli i napredovali, pošteno se borili i hvatali u klinč s mnogo skupljim i snažnijim protivnicima. Golman Milan Borjan je briljirao, uprkos tome što je primio 17 golova, Dušan Jovančić lavovskom borbom izrastao u pravo manevarsko otkrovenje. Marko Marin je maštovitim potezima i asistencijama podsetio na čarolije iz vremena Piksija, Deje, Pižona i tako nagovestio da bi Zvezda mogla da dobije majstora kakav se dugo čekao. Milan Pavkov je od anonimca postao superheroj… Koliko je samo pobeda protiv Liverpula odjeknula u svetu fudbala, sve zadivila.

I ono što je najznačajnije iz ove lepe priče, klub je stao na zdrave noge, ratosiljao se silnih dugova koji su mu kao kamen dugo visili oko vrata. Zvezdu više ne prati fama da je „propali velikan“, ponovo je postala gospodar svoje sudbine.

– Vratili smo Zvezdu u Ligu šampiona, stekli smo jedno veliko iskustvo, učili od najboljih. Sve će nam ovo mnogo značiti u našim narednim evropskim utakmicama i nameri da ponovimo ovaj uspeh – rekao je Vladan Milojević, trener čijim dolaskom je i počela evropska renesansa.

Od plasmana i učešća u Ligi šampiona, crveno-beli su zaradili oko 26 miliona evra. Samo od nagrade UEFA – oko 20 miliona. Ove sezone jedino je srpski prvak uspeo da u fudbalski raj uđe iz najteže polazne tačke i prvog kola kvalifikacija. Misija je počela 11. jula i mečom sa litvanskim Spartaksom u Rigi (0:0, 2:0). Drugi stepenik je bila letonska Suduva (3:0, 2:0), zatim su usledili žestoki dueli sa Spartakom iz Trnave (1:1, 2:1), pa u plej-ofu drama sa Salburgom (0:0, 2:2). U toj uvertiri, četiri kvalifikaciona kruga, zarađeno je 1.140.000 evra.

Naravno, plasmanom u elitu usledio je pravi finansijski bum, ulazak u Ligu šampiona doneo je Crvenoj zvezdi 15.250.000 evra, uz bonus od 2.700.000 evra za tri boda posle pobede nad Liverpulom i 900.000 za remi sa Napolijem.

Od prodaje ulaznica, TV prava i sponzora „kapnulo“ je još oko šest „miliončića“, pa kad se sve sabere, Zvezda je od Lige šampiona inkasirala oko 26 miliona evra. Usput, prodala je i Nemanju Radonjića Marselju za 12 miliona.

Ako je za rezultatsko čudo najviše zaslužan trener Milojević, ovo finansijsko se pripisuje visprenim sposobnostima direktora Zvezdana Terzića

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!