OGLASIO SE TUMBAKOVIĆ: Po prvi put je OTKRIO zašto nema Milivojevića u timu!

„Nemojte da teramo u penziju igrače kada oni to ne zaslužuju“, poručio selektor

Novi ciklus Lige nacija nije ni počeo, a u srpskom taboru se „prebrojava“ ko će ostati u selekciji do njegovog kraja ili nakon toga.

Nemanja Matić je odlučio da kaže zbogom reprezentaciji, a špekuliše se da bi njegovim stopama uskoro mogli da krenu Aleksandar Kolarov i Antonio Rukavina.

Selektor Ljubiša Tumbaković na konferenciji nakon okupljanja tima za meč 1. kola Lige nacija sa Rusijom u Moskvi priznao je da otkaz od veziste Mančester junajteda nije očekivao.

„Nemanja je iznenadio sve nas. Napravili smo super konekciju u ovih godinu dana. On je kvalitetan čovek, fudbaler, reprezentativac. Kada su takve stvari u pitanju, onda ne bi trebalo šepkulisati, jer je sve kristalno čisto. Matić je rekao da se umorio, da svoju karijeru sada vidi u drugom pravcu. Nedostajaće nam, mnogo smo očekivali od njega. Želim mu svu sreću“, rekao je Tumbaković.

Osvrnuo se selektor i na pomenute najave da bi desni i levi bek Orlova uskoro mogli Matićevim stopama.

„Nećemo da teramo momke u penziju kad oni to nezaslužuju! Granica se u fudbalu pomerila, Kolarov sada čeka da potpiše ugovor za još veći klub. Ostavljam ja njega da bude tu što duže sa nama“.

A, na spisku nema Luke Milivojevića. Praktično, samo što se vratio u tim nakon sukoba sa prethodnim selektorom.

„Srbija nema pravo, niti bilo koji selektor, da se odrekne kvalitetnog igrača. U ovom momentu imamo grupu mladih kojima moramo da damo šansu: Lukiću, Grujiću, Maksimoviću, pa i Gudelju koji je nešto stariji. Oni su u ovom momentu tu“.

Iako su kružile informacije da će biti otkaza među igračima, jer su neki klubovi zbog mogućeg karantina tražili da fudbaleri ostanu, na kraju je samo jedan morao da se zahvali selektoru na pozivu.

„Svi su tu sa spiska, izuzev Matića i Veljkovića, kojeg klub nije pustio“.

A, onda se Tumbaković okrenuo utakmici sa Rusijom. Prvi protivnik u drugom izdanju Lige nacija. I jako teška situacija za Orlove, jer su oni velikom većinom i dalje u pripremnom periodu, dok su Baćuške, koji svi igraju u domaćem prvenstvu, vezali šest prvenstvenih kola.

„Rusi igraju praktično bez pauze u mesec i po dana. Samo što su završili prošlo prvenstvo, posle kratkog predaha krenuli su novo. To me brine, taj fizički i takmičarski momenat, osećaj za igru, trenažni proces u kojem su. Ipak, probaćemo da se nametnemo nekim našim adutima“.

Rusi su snimljeni do tančina. Doduše, to nije bio ni težak zadatak.

„Jako smo ih dobro skautirali, oni u sastavu od 26 igrača imaju 19 fudbalera koji su igrali na Svetskom prvenstvu i odigrali sve mečeve u prošlom ciklusu takmičenja. Iskusna su ekipa, imaju nekoliko igrača sa više od 30 godina, koji su silaznoj putanju, ali to je njihov odabir“.

Tumbaković je prvu utakmicu sa Orlovima imao u septembru, a poslednju u decembru. Od tada do danas, silom prilika, nije bilo okupljanja državnog tima. Ipak, selektor se nada da se njegovim pulenima, kao dobrim đacima, sleglo tada naučeno gradivo, a ne da su ga u međuvremenu zaboravili.

„Nadam se da se sleglo gradivo. Ovo je sport, ne plašim se te situacije. Neka moja razmišljanja probao sam da prenesem igračima na sastanku. Momci su pravi profesionalci, ponašaju se korektno, a situacija je uticala da neke stvari nismo mogli da uradimo. Ali, tako je bilo za sve“.

U septembru dve utakmice Lige nacija, a u oktobru baraž sa Norveškom, koji širi vrata plasmanu na Evropsko prvenstvo. Ipak, Tumbaković kaže da kalkulacija oko toga šta je važnije neće biti.

„Svi koji se bave sportom teže tome da pobeđuju. Svaka utakmica u reprezentaciji ima svoju rezultatsku dimenziju. Ova grupa u Ligi nacija je kvalitetnija od one u prethodnom izdanju i kroz ove mečeve ćemo ujedno probati i da napravimo ambijent, atmosferu, da se uigramo i što bolji i spremniji dočekamo baraž sa Norveškom“, podvukao je Tumbaković.

Utakmica Rusija – Srbija igraće se 3. septembra u Moskvi, dok je duel sa Turskom zakazan 6. septembra u Beogradu.