FUDBALSKI VELIKAN: Šta je ovo,samo KUKATE!

Kritike na račun Nevila, Skolsa, Ferdinanda i Insa, a podrška Pogbi…

Zlatan Ibrahimović bez dlake na jeziku. Što na um, to na drum. Kakav je bio tokom cele karijere, takav je švedski as i u intervjuu engleskom Miroru u kome je, bez ustručavanja, „potkačio“ neke od bivših fudbalera Mančester junajteda zbog njihovog uočljivog stava da poslednjih godina samo kritikuju klub sa Old Traforda.

Aktuelni napadač Los Anđeles Galaksija jasno je poručio da bi, za budućnost Crvenih đavola, bilo korisno ako bi se jednom zasvagda rasrkstilo sa poređenjem sa trofejnom erom ser Aleksa Fergusona, jer takve komparacije samo štete ekipi, sprečavaju je da napravi pomak.

A prošlo je šest godina otkako je Škot otišao u penziju.
„Celokupan sud o onome što se sad dešava u Mančesteru donosi se na osnovu poređenja sa erom ser Aleksa Fergusona. Kažu „to i to se ne bi desilo da je Fergi na klupi, drugačije bi neke stvari uradio“. Svi pričaju samo o njemu. A čovek više nije u klubu. Zato ne želim da slušam šta se dešavalo ranije. Želim da živim u sadašnjosti“, rekao je Ibrahimović, koji je od leta 2016. do januara 2018. postigao 29 golova na 53 meča sa Junajted.

Otkako je jedan od najboljih trenera sveta svih vremena napustio klupu, kroz Mančester su prošli Dejvid Mojes, Luj van Gal, Žoze Murinjo, sad je tu Ole Gunar Solskjer, a svi pobrojani, izuzev Norvežanina, suočavali su se sa krizikama bivših igrača, posebno Gerija Nevila, Pola Skolsa, ponekad Rija Ferdinanda i Pola Insa.
„Ferguson je imao svoj udeo u kreiranju istorije kluba, ali vreme je da Mančester nastavi dalje. Potrebno je da pronađe identitet, a to je teško. Još nisu Crveni đavoli na tom nivou. Bivši igrači su stalno na u ulozi stručnih konstultanata i sve vreme se žale, verovatno zato što nisu aktivni u klubu. Ako žele da rade u Mančesteru, bolje bi bi im bilo da zatraže posao, a ne da se šetaju od jedne do druge televizijske stanice, da se žale i neprestano kritikuju. Imali su vremena i prostora da kažu sve dok su i sami bili prvotimci“.

To se najbolje vidi na primeru Pola Pogbe, koji je stalna meta kritika, bez obzira na učinak.
„Fergusonovim đacima, pogotovo iz „klase ’92“ nije se svideo Polov povratak iz Juventusa iz prostog razloga što su celu karijeru proveli pod Fergusonom i nikad nisu promenili klub. Nisu čak ni smeli da zucnu dok je bio trener, osim ako im ser Aleks to nije dozvolio. Sad su razvezali jezike, samo ne znam da li im je Fergi to dozvolio“.

Umesto zaključka, koja baš o Pogbi.
„Verujem da poseduje potencijal da postane najbolji igrač planete na svojoj poziciji. Dobar je momak, naporno trenira, hoće da slušanapreduje, pobeđuje, da na svakoj utakmici ima učinak. To što se dešava van kluba ga ne uznemirava, jer kad ste kvalitetni kao on svi samo pričaju. Da li pozitivno ili negativno suštinski nije ni bitno, sve dok pričaju“, poručuje Zlatan Ibrahimović.