ABA liga: Da li je Zvezdi ugroženo prvo mesto?

Foto: Kurir

Mega je u subotu uspela da savlada Crvenu zvezdu sa 83:89 u Štark areni i tako, makar na kratko,  poremetila Zvezdine planove da i matematički dva kola pred kraj regularnog dela obezbedi prvo mesto. Pol pozicija pred ulazak u doigravanje je u ABA ligi od velikog značaja budući da sa sobom nosi prednost domaćeg terena do završetka takmičenja, što je u prethodnim sezonama znalo da odigra ključnu ulogu u rešavanju pitanja osvajača šampionske titule i sigurnog učesnika naredne sezone Evrolige.

Poraz od Mege, bar za sad, ne predstavlja veliki problem crveno-belima. Još uvek stabilno održavaju prvo mesto i imaju dve pobede više u odnosu na drugoplasirani Partizan, međutim da bi imali zagarantovan domaći teren u plej-ofu, više nemaju prava na kiks. Ukoliko Crvena zvezda izgubi oba preostala meča, a Partizan pobedi, crno-beli će završiti regularni deo na vodećoj poziciji zahvaljujući boljem međusobnom skoru i ubedljivoj pobedi u oktobarskom večitom derbiju.

U narednom kolu Zvezda dočekuje Studentski centar, a u poslednjem gostuje Splitu. Interesantno je da obe ekipe mogu da predstavljaju pravi izazov budući da se bore za ulazak u plej-of, a nalaze se na 8. odnosno 9. mestu uz isti skor od 11 pobeda i 13 poraza, pa će im oba preostala meča biti ključna za ostvarenje cilja. Crvena zvezda će morati da pruži maksimum i nema prava na kiks ukoliko želi da dobije ulogu favorita.

Partizan, sa druge strane, očekuje veoma težak zadatak. U narednom kolu će se u Podgorici sastati sa ekipom Budućnosti koja je poznata po izuzetnoj borbi u mečevima sa srpskim timovima.  Poslednje kolo je rezervisano za Zadar koji im je priuštio veoma ubedljivu pobedu u prvom delu sezone od 84:68. Pobeda u narednom meču matematički obezbeđuje Crvenoj zvezdi prvo mesto, ali prava na kiks više nema ni za jednog od večitih rivala.