NEVEROVATNO: VAR se POKVARIO na MEČU?!

Klub Brž i Genk rutinki…

Prvi su se dosetili da zakompilikuju sistem zarad dobre zabave i neizvesnosti i nijedan drugi šampionat na svetu ne uspeva da zada takve matematičke zadatke kao Pro liga. Ovog puta ipak nema toliko matematike u jednačini, pošto je jedina dilema pred poslednje kolo: Gent ili Sent Truden? Genk, Klub Briž, Standard iz Liježa, Antverpen i Anderleht su sigurni učesnici plej-ofa

Sent Truden je naime sedmi na tabeli sa mogućnošću da u poslednjem kolu preskoči čak i Anderleht i Antverpen na četvrtom ili petom mestu, ali to sad nije bitno, jer je osnovni zadatak preskočiti – Gent. Šestoplasirani tim prvenstva je pogotkom Žan-Lika Dompea uspeo da učini nevažnim prvi gol nekadašnjeg Vošinog beka Bojana Nastića u belgijskom šampionatu. Gent je tako savladao Ostende sa 2:1 i sačuvao šesto mesto na tabeli. Sent Truden je imao 1:0 protiv Muskrona, ali je na kraju morao da se zadovolji sa 1:1, iako je od 72. minuta i isključenja Nikole Gulana imao igrača više na terenu, a od 79. i dvojicu!

Dva tima su tako poravnata na tabeli sa po 47 osvojenih bodova, a u poslednjem kolu baš će Sent Truden dočekati Gent. I moraće da trijumfuje, jer u Belgiji u situacijama kad su klubovi izjenačeni po bodovima ne odlučuje učnak u međusobnim duelima ni gol razlika već broj pobeda. A tu je Gent nedostižan za Sent Truden pošto ima dve više. Što će reći, Gentu u poslednjem kolu igra i nerešen rezultat, Sent Truden mora da pobedi ako će u plej ofa.

To je dakle jedina dilema pred poslednje kolo, mada će i svi ostali imati rezultatskog motiva da igraju, jer treba obezbediti što bolju startnu poziciju pre deobe bodova. Antverpen će zato i te kako osetiti to što je na svom terenu pao pred gostima iz Šarlroa, iako je prvi stigao do gola samo da bi na kraju bio poražen sa 1:2.

Kad smo već pominjeli srpske fudbalere da kažemo i da se od ranije znalo da će Marko Mirić sezonu završiti već u martu i to ne zbog loma stopala, već zato što je Lokeren zakucan na dnu tabele, a poslednjeplasirani ispada bez plej-auta. Večeras se Lokeren još i dobro držao, ali na gostovanju kod vodećeg Genka nije mogao više od časnog poraza 0:1. Joakim Mele j u 77. minutu pogodio za 1:0, mada je pobednik trebalo da bude odlučen još ranije, ali sudija nije primetio da je lopta posle šuta Mbvane Samate celim obimom prešla gol linije, dok je – pazite sad – komunikacija sa sudijama koji sede za video tehnologijom u tom trenutku bila u kvaru, pa glavnom arbitru niko nije mogao da dojavi šta se zapravo desilo.

Gentov najbliži pratila Klub Briž je uz dva gola Hansa Vanakena deklasirao Eupen sa 4:0, dok je i Sven Kums bio raspoložen, pa je vodio Anderleht do rutinskih 2:0 u sudaru sa Kortrajkom. Ivan Obradović je sa klupe ušao u igru u 87. minutu.