VEČITI NEZADOVOLJNI: OVAJ klub ulazi u ABA LIGU?

Nedavno su se pojavile takve spekulacije, ali sada je stigla potvrda i od strane predsednika kluba.

I dok je atinski Olimpijakos već podneo zvaničan zahtev za prijem u ABA ligu od naredne sezone, o čemu će se odlučivati 24. maja na sednici Skupštine ABA lige, teren na “Jadranu“ već uveliko opipava i – Priština, koja je takođe pokazala nameru da se priključi regionalnoj ligi.

Da se ne radi samo o spekulacijama, potvrdio je u izjavi za zagrebačke “Sportske novosti“ predsednik ovog kluba Blerand Stavileci.

On je potvrdio da je budžet ovog kluba trenutno oko pola miliona evra sa tendencijom rasta, a o njihovim velikim ambicijama svedoči i informacija da je trener ovog kluba poznati hrvatski stručnjak Damir Mulaomerović.

“Kod nas postoji jedna stvar, što nije slučaj u niti jednoj državi nastaloj na ovim prostorima. Naime, Kosovo je poput Litvanije, košarka je ovde po svojim uspesima, kvalitetu, interesovanju navijača, rasprodanim dvoranama, sport broj 1 na Kosovu.

Tu činjenicu smo mi kao klub željeli usmeriti na pravi način, želeli smo iskoristiti svu tu energiju, zanos i potencijal kako bismo naš klub doveli uz bok kvalitetu koju imaju ostali klubovi iz regije. Međutim, mi smo izolovani, a bili smo i takvi kad smo pre nekoliko sezona počeli igrati Balkansku ligu, u kojoj smo igrali s ekipama poput izraelskog Hapoel Bilboa ili bugarskog Levskog i u toj sezoni, a govorim o 2014./15., pokazali smo da se s njima možemo nositi.

Kosovo je u međuvremenu postalo članica FIBA-e, pa smo pokušali igrati kvalifikacije Lige šampiona ili FIBA Evrokup, polako dovodili sve stvari u klubu na svoje mesto i trenutno smo na tom organizacijskom segmentu na poziciji da samo trebamo pojačati budžet kluba, jer temelje smo napravili. Nismo želeli pritom preskakati stepenice, išli smo korak po korak, želeli smo postaviti bazu, fundament, a onda na sve to nasloniti proračun“, istakao je Stavileci.

Kontakt sa čelnicima ABA lige su već uspostavili, ali Zvezda i Partizan su već izneli negativan stav kada je u pitanju realizacija ove ideje. Ipak, U Prištini su spremni i da za početak uđu i u ABA 2 ligu…

“Problem je, jasno, politički, jer Zvezda i Partizan, a posebno Zvezda, sve to gledaju na političkoj osnovi. A naš je stav da to nije ideja. Znamo dobro koliko je problema imala ova regija, znamo kakvih je problema imala Hrvatska sa Srbijom, ali budućnost je ispred nas, a sport je prilika da sve te nesuglasice koje su bile preskočimo.

Sport je najlakši za prenošenje poruka, a iako tu sada nema naših klubova, Srbija i dalje sve gleda kroz prizmu politike, što smo imali primer videti i finalu ABA lige. Ono je bila katastrofa, za sve ljude koji su ono gledali, ja trideset godina pratim košarku i nikada nisam ništa slično vidio na parketu, kao uoči te pete utakmice finala“, konstatovao je on, ne pominjući prethodna dešavanja i u Podgorici.