Analiza prvog dela prvenstva Beogradske zone za sezonu 2021/2022

Pre analize jesenjeg dela prvenstva vredi se osvrnuti na prošlogidšnju tabelu koja je doživela ogromne promene. Prva Iskra (Barič) i Borac (Lazarevac) su ekipe koje su ostvarile plasman u viši rang. Čak devet ekipa je ispalo iz Beogradske zone, to su redom: Turbina, Srem, BSK 1926, Milutinac, Dunav, Vrčin, Budućnost, Mladost i Šumadija. Posle ispadanja i plasmana u viši rang liga je bila na 6 timova, pa imamo čak 10 novih članova.
Čak 7 povratnika iz višeg ranga je ove sezone sa nama u ligi, Sremčica, OFK Mladenovac, Sinđelić, GSP Polet Dorćol, Crvena Zvezda (Mali Mokri Lug), Lokomotiva i BSK 1925 (Batajanica). Tri ekipe su ostvarile plasman iz nižeg ranga u zonski fudbal to su Zuce 2019, PKB (Padinska skela) i Zvezda (Konatice).

U prvom kolu na 8 mečeva viđeno je 19 golova što je u proseku 2.4 gola po meču. 4 susreta završena su nerešenim rezultatom, ekipe koje su upisale pobede su Sineđlić, Mladenovac, PKB koji su bili bolji od protivnika na svom terenu i Lokomotiva koja je osvojila sva 3 boda u gostima ekipi Poštar Zvezdara.

Drugo kolo je takođe brojalo isti broj bodova, ekipe koje su u prvom bile sigurne ostvarile su pobede i u drugom kolu. Jedina ekipa bez bodova na dnu tabele je Torlak sa dva uzastopna poraza.

Posle trećeg kola nismo imali ekipu bez bodova, a na vrhu se izdvaja samo jedan tim sa maksimalnih 9 bodova, to je ekipa Sinđelića. PKB i Mladenovac su u odličnom meču odmerili snage koji se na kraju završio rezultatom 3:3.

4. kolo je obeležio poraz lidera na gostovanju crveno-belima u Malom Mokrom Lugu i time je na lidersko mesto izbila ekipa Mladenovca sa 10 bodova.

Već u sledećem kolu Sinđelić je usled nešto slabijih rezultata vodećih timova imao priliku da se ekspresno vrati na prvo mesto ali je na iznenađenje mnogih odigrao meč bez golova sa poslednje plasiranom ekipom BSK-a, imao je popularni Sinđa iz Beograda mnoštvo šansi pred golom gostiju ali bez realizacije, BSK je čak mogao iz kontra napada da kazni sve promašaje ali je na kraju meč završen 0:0.

6. kolo obeležio je direktan duel pretendenata za sam vrh tabele, Mladenovac je iskoristio nešto lošiju formu Sinđelića i uspeo da im nanese novi poraz u prvenstvu. I dalje je Mladenovac na prvom mestu sa 14 bodova, prvi pratioc ekipa Zuce 2019 sa 13 bodova.

Na polovini prvog dela sezone ekipe iz vrha tabele su ostvarile pobede, sem ekipe Zuce koja je poražena u duelu sa ekipom Sinđelića, stanje na tabeli posle ovog kola je bilo sledeće:
1. OFK Mladenovac – 17 bodova
2. Zuce 2019 – 13 bodova
2. PKB – 13 bodova
2. Sinđelić – 13 bodova
5. Torlak – 10 bodova
5. GSP Polet Dorćol – 10 bodova

Osmom kolu najviše se obradovala ekipa Zuce koja je zadržala drugo mesto usled podele bodova između ekipa PKB i Sinđelića. Ostale ekipe iz gornjeg dela tabele su osvojile po 3 boda.

Posle devetog kola nije bilo neporaženih ekipa, Mladenovac je poražen na gostovanju ekipi Sremčica koja iz kola u kola sve bolje igra i ovom pobedom je vezala četri pobede. Zuce je novom pobedom prišlo na samo jedan bod zaostatka za liderom na tabeli.

U 10. kolu jedini rezultat koji je manje više iznenađenje jeste rezutlat meča između ekipa Kosmaj i Sinđelić koji je završen podelom bodova, ovaj meč je samo pokazao da ekipa Sinđelića igra odličan fudbal, ali bez prave završnice ispred gola protivnika.

11. kolo je nedelja fudbala u kojoj su prve dve ekipe „kiksnule“, Zuce je moralo da se zadovolji sa samo jednim bodom na gostovanju ekipi Zvezde (Konatice), dok je Mladenovac poražen od zahuhtalog Torlaka koji je pet pobeda u nizu i prišao na samo bod zaostatka za vodećim dvojcem na tabeli.

Derbi meč između ekipa Zuce i Torlaka bio je susret koji je obeležio 12. kolo Beogradske zone, uspeli su igrači Zuce da posle prvog poluvremena i nerešenog rezultata (1:1) na kraju pobede 2:1 i tim rezultatom odu na prvo mesto na tabeli. Mladenovac je posle poraza na gostovanju morao da se zadovolji samo jednim bodom u duelu sa ekipom Napredak (Medoševac).

Posle 13. kola najviše se radovala ekipa Torlaka koja je usled poraza Mladenovca i ekipe Zuce uspela da se probije na drugo mesto na tabeli sa samo jednim bodom zaostatka za liderom ekipom Zuce 2019. Napredak je posle nerešenog rezultata sa Mladenovcem uspeo da savlada Zuce na svom terenu i time doprinese ekipi Torlaka napredak na tabeli.

U 14. kolu OFK Mladenovac je novim porazom totalno ispao iz trke za prva 2 mesta na tabeli i sa 24 boda delio je 4. mesto na tabeli sa ekipom Sremčice, bod više ima ekipa Kosmaj koja je na trećem mestu. Prva dva mesta i dalje drže Zuce sa 29 i Torlak sa 28 bodova.

U poslednjem kolu jesenjeg dela prvenstva Torlak je novom pobedom, a usled „kiksa“ ekipe Zuce preuzeo prvo mesto na tabeli i na zimsku pauzu odlazi kao prvoplasirani tim Beogradske zone. Zuce sa samo jednim bodom manje zauzima 2. mesto na tabeli.

Po mišljenju naše redakcije ljubitelji nižih rangova u Beogradu jedva čekaju sledeći vikend i početak prolećnog dela sezone, posle svih rezultata u jesenjem delu sezone može se očekivati još luđe proleće. Ako bilo ko kaže da to nije tačno, samo može pogledati tabelu i videti da sedmoplasirana ekipa Napredak ima isti broj poraza kao i prvoplasirani Torlak.