RASTURILI IH: Cedevita „PONIZILA“ Zvezdu kao NIKO do SAD!

Cedevita uzela meru crveno-belima – 84:68

Prvo mesto Crvene zvezde teško da je ugroženo porazom od Cedevite u Zagrebu, ali je ovo novi pokazatelj da u crveno-belom taboru nešto ne štima u poslednje vreme. Prvo Valensija, a sada i Sokići uzeli su meru lideru ABA lige. Ovo je ujedno prvi poraz Zvezde na Jadranu ove sezone – 84:68. I to kakav. Psihološki težak. Jasno je da su crveno-beli u padu forme. Nešto će morati da menjaju. Dobra stvar je što su crveno-beli od 29 poena minusa na kraju stigli do pristojnog rezultata.

Bilo je mnogo propusta u igri Zvezde, prevashodno u odbrani, mada ni napad nije bio mnogo bolji jer su se prvotimci crveno-belih utrkivali ko će više da promaši. Sve je najavljeno lošom igrom u drugoj četvrtini, a ni do kraja nije bilo to Bog zna kako bolje. Cedevita je u drugom poluvremenu pretežno imala prednost veću od 20 poena razlike. Na ulasku u poslednju deonicu je bilo 25 razlike (70:45). Bio bi to i ubedljiviji poraz da Ognjen Dobrić nije u poslednjoj deonici ubacio neke šuteve. Pokazala je Zvezda karakter u poslednjih 10 minuta i to je dobra strana ovog meča za crveno-bele.

Zvezda sada ima skor 16-1, dok je Cedevita na 12-5 i ima bolji međusobni skor. Mada, jako je teško očekivati da tu može da bude borbe za poziciju lidera pred plej-of. To je jedina dobra stvar za Zvezdu posle ovakve utakmice. Više je ovo korak unapred Cedevite ka drugoj poziciji. Mada, i to je otvoreno.

Najefikasniji kod Cedevite bili su Džejkob Pulen sa 15 i Džastin Kobs sa 14 datih poena. Kod Zvezde je najbolji bio Ognjen Dobrić sa 17 datih poena.

Najavio je Milan Tomić promene posle poraza od Valensije, a one su se videle u tome što je Majk Cirbes ostao kod kuće, a mnogo veću ulogu je dobio Dušan Ristić ispod koša. Takođe, Ognjen Dobrić se našao u startnoj postavi, kao i Boriša Simanić ispred Fajea.

Od početka je Zvezda krenula dobro, povela, pogodila neke šuteve kao što je onaj Simanićev za tri poena. Cedevita se održavala rezultatski, a onda je Džejkob Pulen preuzeo palicu u svoje ruke i za četiri minuta ubacio čak 13 poena Zvezdi. Na taj način je Cedevita preuzela vođstvo i inicijativu u ovoj utakmici.

U tome je svemu Pulenu pomagao i Džastin Kobs pa je Cedevita stigla već u drugoj četvrtini do dvocifrene prednosti od 39:29. Diktirao je domaćin ritam i nekako je delovalo da je imao sve pod kontrolom.

Zvezda je naravno probala to da poremeti, imala je nalet trojkom Dobrića, ali je promašila neke zicere, pa se na odmor otišlo s rezultatom 49:33. Zvezda je u toj drugoj deonici potpuno podbacila. Odigrala najlošijih 10 minuta u sezoni ABA lige.

Prvi poraz Zvezde je bio na vidiku, ali je tim Milana Tomića imao još 20 minuta da popravi stvari. Moralo je nešto drastično da se promeni u igri crveno-belih pa da dođe do preokreta. Toga nije bilo na startu treće četvrtine pa je ekipa Slavena Rimca stigla čak do 21 poena prednosti (54:33).

U tom momentu Zvezda je imala šut za tri poena 3/16. Cedevita je imala 6/12 i samo u tom statističkom parametru se videla razlika. Čak ni u situacijama kada je Zvezda bila na liniji za slobodna bacanja stvari nisu bile mnogo bolje.

Jednostvno, Zvezda nije bila svoja na ovoj utakmici. Poraz je bio neminovnost.

ABA LIGA: Cedevita – Crvena zvezda 84:68 (21:20, 28:13, 28:13, 21:12)
Dvorana: Dom sportova
Sudije: Matej Boltauzer, Damir Javor, Matej Špendl

CEDEVITA: Pulen 15, Kobs 14, Krušlin 13, Katić 4, Žganec 4, Stipanović 12, Bošnjak, Kuk 12, Ramljak 4, Mustapić, Murić 6

CRVENA ZVEZDA: Regland 2, Čović, Kešelj 5, Perperoglu 5, Davidovac 8, Nenadić, Faje 1, Beron 5, Dobrić 17, Ristić 12, Simanić 3, Odžo 10

ZVEZDA NOKAUTIRANA: Šta se dešava u Zagrebu!?