DOŠLO JE VREME: Zvezda MENJA FORMACIJU!

Možda i za sledeći derbi

Sudijske greške su analizirane, javnost je jedinstvena u oceni da su igrači oba kluba u 159. večitom derbiju ostali dužni javnosti. Iz perspektive Zvezdinih fanova propuštena je idealna prilika da se dominacija u domaćim okvirima potrvdi najslađim trijumfom protiv komšija.

Srpski šampion u prvom poluvremenu bio je neprepoznatljiv. Bez ubitačnog pasa, bez napada po bokovima, zaustavljen od strane Partizanovog zgusnutog manvera. Malo šansi, i sjaj Milana Pavkova koji je ostavio crveno-bele na bezbednoj udaljenosti od komšija.

Međutim, na Marakani veruju da će nešto naučiti iz sopstvenih grešaka i eliminisati mane koje ih prate još od meča sa Trnavom. To je indirektno u razgovoru za MOZZART Sport najavio najbliži saradnik Vladana Milojevića, Milan Kosanović.
„Prvo da krenemo od kvaliteta derbija. Ovde se stalno potencitraju iste stvari. Ne priča se, niti se piše o fudbalu, taktici, osnovnim elementima Evo, i danas se diskutuje ko je napravio kakav faul, a ne ko je napravio dobar potez… Hvale se loše stvari. Sve to utiče na igrače koji u derbi ulaze sa mnogo presije. Plaše se da će posle eventualne greške biti stavljeni na stub srama kod navijača, javnosti, novinara… Onda ne žele da preuzimaju odgovornost, odlučuju se nesvesno za alibi rešenja. Dešavalo se da nema lopte unapred ni posle trećeg, četvrtog, ili sedmog pasa. Ali to je derbi. Retko se dešava da bude mnogo golova u ubedljivih pobeda. Pa na poslednjih pet susreta je došlo najviše dva gola,uzimajući onaj u kojem je dosuđen penal u 94. minutu“, kaže na početku razgovora za naš portal Milan Kosanović.

Iskusni stručnjak, specijalista za analizu i rad sa mladim igračima, zatim se osvrnuo na ono što je Zvezda pružila. Tačnije – nije pružila protiv zgusnute odbrane crno-belih.
„Čitao sam tekst na MOZZART Sportu o tome i mogu da se složim sa vama, kada ste već pomenuli Trnavu. Evidentno je da mi imamo problem u utakmicama gde ima mnogo faulova. Evo vam jedan primer: u Ligi šampiona smo prosečno beležili 14 prekršaja. Sad smo imali deset više, isto tako i Partizan. Dakle, igra se prekidala četrdeset i nešto puta, plus korneri, žuti kartoni i ostali prekidi. Kada ima mnogo seckanja, onda nema igre“.

Potom je naveo još jedan konkretan podatak.
„Znate da mi dobijamo podatke o broju pretrčanih kilometara posle sveke utakmice. Ovaj poslednji derbi, prema tom paramteru, bio je daleko od nivoa Lige šampiona. Bio je i ispod proseka Lige Evrope. Zašto je to tako? Pa zato što ima mnogo prekida i seckanja. Nemoguće je trčati u kontinuitetu“.

Kosanović je naveo još jedan razlog zbog kojeg navijači Crvene zvezde mogu da očekuju naredne utakmice. Tačnije, moguće je da će dešavanja u derbiju primorati Vladana Milojevića da promeni nešto.
„Vrlo je moguće da ćemo brzo, vrlo brzo, da promenimo formaciju. Da za derbi i još neke utakmice spremimo drugačiji sistem. Naravno, neću da pričam o konkretnim stvarima, ali videćete i sami… Prosto, mi smo jesenas igrali uporedu domaću ligu i Ligu Šampiona. Pomenuo sam da imamo problem u utakmicama sa mnogo faulova. Možda je došlo vreme da rizikujemo“.

Osvrnuo se Kosanović i na percepciju javnosti o tome da će Crvena zvezda lako slaviti u 159. večitom derbiju.
„Ne znam na osnovu čega se dolazi do takvih ocena. Prvo, da krenemo od statistike. Na koliko derbija je u modernoj istoriji neki tim pobedio ubedljivo. Niko se nije pripremamo na takav način. Derbi je nešto drugo, Partizan ima trojicu reprezentativaca u veznom redu… Razlika u odnosu na april prošle godine je što smo tada poveli u 20. minutu. Sada to nismo uspeli, mada je Benu poništen gol… Ali smo se drugi put vratili posle gola rivala“.