SVET U ŠOKU: Najbolja na SVETU dobija srpski pasoš i IGRAĆE za Srbiju!

Čeka se samo potvrda nadležnih organa.

Bomba u srpskoj, ali i svetskoj odbojci.

Specijalizovani sajt „Worldofvolley“ javlja da je kubanska odbojkašica Melisa Vargas dobila srpsko državljanstvo i da će za dve godine steći pravo da nastupa za našu reprezentaciju.

Malo je reći da je ovo veliko iznenađenje. Navikli smo da kubanske odbojkaške zvezde emigriraju iz svoje zemlje u potrazi za profesionalnim karijerama i da menjaju reprezentacije, ali nikada se nije desilo da ovakav kalibar dođe u opciju da igra za reprezentaciju Srbije. Niti je naš Odbojkaški savez imao pretenzije ka stranim igračima i igračicama. Naravno, tu ne računamo igračice poput Tijane Bošković, Brankice Mihajlović ili Silvije Popović koje su Srpkinje sa srpskih geoprostora u okruženju i prirodno je da igraju za našu reprezentaciju.

Melisa Vargas je jedna od najboljih mladih odbojkašica sveta u ovom trenutku. Ima 20 godina i udarna je igla turskog Fenerbahčea koji trenira naš selektor Zoran Terzić i čiji dres nose naše reprezentativke Brankica Mihajlović i Bianka Buša. I Sam Terzić je u izjavi za SPort Klub potvrdio da želi Melisu u reprezentaciji.

– Svi čekamo odgovor iz FIVB. Melisa je tu, sa mnom, u Fenerbahčeu. Ništa se nije promenilo od momenta kada je ona dobila pasoš Srbije. Važno je da su ljudi iz Saveza poslali zahtev u FIVB i nadamo se pozitivnom odgovoru – rekao je Terzić za Sport Klub.

https://www.instagram.com/1907volleyball/?utm_source=ig_embed

Vargas je sa 15 godina napustila Kubu i došla u poljski Prostejov gde je provela samo jednu sezonu. Bilo je to dovoljno da skrene pažnju većih klubova, pa je prešla u švajcarski Volero iz kojeg je stigla u Fenerbahče 2018. godine. Mlada Kubanka je u Feneru vrlo brzo pokazala veliki potencijal i postala udarna napadačka opcija. Igra na poziciji korektora i klasičan je poenter na kojeg idu većina napada njene ekipe. Utakmice u kojim osvaja preko 30 poena su sasvim normalna stvar za nju. U poslednjem kolu turskog šampionata je sa 36 osvojenih poena vodila Fener do pobede.

Worldofvolley javlja da je Vargas dobila srpsko državljanstvo još krajem prošle godine, ali da se to čuvalo u tajnosti. Zbog odlaska sa Kube, ona je od matične federacije kažnjena četvorogodišnjom zabranom igranja za reprezentaciju i odlučila je da promeni nacionalni tim. Po pravilima, pravo da zaigra za srpsku reprezentaciju bi atekla 2022. godine.Naravno, postavlje se pitanje: Gde bi igrala u srpskom timu?

Srbija na poziciji korektora ima Tijanu Bošković, najbolju odbojkašicu planete i ne postoji igračica koja bi mogla da pomeri Tijanu sa njene pozicije i statusa prve napadačke opcije. Koliko god da je Vargas talentovana, napadački moćna i dobra, ipak to nije nivo Tijane Bošković koja je unikat svetske odbojke. Zato se spekuliše da bi u srpskom timu mogla da igra na poziciji jednog od primača. Prethodnih godina je Brankica Mihajlović bila suverena na jednoj od dve primačke pozicije, ali je Terzić na drugoj često mešao karte i tražio dobitnu kombinaciju pa su šansu imale Tijana Malešević, Bojana Milenković, Bianka Buša…

Sa trilingom Bošković – Mihajlović – Vargas, Srbija bi imala napadačku silu kakvu nema nijedna reprezentacija na svetu.

Podsetimo, najbolji kubanski odbojkaši već godinama igraju za druge reprezentacije. Najbolji odbojkaš planete Vilfredo Leon nastupa za Poljsku, Usmani Hunatorena je godinama jedan od najboljih igrača italijanske reprezentacije, a Joandi Leal igra za Brazil.

Melisa Vargas je ono najbolje što je poslednjih godina ponudila kubanska ženska odbojka i sada je na pragu srpske reprezentacije.