ON JE PRAVA ZVEZDA: Jokić bi mogao da postane jedan od najboljih!

Iako u ovom trenutku njegov kvalitet nije prepoznat na isti način kao kod pomenutih asova, Nikola Jokić pokazuje da je njegova trenutna pozicija u košarkaškoj hijerarhiji, ali i na Ol star rang listi daleko iznad tog sedmog mesta

U četvrtak uveče objavljen je drugi presek stanja na glasanja za predstojeći NBA Ol star, a Nikola Jokić trenutno nalazi se na koti od 740.918 glasova u konkurenciji igrača od krilne do centarske pozicije.

To ga u ovom momentu svrstava na sedmo mesto liste iza Stivena Adamsa (1.034.014 glasova), Entonija Dejvisa (1.564.347), Kevina Duranta (1.717.968), Pola Džordža (1.859.216), Luke Dončića (2.220.077 – Rik Karlajl ga je za takmičenje prijavio kao krilnog centra) i Lebrona Džejmsa (2.779.812).

Iako u ovom trenutku njegov kvalitet nije prepoznat na isti način kao kod pomenutih asova, Nikola Jokić pokazuje da je njegova trenutna pozicija u košarkaškoj hijerarhiji, ali i na rang listi daleko iznad tog sedmog mesta. O tome pišu i ugledni američki mediji.

Jokićeva košarka uveseljava široke narodne mase, što samo pokazuju detalji njegovog sinoćnjeg performansa u meču sa Klipersima, a Denver na polovini ligaškog dela takmičenja i dalje čvrsto drži na prvom mestu u Zapadnoj konferenciji. Tokom drugog dela prošle sezone nosio je Nagetse kao nikada ranije i franšizi umalo podario prvi odlazak u plej-of posle pet godina čekanja. U odlučujućoj utakmici sezone protiv Minesote je skupio 35 poena i 10 skokova, ali ni to nije bilo dovoljno da se Denver nađe u doigravanju, zbog poraza u produžetku.

Danas je Denver u potpuno drugačijoj situaciji. Posle nešto slabijeg početka sezone, novčane kazne i osuda javnost zbog jedne neoprezne izjave, Nikola Jokić beleži igre koje su njega i Denver podigle na sledeći nivo.

Američki mediji idu toliko daleko da tvrde da je Jokić dodavač kakav se viđa jednom u pet generacija među visokim igračima. Trenutno je na proseku od oko osam asistencija po utakmici. Tako nešto nije viđeno čak pet decenija, još od bravura nezaboravnog Vilta Čembrlena.

Jokić je drugačiji igrač od ostalih u NBA ligi. Možda ne postiže toliko poena, niti beleži skokova koliko i njegova konkurencija na istoj poziciji, ali malo koji centar u ligi nosi toliki teret na leđima kao što to radi Jokić i to u sezoni sa gotovo najboljim skorom u celom takmičenju.

Prema podacima napredne statistike, Jokić saigračima kreira prosečno oko 17 poena po utakmici, što je u rangu igrača poput Lebrona Džejmsa, Kajrija Irvinga i Ražona Ronda. Uprkos tome što retko kreira napad i drži loptu u posedu kao i pomenute aždaje svetske košarke, Jokić je prvi izbor Denvera u kreativnom delu. To je Nagetse dovelo u poziciju da su trenutno jedan od najboljih ofanzivnih timova u NBA. Jokić se ne libi da saigrače proigrava iz svih situacija – sa vrha kapice ka reketu, ka spoljnim pozicijama, pa čak i dijagonalno, kroz šumu ruku protivničkih igrača, ali i da začini igru majstorijama koje su postale zaštitni znak njegove igre. I sve to je prilično zadiviljujuće za igrača svog gabarita.

Primera radi, protiv Klipersa Jokić je ubeležio popularno “bejzbol” dodavanje preko celog terena za Džamala Marija, onda i asistenciju bez gledanja sa pola terena za Treja Lajlsa u finišu utakmice. Takođe, podigao je publiku na noge kada je sam sebi bacio alej-up dodavanje o tablu, doku su Montrezl Herel i Danilo Galinari posmatrali celu situaciju u potpunom šoku. Da se u toj celoj akciji Jokićev potez računao kao asistencija, bio bi to potez za tripl-dabl.

Ono što je bitna stavka Jokićeve igre jeste – nesebičnost. Toliko da ga Majkl Meloun, pa čak i saigrači duže vreme teraju da šutira kad god je u mogućnosti. Koristi svega 26,1 odsto napadačkih poseda, što je malo za igrača njegovog kalibra. Dok brojne superzvezde praktično monopolizuju košarku, Jokić se brzim reakcijama trudi da u trenutku izabere najbolje reakcije i tako dođe do asistencije ili realizacije.

I pored toga, Jokić je trenutno najbolji strelac ekipe sa preko 19 poena, uz čak 50 odsto uspešno završenih akcija iz igre. Taj procenat malo mu kvari nešto lošiji procenat šuteva za tri poena, ali kada je u svojoj zoni komfora, Jokić zna da izrešeta protivnika i sa distance. Tokom godina uspeo je da izgradi saradnju punu poverenja sa Džamalom Marijem, Garijem Harisom i Vilom Bartonom. Kada izađe u blok za pik, Jokić tačno uspeva da proceni kada je prava situacija da se ponovo vrati nazad u reket, a kada da ode ne “pop” namesti se na šut sa poludistance. Njegov napadački spektar je izuzetno širok, zato protivnici jednostavno nikada ne znaju šta im se sprema. San Antonio je, podsetimo, ukazao ostalima kako Jokić može da se zaustavi, što se videlo u nedavnom okršaju dva tima. Jokić je ostao na samo četiri poena i svega pet upućenih šuteva iz igre. Već u narednom susretu istih timova Somborac je razbio Sparse.
”On je jedan od najboljih centara lige i neverovatno je teško čuvati ga. Ima fantastičan pregled igre, u napadu nema nijednu manu… On je tajna Denverovog uspeha, strašan je igrač”, govorio je Galinari o svom nekadašnjem saigraču posle sinoćnje utakmice.

Uz Jokićevu kombinaciju napadačkih rešenja, Denver je trenutno na preko 112 poena na 100 poseda, kada je mladi Somborac na parketu. Bez njega, Nagetsi su na samo 104,5 poena. To je suštinska razlika između, teoretski gledano, najboljeg i najslabijeg napada u ligi.

Ono što je važilo za Jokićevu slabu tačku prethodnih godina jeste – odbrana. Međutim, Jokić je i to uspeo da popravi predanim radom. Doduše, Denver bez njega ima za pet poena bolji defanzivni rejting na 100 poseda, nego kada je on igri (106,0).

Jasno je da srpski centar ima svojih nedostataka u odbrani, ali je tokom poslednjih godinu dana postao solidan defanzivac u reketu i trenutno je treći po broju ukradenih lopti među centrima. Generalno gledano, Denverova odbrana je deveta u ligi, što je ozbiljan napredak u odnosu na prošlu sezonu, kada se našla na dvadeset i trećoj poziciji.

Možda i najvažniji podatak u celoj priči jeste da Denver nije posrnuo u danima kada je klub bio u problemima sa povredama. Pol Milsap, Vil Barton i Gari Haris muke muče, ali Denver ostaje na istim talasnim dužinama. Trojica startera već su propustili kombinovano preko 50 utakmica, a Denver je na skoru 28-12, što je dovoljno za treću poziciju u generalnom plasmanu.

Zanimljivo, Denver je trenutno na 12-7 u okršajima sa timovima iznad 50 odsto uspešnosti u takmičenju, a među pobeđenim timovima bili su Golden Stejt, Toronto, Boston, Oklahoma, Lejkersi i Klipersi.

Jokić u ovom trenutku zauzima sedmu poziciju na listi igrača po PER (ukupan košarkaški učinak), četvrti u Plus / Minus indeksu po statistici uglednog ESPN… Ispred njega su Entoni Dejvis, Janis Adetokunbo, Džejms Harden i Lebron Džejms.

Kada pogledate sve što je Jokić pokazao u prvom delu sezone, logično se postavlja pitanje – zašto Jokić nije pri vrhu glasačke liste za nadolazeći Ol star?

LAJKUJTE NAŠU STRANICU I PRATITE VESTI IZ SVETA SPORTA!