BRUKA I SRAMOTA: Crveno-beli UNIŠTILI najvećeg rivala sa 6:2!

Odbrana Kopljanika se raspala u Der Klasikeru – 6:2! PSV hita ka tituli

Tako malo je bilo potrebno. Tako malo da apatiju i očajnički apele kojima se pozivalo na smenu uprave zamene osmesi razvučeni oko glava ushićenih navijača. Jens Tornstra i Robin Van Persi su večitog rivala istukli kao šniclu onim kuhinjskim čekićem i stavili ga da cvrči na tihoj vatri kultnog Tiganja, kako je nadimak čuvenog De Kajpa u narodu.Samo što vatra nije bila baš tiha, Roterdam je danas goreo. Fajenord – Ajaks 6:2! Da se pamti. Da doveka boli.

Nek je i cela sezona otišla niz vodu, ovaj današnji trijumf menja kompletan utisak. A pride verovatno menja i samu sezonu. Možda Fajenord ove godine neće ni primirisati šampionskom peharu, ali su Tornstra i Van Persi barem upucali i komšijsku kravu. Slavila se Fajenordova pobeda danas i u Ajndhovenu, aktuelni šampion PSV sada je Ajaksu odmahao na pet bodova razlike, a Kopljanici su, osnaženi Dejlijem Blindom i pre svega Dušanom Tadićem, pred početak sezone važili za velike favorite.

Međutim, jesenas su bili pomalo arogantni, sećamo se svih onih 0:3 u Ajnhdovenu četiri dana nakon 3:0 protiv AEK-a u Ligi šampiona, danas su prosto – pregaženi. Uzalud evrogol Lasea Šenea već u osmom minutu, kratko je trajala ta iluzija o Ajaksovoj dominaciji.

Roterdam je to. De Kajp. Ako ne najkvalitetniji tim, a ono svakako najluđa publika u Holandiji. I majstor Jens Tornstra. I vanvremenski Robin van Persi. Tandem koji je istranžirao već pomenutu komšijsku kravu. Ovaj prvi je pogodio za 1:1, a kasnije još tri puta saigračima spakovao golove. Van Persi je bio strelac dva ključna, ona kojima je Fajenord poveo sa 3:2, a potom pogotkom za 4:2 i prelomio meč.

Sve posle toga – Ajaksova agonija. Odbrana čiju su okosnicu činili januarsko pojačanje iz Boke Lisandro Magaljan i supertalentovani Matijs de Liht, pored njegovog imena ne idu sume manje od 60.000.000 evra, izgledala je kao onaj slabiji tim osnovaca u dečjoj igri “aračkinje-baračkinje“. Svaki put kad bi se domaći zaleteli proleteli bi kroz Ajaksove defanzivce kao da ih nema.

Dalo se to naslutiti i posle 4:4 protiv Herenvena u prvom kolu prolećne polusezone, ali ovo? Tri gola za prvo poluvreme Ajaks je primio prvi put još od 1979. godine. Po četiri gola je na dva uzastopna ligaška meča primio prvi put još od 1959. Šest golova u Der Klasikeru nije primio još otkako fa je Fajenord pregazio sa 9:4 novembra sada već davne 1964. godine.

So na živu ranu sipali su Toni Viljena i Jasin Ajub. Boleće večno.

SRAMOTNO: Svet se klanja Novaku, a ovako su u Albaniji ispratili istorijski meč!