POČELI PREGOVORI: Srbija DOMAĆIN prvenstva u FUDBALU!

Ozbiljno se radi sa Rumunijom, Bugarskom i Grčkom na tome.
Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović bio je gost otvorenog studija Fakulteta za sport, na sajmu sporta u Beogradu. Šurbatović je govorio o kvalifikacijama za Euro, koeficijentu domaće lige, kao i o Fakultetu za sport.

Reprezentacija Srbije u polufinalu Lige nacija gostovaće Norveškoj, a potencijalni rival u finalu biće bolji iz duela Škotske i Izraela i to na našem terenu.

– Tako je, propustili smo šansu da se kvalifikujemo direktno, ali objektivno imali smo jako tešku grupu. Ukrajina je jedna od najčvršćih i najjačih ekipa u Evropi, sjajno vođena od strane Ševčenka. Portugal o njemu nema potrebe mnogo pričati, aktuelni prvak Evrope, sa odličnim igračima i veoma uigrana ekipa. Tako da ako realno posmatramo stvari ovo treće mesto je realan ishod kvalifikacija u našoj grupi. Imamo sreće što smo imali sjajan nastup u Ligi nacija prošle godine, pa smo stekli takozvanu drugu šansu odnosno baraž u martu mesecu da se plasiramo na Euro. Našem fudbalu bi mnogo značilo da se posle dvadeset godina ponovo nađe na završnom turniru. Mislim da imamo dobre igrače i da zasulužujemo da budemo na najvećoj pozornici.

Srbija želi da bude da bude domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu 2028. godine.

– U ovom trenutku je nezahvalno progonozirati to, ali ono što je izvesno jeste da smo mi maksimalno ozbiljno pristupili tome i da zajedno sa Rumunijom, Bugarskom i Grčkom pripremamo jedan ozbiljan projekat, da u nekom trenutku ozvaničimo tu kandidaturu. To nije stvar prestiža, već prilika da i država u ekonomskom smislu posle ovih velikih investicija u putnu infrastrukturu, u stadione, hotele…u sportskoj industriji ostvari veliku zaradu, to je velika šansa i za značajan privredni iskorak.

Domaći fudbal ima dva klupska predstavnika u Evropi, Crvenu Zvezdu i Partizan.

– Nema sunje da su i Zvezda i Partizan postigli veliki uspeh u Evropi izborivši plasman u grupnu fazu. Ono što je bitno je da u ove naredne mečeve, naši klubovi uđu fokusirani i probaju da izbore dobre rezultate i prezime u Evropi. Mi se nalazimo tu negde na granici tog 15. mesta na UEFA listi, to mesto bi nam donelo od sledeće sezone dva učesnika u kvalifikacijama za Ligušampiona. Ja se nadam i navijam da Partizan i Zvezda osvoje bodove u narednim utakmicama jer bi to mnogo značilo fudbalu u Srbiji. Ali kažem već su veliku stvar uradili.