PRODAJA I DALJE AKTIVNA: Spremaju se VELIKE ponude!

Najjače lige Evrope više nisu opcija, ali daleko od toga da su sve opcije iscrpljene. Naprotiv, oni koji nude velike novce i dalje mogu da kupuju.

Klubovi iz najjačih liga Evrope do narednog leta sigurno neće „kucati na vrata“ stadiona najvećih srpskih klubova, pošto je juče zatvorena zimska transfer pijaca u „ligama petice“.

Crvena zvezda i Partizan ove zime nisu realizovali veliki broj odlaznih transfera, ali su put zapadne Evrope krenuli Slavoljub Srnić (Las Palmas) i Marko Janković (Spal).

Kasu šampiona Srbije ove zime su napunili Al Hilal, BATE Borisov, AEK iz Atine i Las Palmas, dok je Partizan zaradio samo od pomenutog transfera Marka Jankovića u italijanski Spal.

Činjenica je da su se u Humskoj nadali da će ostvariti profit od prodaje Svetozara Markovića Torinu ili Đenovi, Saše Zjelara Bordou ili Rikarda Gomeša Anderlehtu, a postojala je ozbiljna indicija da će Bešiktaš uzeti Gorana Zakarića.

Pošto klubovi iz Turske više ne mogu da kupuju, jasno je da Partizan više ne može da se nada prodaji u tu zemlju, ali za „večite“ i dalje postoje opcije za zaradu u zimskom prelaznom roku.

Ukoliko gledamo klubove iz evropskih zemalja u kojima zimski prelazni rok i dalje traje, u prvi plan dolaze oni iz Rusije, Ukrajine, Švajcarske i Izraela. Partizan je svojevremeno u poznoj fazi zimskog prelaznog roka zaradio ozbiljan novac od transfera Petra Škuletića koji je prešao u Lokomotivu iz Moskve, a sličan scenario moguć je i ove zime.

Ruski klubovi mogu da kupuju do 22. februara, dok u Ukrajini prelazni rok traje do 1. marta. Izraelci će biti aktivni do 5. februara, ali „večiti“ verovatno i ne gledaju u tom pravcu, već ka Bliskom i Dalekom istoku.

Pošto je u Kataru zimska transfer pijaca zatvorena u četvrtak, u priči ostaju Saudijska Arabija i Kina kao zemlje iz kojih mogu da stignu unosne ponude za igrače i klubove.

Klubovi iz Saudijske Arabije mogu da kupuju do kraja nedelje, a ne treba zaboraviti da su „večiti“ u prethodnom periodu svoje igrače prodavali upravo na tom tržištu. Aleksandar Pešić je završio u Al Itihadu, Leandre Tavamba u Al Tavonu a Miloš Degenek u Al Hilalu.

Kinezi će biti u priči još duže. Tamošnji klubovi mogu da kupuju do kraja meseca, pa bi upravo iz najmnogoljudnije zemlje sveta mogla da stigne unosna ponuda za Marka Marina ili Rikarda Gomeša.

Sa kineskim klubovima postoji problem sa malom kvotom stranaca koje mogu da imaju u timu (3), a mnogi klubovi iz kineske Super lige traže igrače zvučnih imena iz najjačih liga Evrope.

Partizanu svakako „gori pod nogama“ jer je ove zime zarađeno samo 900.000 evra, dok Crvena zvezda više i ne mora da razmatra opcije vezane za odlazne transfere jer je svoju kasu dobrano napunila prodajom prodajom četvorice igrača.