STRAŠAN TANDEM: Čelzi POTPISAO i želju Barselone i to za DŽABE!

Doskorašnji štoper Nice stigao kao slobodan igrač

Mančester Siti se nada Lionelu Mesiju, Liverpul čeka Tijaga Alkantaru, Arsenal Gabrijela Magaljaeša da ga pridoda Vilijanu, svi čekamo da konačno nešto uradi i Mančester junajted, ali sve dok mađioničar iz Barselone zaista i ne sleti na Etihad za apsolutnog šampiona prelaznog roka važiće – Čelsi. Posle dovođenja Tima Vernera (53.000.000 evra), Bena Čilvela (50.200.000) i Hakima Zijeha (40.000.000), a sve dok se očekuje da odjednke i dolazak Kaija Haverca za okruglo 100.000.000, još jedno pojačanje za tim Plavce: petogodišnji ugovor potpisao je Malang Sar.

Istina, 21-godišnji štoper će narednu sezonu provesti negde na pozajmici, nije tajna da su se za njega interesovali Bajer Leverkuzean, Borusija Menhengladbah i Šalke, ali nisu mogli da isprate Sarov zahtev za platom. Fudbalerovi zastupnici su naime iskoristili to što je njihov klijent novog poslodavca tražio kao slobodan igrač pošto nije želeo da produži ugovor sa Nicom zbog čega je jedno vreme bio i na ledu u francuskom klubu.

Međutim, odavno Sar važi za ogromnog talenta, za Nicu je debitovao već kao 17-godišnjak, može da igra kao štoper i levi bek, a u seniorskoj konkurenciji je već odigrao 102 utakmice u francuskom prvenstvu. Koliko je to u stvari izazovno govori podatak da su u top pet liga Evrope više od njega oidgrala samo trojica igrač: Kristijan Pulišić (106), Kilijan Mbape (106) i Kai Haverc (118).

A trojica će od ovog leta biti pod ugovorom sa Čelsijem. Kad na sve to dodamo i Vernera (24), Čilvela (23), pa i Tamija Abrahama (22) Mejsona Maunta (21), Kaluma Hadson Odoija (19) jasno vam je koliko obećavajuće izgleda budućnost Plavaca.

To što će Sar prvo na pozajmicu ne menja mnogo toga. Čak je i bolje za njega, pošto se očekuje da Plavci dovedu Tijaga Silvu, a tu su i Antonio Ridiger, Andreas Kristensen, Kurt Zuma, Fikajo Tomori… Svaka čast svakome, ali Silva neće još dugo, a ova trojica ne spadaju baš u kategoriju vrhunskih štopera. Pa ako se Sar pokaže, sledećeg leta…

Tradicija je već to na Stamford Bridžu. I ovog leta će mnogi na kaljenje. Još jedan mladi štoper Mark Guehi se vratio na pozajmicu u Svonsi, ista sudbina čeka i Džeka Klark-Saltera, s tim da će on u Derbi, Hadersfild, Birmingem ili Šefild Venzdej, možda Vest Bromvič Albion u Premijer ligi ako ga sreća posluži. Baba Rahman takođe traži sredinu u kojoj će da dobije minute, mada bi on mogao da bude i prodat, a krug Čelsijevih centralnih bekova za koje trenutno nema mesta u timu završavamo s imenom Meta Mijazge. Mada se možda i proširi ako Itan Ampadu na pripremama sa prvim timom ne ubedi Lamparda da zaslužuje da tu i ostane.