Andrej Kostić – Novi Zvezdin projekat

Foto: Twitter

Debitovao je košarkaš rođen 2006. godine za seniorski tim Crvene zvezde na Kupu Radivoja Koraća i skrenuo pažnju na sebe sa sedam poena i lepom „step bek“ trojkom iz driblinga, a da je reč o izuzetnom strelcu, potvrdio je i na juniorskom turniru Evrolige – „Marko Ivković“, odigranom u Beogradu.

Tu je poneo laskavo priznanje najboljeg strelca, a nagradu mu je uručio Igor Rakočević, neko ko je sinonim za „šutera pogađača“. Sve to, mladog Kostića može dodatno da motiviše, ali i da obraduje Zvezdu koja dugo nije lansirala klasičnog beka šutera, makar onog sposobnog da dominira u Evroligi. Reklo bi se da je poslednji tog tipa Marko Gudurić, a projekat Aleksa Radanov i nije bio toliko uspešan. Sada je tu, naravno, mladi Topić, ali je to ipak druga pozicija, mada i to što u dve generacije, kako sada stoje stvari, Zvezda ima dva buduća ozbiljna igrača, može da raduje čelnike kluba sa Malog Kalemegdana.

Kostić je ubacio Makabiju 18, Arminaju 32, Next Generationu 25 i na posletku Megi 22 poena, što su izuzetne brojke. Prosečno je ubacivao 24.2 poena, hvatao 7.8 skokova i beležio indeks korisnosti 22. S obzirom na to da je reč o dečaku koji je rođen u novembru 2006. godine, što u košarci praiv veću razliku nego u fudbalu, činjenica da je ispred svoje generacije mnogo govori. Visok je 186 centimetara i možda ne bi bilo loše da još malo poraste, premda u modernoj košarci sve manje ima podela na pozicije. No, činjenica je da Kostić nije plejmejker, nego bek koji voli da igra sa loptom u rukama.